Sport

Decizie fără precedent! WTA a anulat toate turneele din China și Hong Kong. ATP și ITF își mențin competițiile

Scandalul legat de dispariția din spațiul public a jucătoarei de tenis Shuai Peng este departe de a se fi încheiat, cu toate că sportiva a dat, la un moment dat, asigurări că este în siguranță.
Decizie fara precedent WTA a anulat toate turneele din China si Hong Kong ATP si ITF isi mentin competitiile
ADVERTISEMENT
06-12-2021
08:26

Și ITF păstrează turneele din China

După ATP, și Federația Internațională (ITF) a anunțat că nu va urma exemplul WTA, care și-a suspendat turneele din China în urma afacerii Peng Shuai.

”Nu vrem să pedepsim un miliard de oameni, așa că vom continua să organizăm evenimentele pentru juniori și seniori acolo pentru moment”, a declarat David Haggerty, președintele organismului, pentru BBC.

Haggerty a precizat că ITF nu rămâne insensibilă în ceea ce privește situația jucătoarei. Și că va sprijini prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție acțiunile privind elucidarea cazului. 

ITF este organizatoarea Cupei Davis și Billie Jean King Cup (fosta FedCup), dar și a numeroase turnee. Practic se ocupă de competițiile care costituie rampa de lansare a noilor jucători, dar și a întrecerilor care aspiră la accesul în ATP și WTA.

03-12-2021
14:01

ATP evită să boicoteze turneele din China

Italianul Andrea Gaudenzi, președintele ATP, a anunțat că forul pe care îl conduce nu va urma exemplul WTA, care a anulat toate turneele din China și Hong Kong până la până la elucidarea situației cu jucătoarea chineză Shuai Peng.

Despre fostul lider mondial al probei de dublu nu se mai știe nimic de la începutul lunii noiembrie, chiar dacă, ulterior, sportiva l-a contactat printr-un apel video pe Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, asigurându-l că este bine.

Situația care o implică pe Peng Shuai continuă să ridice îngrijorări serioase în interiorul și în afara sportului nostru. Răspunsul la aceste îngrijorări a rămas insuficient până acum.

Îndemnăm din nou la o linie de comunicare directă deschisă între jucătoare și WTA, pentru a stabili o imagine mai clară a situației ei.

Știm că sportul poate avea o influență pozitivă asupra societății și, în general, credem că a avea o prezență globală ne oferă cea mai bună șansă de a crea oportunități și de a avea un impact”, a precizat Gaudenzi într-un comunicat, conform bbc.com.

Shuai Peng l-ar fi contactat printr-un apel video pe președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, pentru a-i da asigurări că este bine, sănătoasă, dar că dorește să îi fie respectată intimitatea.

Turnee anulate de WTA în China și Hong Kong

Urmare a acestei situații fără precedent, WTA, forul care diriguiește tenisul mondial, a luat, la rândul său, o altă decizie fără precedent.

ADVERTISEMENT

Astfel, până la elucidarea situației, toate turneele feminine de tenis programate în China și Hong Kong, sunt anulate.

WTA nu are încredere în veridicitatea mesajelor transmise de Shuai Peng.

Lista turneelor care nu vor mai avea loc este următoarea: Wuhan și Beijing (ambele WTA 1000), Zhengzhou (WTA 500), Guangzhou, Hong Kong, Tianjin și Nanchang (toate WTA 250), Turneul Campioanelor WTA Elite Trophy.

ADVERTISEMENT

Scandal de agresiune sexuală cu un fost premier chinez

Shuai Peng a dispărut în luna noiembrie, după ce a făcut unele dezvăluiri pe o rețea de socializare. Ea a povestit că a fost invitată la o cină alături de Zhang Gaoli, vicepremier al Chinei între 2013 și 2018, și de soția acestuia.

„În acea seară nu am fost de acord și am început să plâng. Știu că nu pot să povestesc totul clar și că n-are niciun rost să povestesc acum, dar tot vreau să zic acest lucru. Am fost foarte speriată atunci, nu știam ce se va întâmpla”, a spus Shuai Peng, potrivit Washington Post.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng a mai spus că a fost violată de Zhang Gaoli (75 de ani) și a fost obligată apoi să devină amanta acestuia.

WTA nu crede că Shuai Peng este liberă

Directorul executiv al WTA, Steve Simon, a declarat, pentru MSN, că ”are dubii serioase cu privire la libertatea și securitatea lui Shuai Peng”. 

ADVERTISEMENT

În acest context, WTA a luat decizia fără precedent de a anula toate turneele programate în China și Hong Kong, până la elucidarea cazului Shuai Peng.

Simona Halep a luat și ea atitudine și s-a alăturat protestului declanșat de toți marii sportivi ai lumii, pentru găsirea lui Shuai Peng.

Simon crede că acest scandal imens va afecta imaginea Chinei și în perspectiva organizării Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă, la Beijing, în februarie 2022.

Shenzen pare a fi orașul cel mai afectat de măsura impusă de WTA. Autoritățile din acest oraș semnaseră un contract valabil pe 10 ani, pentru găzduirea Turneului Campioanelor, însă, în 2021, din motive pandemice, competiția a fost mutată la Guadalajara, în Mexic.

ADVERTISEMENT
Tags: