News

Elena Lasconi, primarul care vrea să devină președinte. Carieră și obiective

Elena Lasconi, fostă jurnalistă și primar, candidează la alegerile prezidențiale 2025. Află totul despre averea, cariera și viziunea sa politică.
20.03.2025 | 12:43
Elena Lasconi primarul care vrea sa devina presedinte Cariera si obiective
Elena Lasconi, primarul care vrea să devină președinte. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung din județul Argeș, vrea să devină viitorul președinte al României, aflându-se pe lista candidaților la alegerile din 2025. Este pentru a doua oară când lidera USR intră în cursa pentru Cotroceni. În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2024, care ulterior au fost anulate, s-a clasat pe locul doi, după Călin Georgescu.

Avere și situație materială

Dacă vă întrebați ce avere are Elena Lasconi, trebuie să știți că deține șapte terenuri și mai multe apartamente, împreună cu soțul ei, așa cum rezultă din declarația sa de avere depusă la Biroul Electoral Central (BEC) în martie 2025.

ADVERTISEMENT

Mai exact, lidera partidului USR deține două terenuri agricole (de 57.500 mp) și unul forestier (2500 mp). Lasconi mai are trei terenuri intravilan (6.700 mp) și încă unul extravilan (500 mp). Acestea se află în județele Olt, Constanța, Ilfov și Argeș, potrivit declarației de avere.

Șase dintre terenuri au fost moștenite, având o cotă-parte din ele. Este important de precizat că doar terenul din județul Argeș este deținut integral de candidata la prezidențiale, acesta fiind achiziționat în 2005.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Elena Lasconi are trei apartamente în Capitală și o casă de locuit de 98 mp, într-o localitate din Argeș. Lidera USR deține o mașină Opel, din anul 2007.

În ceea ce privește salariul obținut anul trecut din funcția de primar al municipiului Câmpulung, Lasconi a declarat suma de 141.425 de lei. Astfel, venitul lunar s-a ridicat la peste 11.700 de lei.

ADVERTISEMENT

Soțul acesteia, consilier la Camera Deputaților, a câștigat mai puțin decât Lasconi pe parcursul anului trecut. Potrivit declarației de avere, Cătălin Georgescu a obținut 84.460 de lei. Candidata USR la prezidențialele a trecut în declarația de avere și două credite. Valoarea acestora este de 388.134 de lei.

ADVERTISEMENT

Cariera politică și jurnalistică

Spre deosebire de cei mai mulți dintre competitorii săi electorali, Elena Lasconi a intrat în politică în 2018, după o carieră de peste 20 de ani în presă. Mai exact, Lasconi a făcut parte din echipa PRO TV, aici unde a lucrat aproape 25 de ani ca reporter, realizator TV, producător, prezentator, corespondent de război, dar și trainer.

De altfel, în anii 90, lidera partidului USR a condus cabinetul deputatului Ioan Timiș. Acesta a fost primul său contact cu lumea politică, deținând funcția vreme de un an în timpul mandatului acestuia, între 1992-1996.

După mai bine de 20 de ani, Elena Lasconi a revenit pe scena politică din România. În 2018 s-a înscris în USR. Doi ani mai târziu, în 2020, aceasta a anunțat că se retrage din lumea presei pentru a candida la Primăria Câmpulung Muscel. A câștigat alegerile cu peste 56% dintre voturi. Al doilea mandat de primar, obținut în urma scrutinului din 2024, a fost câștigat cu peste 70% dintre voturile alegătorilor.

De ce vrea să devină Elena Lasconi președinte? Candidata USR la prezidențiale spune că își dorește „o Românie pentru toți, nu doar pentru unii”. Elena Lasconi a prezentat un program electoral, promițând că va reduce taxele pe muncă. Ea susține că toți angajații ar trebui să aibă cel puțin 500 de lei în plus la salariu.

Totodată, Lasconi promite mai mulți bani și pentru micii antreprenori, dar și pentru familiile cu copii din România. Programul electoral al Elenei Lasconi poate fi consultat aici.

Funcții și realizări

Înainte de alegerile locale din 2024, în septembrie 2023, USR anunța că lista candidaților partidului pentru europarlamentare va fi deschisă de Elena Lasconi. Însă, în urma unui scandal legat de votul dat de aceasta la referendumul pentru familia tradițională, din 2018, liderii formațiunii politice au decis să o retragă de pe lista europarlamentarelor din 2024.

Câteva luni mai târziu, Elena Lasconi a câștigat un nou mandat de primar la Câmpulung. Imediat după alegerile locale și europarlamentare din iunie 2024, aceasta a devenit noul președinte al USR. A obținut peste 68 % din voturile exprimate de reprezentanții USR.

Tot în iunie 2024, Lasconi a fost desemnată candidata USR la alegerile prezidențiale din toamnă. Fosta jurnalistă a reușit să ajungă în turul 2. Ea s-a clasat pe al doilea loc, după candidatul independent Călin Georgescu.  Acum, rămâne de văzut dacă Elena Lasconi va reuși să rămână în preferințele alegătorilor și va ajunge președinte în 2025.

Scandaluri în care a fost implicată

Unul dintre cele mai cunoscute momente în care Elena Lasconi a reușit să ajungă în atenția publică a fost în noiembrie 2023. În cadrul unui interviu, aceasta a dezvăluit că a votat „da” la referendumul pentru familie din 2018.

Candidata USR a declarat că, în opinia sa, familia este „formată dintr-o femeie și un bărbat”. Afirmația sa a stârnit reacția liderilor partidului de la vremea respectivă, având în vedere că USR a avut o poziție diferită privind acest referendum.

Scandalul a luat amploare atunci când fiica sa, Oana Lasconi, a criticat-o dur pentru declarația cu privire la comunitatea LGBTQ+ pe care tânăra o susține. „Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, spunea Oana Lasconi.

În ultimele luni, Elena Lasconi a fost implicată în mai multe divergențe inclusiv cu reprezentanți ai USR după ce unii dintre aceștia au susținut că ar trebui să se retragă din cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent.

Printre cei care au i-au cerut public să se retragă se numără vicepreședintele USR, Allen Coliban, dar Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1.

Viața personală

Elena Lasconi s-a născut în 1972, fiind originară din Hațeg, județul Hunedoara. Așa cum dezvăluia pentru Pro TV, până la șapte ani a trăit într-o „sărăcie amară”, provenind dintr-o familie modestă.

„Bunica ne dădea pâine pe care o dădea la porci fiindcă nu aveam ce să mâncăm. Ne spunea că pâinea o să ne ajute să facem sânge grupa zero şi să fim sănătoşi”, povestea Elena Lasconi, acum câțiva ani.

La vârsta de 18 ani s-a căsătorit. Tot atunci a adus-o pe lume pe fiica sa, Oana. Patru ani mai târziu, la 22 de ani, candidata USR la prezidențiale a divorțat de tatăl fetei sale. De atunci, Lasconi și-a crescut singură copilul, așa cum preciza într-un interviu.

Și-a refăcut viața în 2012, atunci când l-a cunoscut pe Cătălin Georgescu. Într-un interviu acordat pentru Life.ro, Elena Lasconi mărturisea că singurul său regret este că nu a mai făcut un copil.