Fotbal international

Xavi Hernandez “tiki-taka”, metronomul Armadei spaniole

Xavi Hernandez a fost unul dintre factorii cheie în tripla de aur a naţionalei iberice dintre anii 2008 şi 2012, două titluri europene şi un titlu mondial. Spania a pus astfel monopol pe toate...
19.07.2016 | 21:41
Xavi Hernandez tikitaka metronomul Armadei spaniole

Xavi Hernandez a fost unul dintre factorii cheie în tripla de aur a naţionalei iberice dintre anii 2008 şi 2012, două titluri europene şi un titlu mondial. Spania a pus astfel monopol pe toate trofeele majore la nivel de echipe naţionale. Mijlocaşul Barcelonei, Xavi Hernandez, a reprezentat alături de Iniesta un element cheie în obţinerea acestor performanţe majore. Epoca marilor izbînzi spaniole a coincis cu lansarea pe piaţă a modelui Audi A4 B8.

Fiul unui fotbalist

Xavi Hernandez Creus s-a născut pe 25 ianuarie 1980 în localitatea catalană Terrassa. Tatăl său, Joaquin Hernandez a fost fotbalist, dar nu de primă mînă, evoluînd întreaga carieră numai în Catalunya, cel mai cunoscut club fiind Sabadell. Căsătorit cu Maria Merce Creus, au avut patru copii, trei băieţi şi o fată: Oscar, Xavi şi Alex, respectiv Ariadna. Doar Oscar a ales şi el fotbalul, nereuşind însă să ajungă nici măcar la jumătate din celebritatea celui ce a fost ani de-a rîndul un stîlp de rezistenţă în edificiul Barcelonei şi al naţionalei iberice. La 11 ani Xavi intra pe poarta celebrei academii a Barcelonei, La Masia, laboratorul unde au apărut multe dintre numele grele ale catalanilor din ultimul sfert de veac. Paradoxal, deşi de la bun început i-a plăcut postul de mijlocaş, nu avea nici un spaniol favorit, idolii săi provenind din Insula britanică, mai precis Paul Gascoigne, John Barnes şi Matt Le Tissier.

A promovat prima oară Barca B

“Am fost destul de norocos să devin o parte din etosul Barcelonei. Fiind o parte a grupului, aceste cuvinte au devenit esenţiale pentru mine. Astăzi pentru mine, mîine pentru tine. Acestea sînt calităţi esenţiale pentru viaţă”. Este declaraţia dată de Xavi despre perioada petrecută în şcoala La Masia. Sosit aici în 1991 el a aşteptat cu încredere şi cu răbdare pentru a-i veni momentul saltului spre lotul echipelor profesioniste ale grupării blau-grana. Mai întîi s-a făcut remarcat la echipa B a clubului, ajutînd la promovarea în Segunda Division, apoi pe 5 mai 1998, la vîrsta de 18 ani, a fost trimis pe teren pentru prima oară purtînd tricoul echipei de seniori într-un joc din Cupa Catalunyei împotriva Lleidei.

Debut în Primera cu eşec

Dar primul moment important avea să sosească puţin mai tîrziu, pe 18 august 1998, în Supercupa Spaniei, Barcelona – Mallorca. Xavi a reuşit să înscrie primul său gol pentru clubul la care a jucat timp de 17 ani. Pe 3 octombrie 1998 a venit şi marele moment al primelor minute cu Barca în Primera Division, dar amintirea a fost stricată de eşecul suferit în faţa Valenciei.

Titularizat pentru că s-a accidentat Pep!

Unul dintre cei mai mari susţinători ai lui Xavi Hernandez a fost şi a rămas Pep Guardiola. “Are Barcelona în ADN, are gustul fotbalului de calitate, este o persoană umilă şi care reprezintă modelul de loialitate pentru acest club. Din primul moment în care l-am văzut jucînd am ştiut că va deveni creierul Barcelonei pentru mulţi ani înainte”. Sînt cuvinte frumoase, care reflectă pe deplin calităţile celui care pînă în anul 2000 a aparţinut mai mult de echipa a doua a Barcelonei, dar a fost în destule rînduri chemat la prima formaţie şi toată lumea aştepta doar să devină o piesă de bază la echipa mare. Evenimentul s-a produs în 1999, antrenorul olandez Louis van Gaal acordîndu-i mult credit. Avea să capete statutul de titular indiscutabil în sezonul 1999-2000, ca urmare a faptului că jucătorul de postul de playmaker se accidentase grav. Este vorba tocmai despre omul care avea să-l conducă ani buni de pe bancă, nimeni altul decît Pep Guardiola.

“Gemenii” Xavi şi Iniesta

FC Barcelona a fost o “invincibila armada” cu Pep Guardiola pe bancă şi avînd coloana vertebrală a echipei pe axul Xavi-Iniesta-Messi. Catalanii au avut chiar un sezon în care au monopolizat toate trofeele posibile pe plan intern şi internaţional, iar Lionel Messi a cîştigat clar Balonul de Aur, pe locul trei în trei rînduri apărînd Xavi, impresionant pentru calitatea serviciilor sale şi travaliul depus. Împeună cu Iniesta, cei doi au alcătuit un cuplu de mijlocaşi greu de regăsit la altă echipă, nu de puţine ori aprecierile referindu-se la simbioza perfectă, timingul fără greş, de parcă ar fi fost gemeni. Despre Xavi, Iniesta are numai cuvinte frumoase: “Alături de el simţeam că dominăm centrul terenului indiferent cu cine jucam. M-am înţeles cu Xavi extraordinar atît pe teren, cît şi în afara lui. Este un om deosebit, un caracter şi un fotbalist cu o geometrie a jocului cum puţini mai există în lume”.

Cumpăna din decembrie 2005

În cariera lui Xavi au existat şi momente mai puţin plăcute, cauzate de accidentări. Cea mai serioasă s-a petrecut în timpul unui antrenament în decembrie 2005. A suferit o ruptură a ligamentelor încrucişate la piciorul drept şi a stat în afara gazonului timp de cinci luni. Deşi şi-a revenit în aprilie 2006 nu a disputat finala Ligii Campionilor de pe Stade de France, 2-1 cu Arsenal, decizie pe care a acceptat-o fără a comenta, însă care l-a afectat vizibil, pentru că făcuse eforturi considerabile ca să fie prezent la acest meci. Doctorii îi dăduseră OK-ul, dar s-a considerat că nu este la parametri maximi pentru intensitatea unui astfel de joc. A fost cea mai serioasă cumpănă din cariera lui Xavi, care abia în mai 2015 avea să se despartă de catalani, acceptînd propunerea exotică a clubului Al Sadd din Qatar, acolo unde mai evoluase în urmă cu trei sezoane un alt nume de legendă al fotbalului iberic, dar de la rivala Real Madrid, Raul Gonzalez.

Căsătorit cu o jurnalistă

Căsătorit cu o jurnalistăViaţa lui Xavi Hernandez ar fi un mare rateu pentru scenariştii unui film care şi-ar dori multe momente picante frecvente în existenţa unui fotbalist. Xavi este modelul de jucător profesionist sută la sută, dedicat activităţii sale fără rabat, care nu a fost fotografiat în ipostaze compromiţătoare sau la ore înaintate din noapte în baruri sau cluburi. Pep Guardiola a spus despre el că “putea băga mîna în foc pentru disciplină. Nici nu ar fi avut vreodată rost să îl caut noaptea prin vreun local, aşa cum obişnuia să o facă Ronaldinho, pentru că ştiam sigur că de la stadion va merge direct acasă şi se va odihni. În 13 iulie 2013 Xavi a decis că a sosit momentul să îşi unească destinele cu jurnalista Nuria Cunilerra, evenimentul petrecîndu-se în oraşul catalan Girona. Astfel, Xavi a călcat pe urmele altui nume sonor al “Furiei roja”, portarul Iker Cassilas, care s-a căsătorit cu reportera TV Sara Carbonero.

* Este autorul golului numărul 1000 din istoria naţionalei spaniole, înscris, paradoxal, într-o neaşteptată înfrîngere, 2-3 la Belfast, în faţa Irlandei de Nord pe 6 septembrie 2006, acesta fiind şi primul său gol la naţională din totalul de 12 reuşite pînă la retragerea din 2014

* Pe 28 iunie 2008 a marcat în partida cu Rusia de la Euro golul cu numărul 500 din istoria turneelor finale de campionat european

* Este unicul spaniol care a terminat de trei ori pe treapta de bronz a Balonului de Aur, în 2009, 2010 şi 2011

Peste 200 km la oră pentru Audi A4 B8

2008-audi a4

În 2008, anul succesului european al Spaniei la Viena, a fost lansat pe piaţă Audi A4 B8, a patra generaţie de Audi A4, după B5, B6 şi B7. Din 2015 a intrat în uz a cincea generaţie B9. La salonul automobilistic de la Frankfurt din 2007 a fost prezentat pentru prima dată acest model, ce se dorea un urmaş al modelului Audi 5. Acest model a fost construit pe o variantă de Audi Modular Longitudinal Platform, utilizată la Audi A5 coupe. Era un model pe benzină, 1798 cm cubi, 88 kw putere, viteză maximă 208 km la oră, consum mediu 14,1.

Tags: