Sport

Ce va aduce Xavi la FC Barcelona din perioada Al Sadd! Cele trei puncte fundamentale care vor ajunge în jocul catalanilor

Xavi Hernandez va căuta să aplice și la Barcelona aceeași filosofie pe care s-a bazat și la Al Sadd. Care au fost plusurile și minusurile primei sale experiențe ca antrenor.
09.11.2021 | 19:45
Ce va aduce Xavi la FC Barcelona din perioada Al Sadd Cele trei puncte fundamentale care vor ajunge in jocul catalanilor
ADVERTISEMENT

După Johan Cruyff și Pep Guardiola, Xavi Hernandez este al treilea apostol al fotbalului total așteptat de fanii Barcelonei să scoată clubul dintr-o perioadă întunecată, plină de frământări și dezamăgiri. Prezentat luni oficial drept noul antrenor al grupării blaugrana, Xavi a subliniat încă de la început principiile sale pe banca Barcelonei: “Suntem cel mai bun club din lume și vom munci cu exigență maximă. Barca nu își permite să facă meciuri nule sau să piardă. Trebuie să câștigăm toate meciurile!”.

Plecat din Catalunya în 2015, imediat după câștigarea triplei campionat – Cupa Spaniei – Champions League, Xavi și-a pregătit ucenicia în antrenorat la Al Sadd, în Qatar, iar acum revine pentru a readuce speranța și succesele din vremea sa pe Camp Nou.

ADVERTISEMENT

“Vin cu o idee foarte clară. Voi încerca să redau încrederea jucătorilor pentru a regăsi drumul spre victorie. Știu că vom fi judecați după rezultate, dar vom încerca să jucăm bine pentru a le obține. Vreau intensitate și agresivitate pentru a recupera mingea în terenul advers și o echipă care dă totul pe teren”a mai spus Xavi la prezentarea oficială de pe “Camp Nou”.

Xavi a vrut să își testeze inițial capacitățile de antrenor în Qatar

După ce a câștigat un titlu și o Cupă a Qatarului, creierul Barcelonei din cel mai glorios deceniu din istoria grupării catalane a pus punct carierei de jucător în 2019, când a preluat banca tehnică a celor de la Al Sadd. Pentru a-și testa capacitățile de a antrena și pentru a acumula ceva experiență, după cum declara chiar Xavi în momentul retragerii.

ADVERTISEMENT

În primul său sezon ca antrenor, s-a clasat pe locul al treilea în Stars League și a câștigat trei trofee, printre care Cupa Qatarului, iar mulți îl așteptau pe Camp Nou încă din vara anului trecut, după ce Quique Setien a fost demis în urma umilitorului 2-8 cu Bayern Munchen din sferturile Champions League.

Însă, FC Barcelona l-a ales pe Ronald Koeman, iar Xavi și-a continuat munca la Al Sadd, schimbând sistemul tactic, dar păstrându-și filosofia bazată pe o posesie prelungită.

ADVERTISEMENT

Cele trei aspecte fundamentale din filosofia lui Xavi

  • intensitate
  • agresivitate
  • o echipă care să dea totul pe teren

Cum s-a transformat Al Sadd din punct de vedere tactic și al performanțelor în cei doi ani sub bagheta lui Xavi

În stagiunea 2019-2020, catalanul a mizat pe o formație 4-2-3-1, care se putea transforma într-un 4-3-3 sau în 4-3-2-1 în funcție de adversarul întâlnit. Într-un asemenea sistem, Al Sadd își folosea mijlocașul defensiv central, nimeni altul decât Gabi, fostul căpitan al lui Atletico Madrid și fost coleg cu Xavi în naționala Spaniei, să creeze o extraopțiune de pasă și să doboare prima linie de pressing a adversarilor, o abordare frecventă în tranziția din apărare în atac.

Deși a avut cea mai ridicată medie a posesiei mingii din prima ligă qatareză, 63,8%, precum și cea mai prolifică linie ofensivă, cu 51 de goluri marcate, la mare distanță de celelalte echipe, Al Sadd a fost destul de vulnerabilă în defensivă, încasând 29 de goluri, aproape dublu față de primele două clasate, Al Duhail și Al Rayyan.

ADVERTISEMENT

Dar totul s-a schimbat în sezonul trecut, când Xavi l-a adus pe un alt fost coleg de națională, Santi Cazorla, și a trecut la un modul inedit 3-2-4-1 sau 3-4-2-1. Deși l-a pierdut pe Gabi, retras din activitate, Xavi a găsit echilibrul echipei, care s-a tradus într-un parcurs fără greșeală în campionat, încununat de câștigarea la pas a titlului și a Cupei Qatarului. Al Sadd a terminat neînvinsă sezonul, cu 19 succese și doar trei egaluri, cel mai tare atac de departe, 77 de goluri înscrise, și cea mai bună apărare, doar 14 goluri încasate.

Al Sadd, foarte agresivă în posesie, principiu pe care Xavi îl vrea aplicat și la Barcelona

Xavi a continuat să impresioneze și în actuala campanie, unde a avut victorii pe linie până la începutul lui noiembrie, când deja devenise oficial că îl va înlocui pe Ronald Koeman pe banca Barcelonei. Astfel, procentajul maxim al lui Al Sadd a fost stricat chiar la ultimul meci ca antrenor al lui Xavi, deși a jucat o repriză în superioritate numerică împotriva rivalei Al Duhail, aflată pe locul secund. Dar partida aceasta, încheiată la egalitate, 3-3, poate fi folosită și ca o radiografie a ceea ce Xavi ar trebui să continue și pe banca Barcelonei, precum și a unor lucruri ce necesită reparații.

Așa cum a anunțat că vrea să arate Barca sub comanda sa, la fel a fost și Al Sadd în meciul cu Al Duhail: foarte agresivă în posesie pentru a ajunge cât mai rapid în treimea adversă. De aceea, Al Sadd a avut o posesie de numai 53% întrucât nu a optat pentru o posesie prelungită a mingii. Dintre cei trei fundași centrali, cei laterali au un rol major în faza de atac, iar cei doi mijlocași defensivi asigură echilibrul echipei, pasând cât mai rapid. Mijlocașii ofensivi au ajuns frecvent în careu și în apropierea acestuia, în timp ce aripile au avut rol mai degrabă de extreme decât de apărători laterali.

Al Sadd a căutat în permanență pasele lungi în fața unui adversar care a oferind multe spații, aplicând unul dintre principiile de bază ale lui Johan Cruyff de a-l căuta întâi pe cel mai îndepărtat coechipier și abia apoi pe cel mai apropiat. Echipa lui Xavi a funcționat precum un tot unitar, toți jucătorii avansând împreună când spărgeau liniile adverse. Astfel, Al Sadd a avut numeroase opțiuni de a combina și de a șuta în preajma careului, dar și de a face contra-pressing și de a recupera mingea cât mai sus în terenul advers.

  • 67 de victorii, 17 remize şi 18 înfrângeri a fost palmaresul lui Xavi la Al Sadd

Ultimul meci al lui Xavi la Al Sadd, un barometru pentru ce trebuie făcut și ce trebuie evitat la Barcelona

Extremele lui Al Sadd au oferit lățime echipei și au avut suficientă răbdare pentru a aștepta momentul optim de a primi mingea în cele mai bune condiții pentru a dribla în situații de unu la unu. Astfel, doar 25 la sută din atacurile lui Al Sadd s-au desfășurat pe zona centrală, lucru care poate fi aplicat și la Barcelona cu Ansu Fati și Ousmane Dembele.

Atunci când fundașii centrali laterali nu puteau crea superioritate, unul dintre mijlocașii defensivi cobora între stoper și un fundaș central lateral, formând clasicul 4-3-3 al Barcelonei lui Guardiola. În această ipostază, mijlocașul defensiv care rămânea mai sus a ocupat zona centrală, oferind opțiuni de pasă în spatele primei linii de pressing, așa cum face Busquets la Barca. Foarte directă în posesie, Al Sadd a fost în situația de a recupera rapid mingea în jumătatea adversă și și-a putut crea numeroase șanse de gol.

Astfel, echipa lui Xavi a avut câștig de cauză în cinci din cele șase pressing-uri făcute în treimea adversă, în care atacantul central a orientat pressing-ul, în timp ce mijlocașii ofensivi și aripile și-au forțat adversarii să reducă spațiile și, implicit, să comită greșeli. Totuși, Al Sadd a fost vulnerabilă atunci când Al Duhail a ales să joace cu mingi lungi când era presată. Și asta pentru că fundașii centrali laterali se alătură adesea pressing-ului, ceea ce înseamnă că stoperul rămâne izolat în situații cu grad ridicat de risc.

  • 65,7% a fost procentajul victoriilor pentru Al Sadd în mandatul lui Xavi

Fazele fixe, marea problemă a lui Xavi la Al Sadd: în ultimul meci, a primit două goluri din cornere

De aceea, este nevoie de un fundaș central cu calități deosebite pentru rezolva asemenea situații: viteză pentru a acoperi distanța rapid, forță fizică pentru a câștiga duelurile înainte ca adversarii să controleze mingea și să nu se precipite să facă vreun tackling pentru a permite colegilor săi să vină la suport. O altă mare problemă defensivă în meciul cu Al Duhail, pentru Xavi, a venit de la loviturile de colț, unde echipa lui a încasat două goluri în urma unor erori de marcaj.

La fel ca și fundașii lui Al Sadd, nici apărătorii centrali ai Barcelonei folosiți în partida cu Celta Vigo, Clement Lenglet și Eric Garcia, nu au un fizic prea impresionant, la 1,86, respectiv 1,82 metri. Cum fundașii nu au avut parte de susținerea mijlocașilor și a vârfului la cornere, Al Sadd a avut mari probleme în a-și contracara adversara în duelurile aeriene, iar Al Duhail a câștigat aproape 70 la sută dintre acestea. Totuși, Xavi ar fi putut evita cele două goluri din faze fixe ale rivalei din Qatar dacă ar fi așezat câte un jucător pe linia porții la ambele bare.

Sunt mai multe elemente în comun între ultimul joc al lui Xavi Hernandez pe banca lui Al Sadd și ultimul meci al Barcelonei dinaintea erei Xavi, dincolo de rezultatul de 3-3, care a încântat ochii microbiștilor neutri: exuberanța ofensivă și fragilitățile din apărare. El va trebui să rezolve și problemele atunci când Barca va întâlni echipe ce oferă puține spații și să evite situațiile delicate de la Al Sadd pe tranziția defensivă și de la fazele fixe. Dar cu siguranță, Xavi va aduce un suflu proaspăt pe Camp Nou prin stilul său direct bazat pe un pressing agresiv și un fotbal total, călcând pe urmele înaintașilor săi, Johan Cruyff și Pep Guardiola.

  • 9 este locul ocupat de Barcelona în clasamentul primei ligi din Spania
ADVERTISEMENT
Tags:
„La pușcărie e o junglă și trebuie să supraviețuiești!” » Dănuț Lupu, interviu...
„La pușcărie e o junglă și trebuie să supraviețuiești!” » Dănuț Lupu, interviu despre condamnare și perioada din închisoare: „Credeam că Făt-Frumos există, dar nu m-au prins drogat”
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională:...
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri...
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri să-i facă pană la mașina recent cumpărată, iar ce a urmat e incredibil
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Secretul pe care Bănel Nicoliţă şi fosta sa soţie l-au păstrat timp de...
Secretul pe care Bănel Nicoliţă şi fosta sa soţie l-au păstrat timp de doi ani
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! E vestea...
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! E vestea momentului în showbiz! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea...
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea 30 de ani și o viață înainte
Cea mai mare escrocherie din România. În căutarea iubitului fantomă
Cea mai mare escrocherie din România. În căutarea iubitului fantomă
Surpriză. Cine este următorul "candidat la divorţul" de Adriana Bahmuţeanu
Surpriză. Cine este următorul "candidat la divorţul" de Adriana Bahmuţeanu
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată...
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Cum justifică medicii decesul
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să...
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să îi apere de cele rele și îi ajută să reușească în ceea ce și-au propus