Sport

Xavi Pascual, arhitectul Barcelonei! Antrenorul lui Dinamo îşi întâlneşte creaţia: “Acolo totul este mai uşor! Dar presiunea este uriaşă”. Exclusiv

Meciul Dinamo - Barcelona este unul special pentru Xavi Pascual. A făcut din Barca cea mai bună echipă a Europei, iar din vară a venit în România, o mutare care a surprins lumea handbalului mondial.
16.02.2022 | 21:36
Xavi Pascual arhitectul Barcelonei Antrenorul lui Dinamo isi intalneste creatia Acolo totul este mai usor Dar presiunea este uriasa Exclusiv
Xavi Pascual, fost antrenor la Barcelona, actual antrenor la Dinamo. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dinamo joacă împotriva Barcelonei în cel mai important meci de handbal al anului. Deţinătoarea Champions League va evolua la Sala Polivalentă împotriva “dulăilor” antrenaţi de Xavi Pascual, arhitectul formaţei catalane.

Xavi Pascual, arhitectul Barcelonei! Antrenorul lui Dinamo îşi întâlneşte creaţia

Pentru tehnicianul spaniol este un meci special. A antrenat Barcelona între 2009 şi 2021, transformând echipa catalană într-o maşină de handbal, care a reuşit să câştige toate trofeele la nivel de club.

ADVERTISEMENT

Deşi mai avea contract cu Barcelona, Juan Laporta a venit la cârma clubului cu o nouă conducere şi la handbal, astfel că în ciuda rezultatelor excelente, a intervenit o ruptură între noii oficiali şi antrenor.

A avut oferte superioare financiar înainte să aleagă Dinamo

Xavi Pascual a câştigat Liga Campionilor la ultimul meci pe banca echipei catalane, spulberând în ultimul act pe Aalborg, scor 36-23. În ciuda acestui succes răsunător, decizia era luată şi Pascual a plecat în plină glorie după 12 ani la catalani.

ADVERTISEMENT

Tehnicianul iberic a avut oferte superioare din punct de vedere financiar. Echipa germană Melsungen i-a propus un contract pe 3 ani cu un salariu lunar de 28.000 de euro şi obiectiv câştigarea titlului.

Pascual: “Când ai acest feeling că toată lumea te dorește, mi-am dat acceptul”

În schimb, Xavi Pascual a acceptat oferta celor de la Dinamo, chiar dacă din punct de vedere financiar nu a fost cea mai bună ofertă. Într-un interviu acordat pentru FANATIK, tehnicianul a explicat decizia:

ADVERTISEMENT

“În viața, cel mai important este să fii fericit. Am cunoscut o mulțime de oameni în România când am fost la echipa națională. A fost o perioadă foarte bună pentru mine. Mi-am făcut multe situații.

Când a apărut această oportunitate, au fost mulți oameni care m-au sunat și mă rugau să vin. În plus, președintele clubului m-a sunat personal. Au venit oameni la Barcelona ca să încerce să mă convingă și când ai acest feeling că toată lumea te dorește, mi-am dat acceptul.

ADVERTISEMENT

Condițiile erau bune, obiectivul nu este acela de a câștiga Champions League, ci de a crea un nou proiect de succes la Dinamo”, a spus Xavi Pascual pentru FANATIK.

Cum vede tehnicianul comparaţia Dinamo – Barcelona: “Nu mai bine sau mai rău, ci e diferit și trebuie să te adaptezi”

Diferenţele dintre Dinamo şi Barcelona sunt uriaşe, între o echipă care a câştigat tot şi una care are ambiţii de a obţine şi performanţe pe plan european. Tehnicianul a reliefat aceste diferenţe:

“Toate cluburile sunt diferite. Când muncești la Barca… pentru mine este cel mai bun club din lume. Sunt multe facilități, volumul de muncă este uriaș, sunt foarte mulți profesioniști. Totul este mai ușor.

Dar ai o presiune uriașă. Trebuie să înțelegi asta. La Dinamo este diferit. Nu mai bine sau mai rău, ci e diferit și trebuie să te adaptezi. Exact cum trăiești în țări diferite.

Când locuiești în Spania, Germania sau România trebuie să respecți regulile, oamenii și, în opinia mea, este un lucru foarte bun pentru experiența mea”, a spus Pascual.

“În Barcelona, antrenorii au timp să își impună ideile”

Xavi Pascual se simte norocos că a antrenat pentru o perioadă atât de lungă Barcelona, mai ales că nu poţi să ai în fiecare an succes. Obiectivul pe termen lung la Dinamo este acela de a construi o echipă competitivă:

“În Barcelona, antrenorii au timp să își impună ideile. Mai există câteva echipe foarte bune în Europa care au păstrat mult timp antrenorii. Cred că este o chestie de continuitate. Nu poți câștiga anual, dar ai nevoie de timp pentru a construi o echipă bună”, a spus Pascual.

Xavi Pascual, adus pentru a duce Dinamo la următorul nivel: performanţa europeană!

Dinamo este campioana României în ultimele cinci sezoane. Xavi Pascual a fost adus la echipă pentru a forma o echipă care să facă performanţă şi pe plan european. Iar faptul că Dinamo a fost invitată în acest sezon de Champions League se datorează şi acestor planuri măreţe.

Meciul cu Barcelona poate reprezenta un barometru pentru nivelul la care se află Dinamo în acest moment. Xavi Pascual are contract pe trei ani la “dulăi”, iar mult mai important decât rezultatul din meciul cu catalanii este modul în care va continua proiectul Dinamo.

Obiectivul din acest sezon este calificarea în play-off, campioana României fiind la două puncte de Motor Zaporojie, echipa aflată pe locul şase. Pe termen lung, este foarte important că România a primit un loc direct calificant în EHF Champions League, astfel că titlul pe plan intern este încununat cu o prezenţa în cea mai importantă competiţie europeană.

  • 3 trofee în EHF Champions League a câştigat Pascual cu Barcelona
  • 12 ani a antrenat Xavi Pascual la Barcelona
ADVERTISEMENT