LIVE Actualizat 21-03-2023
16:24

Xi Jinping şi-a încheiat vizita la Moscova. Putin, după discuţii: “Occidentul nu este încă pregătit pentru planul de pace al Chinei pentru Ucraina”

Vladimir Putin l-a primit luni, la Moscova, pe omologul său chinez Xi Jinping. Aeronava cu liderul de la Beijing a aterizat în Capitala Rusiei.
21.03.2023 | 18:21
Xi Jinping sia incheiat vizita la Moscova Putin dupa discutii Occidentul nu este inca pregatit pentru planul de pace al Chinei pentru Ucraina
Vladimir Putin, întâlnire cu Xi Jinping la Moscova. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
21-03-2023
16:24

Xi: Când vine vorba de Ucraina, China este de partea dreaptă a istoriei

Xi Jinping a declarat la conferință de presă comună cu Vladimir Putin că Beijingul are o poziție imparțială față de conflictul din Ucraina și că sprijină pacea și dialogul. Xi a mai spus că discuțiile cu liderul de la Kremlin au fost deschise și prietenoase.

Liderul de la Beijing a mai spus că China este de partea dreaptă a istoriei în problema Ucrainei şi că guvernul său este pentru reconcilierea activă și întotdeauna militează pentru pace și dialog.

Xi Jinping a menționat relațiile comerciale dintre Rusia și China în același mod în care a făcut-o şi Vladimir Putin. El spune că accentul se va pune pe creșterea a trei domenii: comerțul cu energie, comerțul cu materii prime și comerțul cu electronice.

21-03-2023
16:13

Putin: Occidentul nu este încă pregătit pentru planul de pace al Chinei pentru Ucraina

La conferința comună cu președintele chinez Xi, Putin a spus că Occidentul va lupta până la capăt în Ucraina. El a adăugat că Moscova va reacționa la trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit către forțele de la Kiev. Anuţul său este legat de faptul că Regatul Unit a anunțat recent că va trimite în Ucraina rachete care conțin uraniu sărăcit.

“Occidentul nu este încă pregătit pentru planul de pace al Chinei pentru Ucraina. Propunerile de pace ale Chinei ar putea fi folosite ca bază pentru rezolvarea conflictului din Ucraina atunci când Kievul și aliații săi occidentali sunt pregătiți”, a spus Putin.

21-03-2023
15:54

Vladimir Putin, primele declarații oficiale după întâlnirea cu Xi

Vladimir Putin a făcut primele declarații oficiale după întâlnirea cu Xi Jinping.  ”Rusia și China sunt legate prin relațiile noastre de bună vecinătate. Desigur, principala noastră prioritate este comerțul și economia, iar acest lucru este destul de firesc, având în vedere că China este principalul partener comercial al țării noastre.

Am discutat despre cooperarea economică, vom crește exportul de petrol pentru a satisface nevoile chineze. Referitor la cooperarea la ceea ce privește gazele naturale, Gazprom poate satisface cererile prietenilor noștri chinezi. Vom trimite 15 miliarde de metri cubi de gaz spre China. Vom construi o centrală nucleară în China.

Ne interesează foarte mult prezența sportivilor chinezi la competițiile care vor fi organizate în Kazan și Crimeea, e vorba de inițiative care să implice foarte mult tineretul din ambele țări. Am constatat că problemele cu care ne confruntăm noi coincid în mare măsură cu cele cu care se confruntă China. Vedem că există la nivel mondial sancțiuni nemotivate, lipsite de temei. Promovăm drepturile suveranității țărilor. Neamestecul în treburile interne ale altor state, în acest context Rusia și China sunt împotriva faptului ca alte țări să se amestece în probleme de natură de politică internă.

Am dat atenție deosebită planurilor de pace pentru Ucraina. Ne îngrijorează declarațiile Marii Britanii legate de livrarea de obuze și tancuri. Subliniez că, dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia va fi nevoită să reacționeze. Trebuie să fie conștient vestul că din partea noastră există arme nucleare”, a transmis Vladimir Putin.

21-03-2023
13:05

Întâlnirea Putin-Xi, de la Kremlin, a început

Președintele rus Vladimir Putin l-a salutat pe omologul său chinez, Xi Jinping, la Kremlin, la un summit dedicat în mod special conflictului din Ucraina și relațiilor bilaterale din ce în ce mai strânse dintre Beijing și Moscova. Potrivit imaginilor difuzate de canalele de televiziune ruse, Putin l-a salutat pe Xi cu o strângere de mână sinceră, iar apoi o fanfară militară a cântat imnurile naționale ale celor două țări.

După ceremonia de bun venit, cei doi lideri vor purta discuții oficiale, la o zi după prima întâlnire „informală” care a durat mai bine de patru ore. Kremlinul a anunțat că în prima zi de discuții, Xi și Putin au avut un schimb de opinii „amănunțit”, inclusiv cu privire la propunerea de pace a Chinei pentru Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să ofere detalii suplimentare și le-a spus reporterilor să aștepte o declarație comună a celor doi lideri.

21-03-2023
11:54

Xi l-a invitat pe Putin să viziteze China anul acesta

Președintele chinez Xi Jinping l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să viziteze China anul acesta, a informat marți agenția de presă rusă RIA Novosti. Xi Jinping l-a invitat și pe premierul rus Mihail Mishustin în China, scrie agenția chineză Xinhua.

Kremlinul a anunțat marți că în prima zi de discuții, Xi și Putin au făcut un schimb de opinii „aprofundat”, printre altele, asupra propunerii de pace a Chinei pentru Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să ofere detalii suplimentare și le-a spus reporterilor să aștepte o declarație comună a celor doi lideri după runda de discuţii de marţi.

„În partea informală, a avut loc un schimb de opinii foarte aprofundat, o conversație serioasă”, a spus Peskov, referindu-se la întâlnirea de luni. El a subliniat că cei doi lideri au discutat despre propunerea Chinei pentru pace în Ucraina – un document în 12 puncte care solicită o detensionare și o eventuală încetare a focului.

Putin a declarat luni că a studiat cu atenție ideile Chinei, le-a respectat și le va discuta cu Xi. Documentul chinez stabilește principii generale, dar nu conține un plan detaliat cu privire la modul de a pune capăt efectiv războiului.

Statele Unite resping însă acest plan, având în vedere că China a refuzat să condamne invazia rusă și afirmă că orice încetare a focului în acest moment nu ar face decât să consolideze câștigurile teritoriale ale Rusiei și să ofere armatei lui Putin mai mult timp să se regrupeze.

21-03-2023
08:58

Putin și Xi semnează marţi două acorduri majore

Președintele rus Vladimir Putin și cel chinez Xi Jinping se află în mijlocul celei de-a doua zile de discuții privind relațiile economice, iar cele două părți sunt așteptate să semneze marți două acorduri majore pentru extinderea „parteneriatului cuprinzător” și „cooperării strategice”.

În mod neașteptat, marți va avea loc și o întâlnire la nivel înalt la Kiev, unde premierul japonez Fumio Kishida se va întâlni cu Volodimir Zelenski și îi va oferi „solidaritate și sprijin”.

Luni, Xi și Putin au vorbit timp de patru ore și jumătate, numindu-se unul pe celălalt „prieten drag”, iar liderul rus, izolat la nivel internațional, a spus că este deschis să discute propunerile Chinei pentru o soluție la războiul din Ucraina. Într-un gest mai puţin întâlnit, Putin l-a escortat pe Xi la mașina lui după discuții, iar cei doi şi-au zâmbit reciproc.

În timpul întrevederii, liderul rus s-a declarat deschis la discuții privind Ucraina și a lăudat propunerea Beijingului pentru încetarea războiului, care include un apel la dialog și respectarea suveranității teritoriale. China încearcă să se prezinte drept o parte neutră în conflictul din Ucraina, dar Washingtonul a transmis că mișcările Beijingului ar putea fi o „tactică de blocare”, pentru a ajuta Moscova.

Moscova și Beijingul au intensificat cooperarea în ultimii ani, ambele conduse de dorința de a contrabalansa dominația globală americană. Poziția Beijingului față de Ucraina a atras critici din partea țărilor occidentale, care au spus că China sprijină în mod tacit intervenția armată a Moscovei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că vizita lui Xi la Moscova „sugerează că China nu simte nicio responsabilitate să-l tragă la răspundere pe președinte pentru crimele comise în Ucraina”

„Și în loc să condamne, el ar prefera să ofere o acoperire diplomatică Rusiei pentru a continua să comită aceste mari crime”, a adăugat el.

20-03-2023
15:47

Putin a salutat planul chinez pentru Ucraina

Vladimir Putin a salutat planul Chinei de a rezolva „criza acută” din Ucraina. La începutul conversației cu Xi Jinping, de la Kremlin, președintele rus i-a spus omologului său chinez că a analizat propunerile sale de rezoluție și că le-a privit cu respect.

Vorbind la o întâlnire informală de la începutul vizitei de stat a lui Xi, Putin a mai spus că Rusia este „puțin invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii. “În ultimii câțiva ani, China a făcut un salt în dezvoltarea sa. În toată lumea acest lucru stârnește interes și suntem geloși”, a spus el.

 

Liderul chinez a răspuns afirmând că este încrezător că Putin se va bucura de sprijin public în Rusia, înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor. „Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în atingerea prosperității țării în ultimii ani”, a spus el. „Sunt sigur că poporul rus vă va sprijini ferm în eforturile voastre bune”.

20-03-2023
11:35

Kremlinul a publicat lista cu persoanele care vor participa la întâlnirea dintre Putin și Xi

Kremlinul a publicat o listă a participanților care se vor alătura întâlnirilor dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, a informat agenția de știri de stat RIA Novosti, citându-l pe Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin.

Potrivit raportului, membrii delagaţiei ruse vor fi vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, viceprim-ministrul Dmitri Cernîșenko, șeful Băncii Centrale a Rusiei Elvira Nabiullina, ministrul apărării Serghei Șoigu, șeful Agenției Spațiale Ruse Roscosmos, Iuri Borisov, și director al Serviciului Federal de cooperare militaro-tehnică, Dmitri Şugaev.

„Șase viceprim-miniștri, asistentul prezidențial Maxim Oreșkin, ministrul Dezvoltării Economice Maxim Reșetnikov, ministrul Transporturilor Vitali Saveliev, ministrul Finanțelor Anton Siluanov, șeful lui Rosatom Alexei Lihahev vor participa și ei la discuții într-o formulă extinsă”, a anunțat RIA Novosti. .

20-03-2023
10:57

Putin nu l-a aşteptat pe Xi pe covorul roşu

Avionul lui Xi Jinping a aterizat pe aeroportul Vnukovo, iar liderul chinez a fost întâmpinat pe covorul roșu de vicepremierul Dmitri Cernîșenko. O fanfară militară a cântat apoi imnurile naționale ale ambelor țări.

Imediat după sosire, Xi Jinping a spus că este încrezător că vizita sa va fi fructuoasă. “China și Rusia sunt vecine bune și parteneri de încredere, care fac legătura între munți și râuri. Sunt sigur că vizita mea va fi fructuoasă și va da un nou impuls dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor China-Rusia”, a spus Xi Jinping.

El a mai subliniat că va face schimb de opinii cu Putin în privința relațiilor bilaterale, dar și asupra unor teme importante regionale și internaționale de interes comun.

Cei doi președinți se vor întâlni la Kremlin la ora 15.00, ora locală (ora 14.00, ora României), a anunțat anterior președinția rusă.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns, luni, la Moscova. Liderul de la Beijing este primul care se întâlnește cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru acesta.

Vladimir Putin, întâlnire cu Xi Jinping la Moscova

Avionul cu președintele chinez la bord a aterizat deja în Rusia, în jurul orei 11.00, pe aeroportul Vnukovo din apropierea Capitalei ruse. Xi Jinping va sta în Europa în intervalul 20 – 21 martie.

ADVERTISEMENT

Deplasarea liderului de la Beijing în Rusia este privită cu interes uriaș, dar și cu mari temeri, de întreaga planetă. SUA și aliații săi occidentali sunt sceptici în ceea ce privește rolul Chinei în aplanarea conflictului. Casa Alba și NATO au criticat regimul lui Xi Jinping pentru faptul că a refuzat să condamne public agresiunea Rusiei din Ucraina.

Încă din februarie, americanii au acuzat deschis Beijingul că ar lua în considerare livrări de arme către Rusia. ”Suntem convinşi de faptul că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de material letal Rusiei”, a declarat în debutul anului, directorul CIA, William Burns, la postul de televiziune CBS.

ADVERTISEMENT

Ar fi vorba în special de muniţii şi drone. Oficial, până în prezent, doar Iranul a anunțat că a furnizat drone de luptă Moscovei. Acestea sunt folosite îndeosebi pentru a ataca infrastructurile energetice ucrainene.

Dacă ar începe furnizarea de arme (n.r. China pentru Rusia), aceasta ar constitui o problemă serioasă pentru noi”, a recunoscut la începutul lunii martie, și un alt înalt responsabil ucrainean.

ADVERTISEMENT

Ucraina, îngrijorată de vizita lui Xi Jinping la Moscova

Această vizită a lui Xi Jinping la Moscova, care va dura două zile, provoacă îngrijorare la Kiev. Ucraina se teme că aliatul strategic al Rusiei s-ar putea decide în cele din urmă să-i livreze acesteia arme. Cursul războiului ar putea suferi astfel o turnură dramatică pentru ucraineni.

”Pentru noi este de o importanţă crucială ca China să-şi menţină politica sa de respect neclintit pentru integritatea teritorială a altor ţări”, a afirmat Serghii Solodki, director-adjunct al Centrului de analiză ucrainean New Europe, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Oficialul ucrainean a făcut aceste declarații în condiţiile în care Moscova revendică, încă din toamna lui 2022, anexarea a cinci regiuni ucrainene. E vorba de peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud). Ultimele au fost anexate ilegal după debutul invaziei de anul trecut.

ADVERTISEMENT