Președintele chinez Xi Jinping a sosit miercuri la San Francisco, unde va participa la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) și se va întâlni cu președintele SUA, Joe Biden. Este prima vizită a lui Xi în SUA după 2017, când Donald Trump era președintele SUA.
Zborul de la Beijing la San Francisco a durat zece ore, iar la sosire preşedintele Chinei a fost întâmpinat, între alţii, de guvernatorul Californiei şi secretarul Trezoreriei. Aceasta este a cincea vizită pe care Xi Jinping o întreprinde în SUA în calitate de şef al statului.
De remarcat că preşedintele Chinei şi guvernatorul Californiei s-au întâlnit şi în urmă cu 20 de zile, la Beijing, în timp ce secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a vizitat China în iulie anul acesta. În ultimele zile, ea a avut multe discuții cu liderii chinezi din domeniul economic și comercial ajunşi deja în SUA, pentru a pregăti rezultatele economice pentru întâlnirea dintre cei doi șefi de stat.
Cum precedentele vizite au avut loc în 2013, 2015, 2016 şi 2017, intervalul mare de timp scurs de la ultima face ca întâlnirea de acum să fie cu atât mai importantă, în contextul unor relaţii chino-americane extrem de tensionate.
Călătoria lui Xi Jinping la San Francisco are două puncte principale pe ordinea de zi: unul este întâlnirea dintre șefii de stat ai Chinei și SUA, iar celălalt este participarea la reuniunea APEC. “Privită dintr-un context mai larg în timp și spațiu, aceasta este o acțiune diplomatică neobișnuită și majoră, care va lăsa cu siguranță o amprentă istorică”, scrie presa chineză.
Relația dintre San Francisco cu China poate fi urmărită încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, când “Goana după aur” a atras un număr mare de imigranți chinezi în oraş în căutare de noi oportunități. În prezent, în San Francisco trăieşte una dintre cele mai mari comunități chineze din Statele Unite.
“În urmă cu 42 de ani, prima rută de aviație civilă a fost deschisă între China și Statele Unite, iar San Francisco a devenit prima oprire pentru aviația civilă chineză. În urmă cu treizeci și opt de ani, când Xi Jinping, pe atunci secretar al Comitetului de partid al județului Zhengding din provincia Hebei, a vizitat pentru prima dată Statele Unite, a mers la San Francisco. Astăzi, San Francisco a devenit din nou un loc important pentru relansarea relațiilor chino-americane”, mai scriu jurnaliştii chinezi.
San Francisco este, de asemenea, locul de naștere al Națiunilor Unite. În aprilie 1945, China, Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Sovietică au co-sponsorizat Conferința de la San Francisco, pentru a discuta despre înființarea Națiunilor Unite. Reprezentanții a zeci de țări au semnat aici Carta Națiunilor Unite.
Acum, în 2023, se spune despre conferinţa APEC că este cea mai mare conferință internațională desfășurată la San Francisco după mai bine de 70 de ani de când a avut loc Conferința Constituțională a Cartei Națiunilor Unite în 1945.