News

Xi Jinping, cel mai puternic om din China pentru al treilea mandat. Cine sunt oamenii săi de încredere

Xi Jinping a fost confirmat în funcția de lider al Chinei pentru un al treilea mandat fără precedent, după ce un congres de o săptămână i-a consolidat puterea politică
24.10.2022 | 18:29
Xi Jinping cel mai puternic om din China pentru al treilea mandat Cine sunt oamenii sai de incredere
Xi Jinping și-a asigurat poziția ca cel mai puternic om din China Foto: Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Xi Jinping a fost prezentat ca secretar general al Partidului Comunist, readucând China sub o conducere unipersonală după decenii de împărțire a puterii între elite.

Xi Jinping, cel mai puternic om din China pentru al treilea mandat

La cel de-al 20-lea Congres al Partidului, cea mai importantă reuniune a ciclului politic de cinci ani al partidului comunist chinez aflat la putere, aproximativ 2.400 de delegați s-au adunat la Beijing pentru a aproba remanieri majore și schimbări constituționale înainte de închiderea oficială de sâmbătă.

ADVERTISEMENT

În cadrul unui eveniment de presă desfășurat duminică, șapte oameni cheie, loiali lui Xi, au fost anunțați ca membri ai celui mai puternic organism politic al Chinei, Comitetul permanent al Politburo (PSC), în timp ce pășeau pe scenă în ordinea rangului.

“Am fost reales în funcția de secretar general al comitetului central al PCC”, a spus Xi în discursul de deschidere, înainte de a-i prezenta pe ceilalți șase membri: Li Qiang, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang și Li Xi.

ADVERTISEMENT

În frunte s-a aflat Xi, confirmând reconfirmarea sa în funcția de secretar general al partidului pentru un al treilea mandat. Reconfirmarea, mult speculată, a semnalat consolidarea cu succes și copleșitoare a puterii lui Xi la Beijing, cu păstrarea rolului de președinte al comisiei militare, care controlează Armata Populară de Eliberare.

Este de așteptat ca anul viitor să redobândească titlul mai puțin puternic de președinte al statului chinez.

ADVERTISEMENT

Printre primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Xi s-au numărat dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și rusul Vladimir Putin, cu care Xi a anunțat un parteneriat fără limite la începutul acestui an.

“Rezultatele Congresului Partidului confirmă pe deplin înalta dumneavoastră autoritate politică, precum și unitatea partidului pe care îl conduceți”, a declarat Putin, potrivit Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Comitetul permanent al Politburo: Cine sunt oamenii care conduc China acum?

Comitetul permanent al Politburo este echivalentul cabinetului prezidențial din China. Este considerat elita elitelor din cadrul partidului, iar pentru a ajunge în vârf este nevoie nu numai de un palmares politic strălucit, ci și de o manevrare abilă a rivalităților interne.

Nu sunt neobișnuite remanierile importante ale Comitetului permanent după încheierea unui mandat, ceea ce s-a întâmplat și de această dată. Aleși efectiv de președintele Xi Jinping, cei mai mulți dintre ei sunt noi în echipă, cu excepția lui Zhao Leji și Wang Huning. Cei mai mulți, dacă nu toți, sunt văzuți ca fiind loiali lui Xi.

Iată-i pe oamenii care alcătuiesc centrul de putere al Chinei.

Li Qiang

Vârsta: 63 de ani

Funcția politică actuală: Secretar de partid din Shanghai

Li Qiang
Li Qiang, membru al Comitetului permanent al Politburo Foto: Reuters

Văzut ca fiind cel mai de încredere coleg junior al lui Xi, Li a lucrat în comitatele mici din provincia Zhejiang. Când Xi era șef de partid în Zhejiang, Li i-a fost șef de personal.

Gestionarea de către echipa sa a epidemiei de Covid în Shanghai la începutul acestui an a fost controversată, iar locuitorii au fost critici la adresa acesteia. S-a speculat dacă acest lucru ar fi putut afecta viitorul său politic.

Dar, odată cu această numire, este clar că loialitatea sa față de Xi l-a pus într-o poziție bună. Titlurile membrilor din Comitetul permanent vor fi confirmate anul viitor, iar mulți cred că Li va deveni următorul premier, al doilea la comandă după Xi.

Zhao Leji

Vârsta: 65 de ani

Funcția politică actuală: Șef al Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei

Zhao Leji
Zhao Leji, membru al Comitetului permanent al Politburo Foto: Reuters

Zhao a fost văzut ca o stea în ascensiune în conducerea Chinei și are legături strânse cu provincia Shaanxi, la fel ca Xi. După ce a intrat în guvernul provinciei Qinghai, a urcat rapid pe scara ierarhică și a devenit guvernator la vârsta de 42 de ani – cea mai tânără persoană care a devenit guvernator de provincie.

În calitate de șef al organismului anticorupție, Zhao este responsabil de menținerea disciplinei de partid și a raportat de-a lungul anilor o serie de ofițeri superiori pentru acceptarea de mită.

Wang Huning

Vârsta: 67 de ani

Poziția politică actuală: Prim-secretar al Secretariatului Partidului Comunist

Wang Huning
Wang Huning, membru al Comitetului permanent al Politburo Foto: Reuters

Fost savant și profesor, Wang a urcat în ierarhie după ce a atras atenția politicienilor de rang înalt. A fost recomandat președintelui de atunci, Jiang Zemin, și a fost promovat pentru a deveni consultantul lui Jiang.

În calitate de teoretician politic al partidului, Wang este considerat a fi creierul din spatele multor concepte ale Partidului Comunist, inclusiv ideologiile pentru trei lideri: Cele trei reprezentante ale lui Jiang Zemin, Perspectiva științifică asupra dezvoltării a lui Hu Jintao și Gândirea Xi Jinping. Ambițioasa Inițiativă Belt and Road a Chinei este, de asemenea, considerată a fi ideea sa.

Se spune că se înțelege bine cu toate facțiunile din partid.

Cai Qi

Vârsta: 66 de ani

Poziția politică actuală: Primar al Beijingului

Cai Qi
Cai Qi, membru al Comitetului permanent al Politburo Foto: Reuters

Un aliat apropiat al lui Xi, a lucrat sub conducerea liderului chinez în provinciile Fujian și Zhejiang și a cerut loialitate absolută față de acesta.

Găzduirea de către Beijing a Jocurilor Olimpice de iarnă la începutul acestui an, în plină pandemie, a fost considerată în cadrul partidului drept un succes și s-a reflectat bine asupra sa.

Dar el a atras și controverse atunci când a lansat în 2017 un plan de reducere a populației capitalei, care în cele din urmă a forțat plecarea din oraș a multor persoane cu venituri mici.

Ding Xuexiang

Vârsta: 60 de ani

Poziția politică actuală: Director al Biroului secretarului general și al Biroului președintelui

Ding Xuexiang
Ding Xuexiang, membru al Comitetului permanent al Politburo Foto: Reuters

Inginer de formație, Ding și-a început cariera politică la un centru de cercetare afiliat guvernului din Shanghai.

Deși nu a avut experiență ca secretar de partid la nivel provincial sau guvernator – de obicei considerată esențială în ascensiunea spre putere – a devenit secretarul lui Xi în 2007. Din 2014, el a fost șeful biroului prezidențial, acționând efectiv ca șef de cabinet al lui Xi.

Un susținător puternic al Gândirii Xi Jinping, el este unul dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Xi. L-a însoțit pe liderul chinez în numeroase călătorii atât în China, cât și în străinătate – observatorii spun că a petrecut probabil mai mult timp cu Xi decât orice alt oficial din ultimii ani.

Li Xi

Vârsta: 66 de ani

Poziția politică actuală: Secretar de partid al provinciei Guangdong

Li Xi
Li Xi, membru al Comitetului permanent al Politburo Foto: Reuters

Un loialist al lui Xi, cu legături strânse cu familia liderului chinez, Li este văzut ca un rezolvator de crize pentru că a gestionat un scandal din 2017 în provincia Liaoning privind date economice falsificate.

El a fost liderul partidului în orașul Yanan, important din punct de vedere politic, pe care Mao Zedong l-a folosit ca sediu al partidului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și unde Xi a petrecut șapte ani de muncă silnică.

În Guangdong, Li a militat pentru dezvoltarea industriei tehnologice și pentru reforma economică. De asemenea, a emis noi politici comerciale și a promovat integrarea regională în zonă.

Comitetul permanent a fost selectat în mod oficial de către puternicul politburo, dezvăluit, de asemenea, duminică. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, noul politburo nu conține nicio femeie, unde anterior era una, vicepremierul Sun Chunlan, și a redus numărul membrilor la 24 de la 25.

Willy Lam, membru senior al Jamestown Foundation, un think tank cu sediul la Washington, a declarat că Congresul din această săptămână a arătat că “cultul personalității din jurul lui Xi se va exacerba”.

“Partidul și țara riscă să devină o ‘cameră cu o singură voce’, în care doar o singură voce va fi auzită. Liderul suprem a abandonat aproape în totalitate reformele instituționale începute de Deng Xiaoping și urmate în mare parte de foștii președinți Jiang Zemin și Hu Jintao”, a mai spus el, citat de Guardian.

O listă a delegaților numiți sâmbătă în comitetul central format din 205 membri a dezvăluit că unii dintre cei mai în vârstă rivali ai lui Xi, cu legături cu alte facțiuni din partid și cu propria lor bază de putere, au fost trimiși la pensie.

ADVERTISEMENT