News

Xi Jinping împlinește 69 de ani. Cele mai bine păzite secrete ale președintelui Chinei

Liderul suprem al Chinei, aflat la putere din 2013, împlinește 69 de ani. Este descendent al vechii "aristocrații" comuniste și are o singură fiică pe care o protejează de ochii lumii.
01.06.2022 | 09:15
Xi Jinping implineste 69 de ani Cele mai bine pazite secrete ale presedintelui Chinei
Xi Jinping împreună cu soția sa cântăreața Peng Liyuan Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Născut la Beijing în 1953, Xi Jinping este fiul revoluționarului veteran Xi Zhongxun, unul dintre părinții fondatori ai Partidului Comunist și fost vicepremier.

Cum a ajuns Xi Jinping președintele Chinei

Datorită rădăcinilor sale ilustre, Xi Jinping este văzut ca un „principe”, copil al unor înalți oficiali de elită care a urcat în grad.

ADVERTISEMENT

Dar norocul familiei sale a luat o întorsătură dramatică când tatăl său a fost epurat în 1962 înainte de Revoluția Culturală și închis.

La vârsta de 15 ani, tânărul Xi a fost trimis la țară timp de șapte ani pentru „reeducare” și muncă silnică în satul îndepărtat și sărac Liangjiahe, o experiență care mai târziu avea să ocupe un loc important în povestea sa oficială.

ADVERTISEMENT

Departe de a se întoarce împotriva Partidului Comunist, Xi Jinping l-a acceptat. A încercat să i se alăture de mai multe ori, dar a fost respins din cauza statutului tatălui său.

Odată ce a fost acceptat în sfârșit, în 1974, a muncit din greu pentru a ajunge în vârf – mai întâi ca secretar local de partid în provincia Hebei, înainte de a trece la funcții mai înalte în alte locuri, inclusiv șef al filialei din Shanghai, cel de-al doilea oraș și centru financiar al Chinei.

ADVERTISEMENT

Profilul său din ce în ce mai important în partid l-a propulsat la cel mai înalt organ de decizie, Comitetul permanent al Biroului Politic, iar în 2012 a fost ales președintele comitetului.

Pe 14 martie 2013, a fost ales președinte al Chinei de către Congresul Național al Poporului.

Absolventul de inginerie chimică a Universității Tsinghua este căsătorit cu cântăreața Peng Liyuan, iar cei doi au fost foarte prezentați în presa de stat ca Primul cuplu din China. Este un contrast față de cuplurile prezidențiale anterioare, unde prima doamnă și-a păstrat în mod tradițional un profil modest.

ADVERTISEMENT

Cei doi au o fiică, Xi Mingze, în vârstă de 29 de ani.

Dispariţia misterioasă a lui Xi Jinping

Timp de două săptămâni în septembrie 2012, liderul suprem al Chinei, Xi Jinping, a dispărut.

Liderul Partidului Comunist Chinez nu a făcut nicio declarație timp de două săptămâni, nu a existat nicio mențiune oficială a dispariției sale și nici un comentariu public despre aceasta, în afară de a se spune că este bolnav.

Momentul dispariției a coincis cu creșterea tensiunilor cu privire la ce se va întâmpla cu fostul star epurat al partidului, Bo Xilai, și a venit chiar înaintea unei neînțelegeri cu Japonia asupra unui lanț de insule îndepărtate pe care Tokyo și Beijing pretind că le dețin.

Au existat zvonuri că și-a rănit spatele înotând sau jucând fotbal sau chiar că a fost subiectul unei tentative de asasinat.

Orice s-a întâmplat, a fost suficient de grav încât să-l forțeze să anuleze întâlnirile de la Beijing cu secretarul de stat american Hillary Clinton și cu prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong.

Nimeni nu știe sigur de ce a dispărut, dar au existat o serie de teorii. Una dintre ele susține că dispariția sa a fost o mișcare tactică pentru a forța restul conducerii să recunoască că era pregătit să-și retragă candidatura la funcția de secretar general și, prin urmare, au fost nevoiți să accepte că este indispensabil.

Această teorie era conformă cu tensiunile raportate între Xi și președintele Hu Jintao.

Cine este fiica pe care Xi Jinping o ţine departe de ochii lumii

Xi Mingze este singurul copil al celui mai puternic om din China. În afară de câteva detalii biografice de bază, se știu foarte puține despre ea.

Tânăra de 29 de ani s-a născut pe 27 iunie 1992 și a studiat franceza la Școala de limbi străine din Hangzhou.

Se spune că este înconjurată 24 de ore pe zi de gărzi de corp, iar intimitatea ei este păzită strict de tatăl ei. Liderul chinez o protejează cu înverșunare de privirile indiscrete ale lumii exterioare – folosind adesea vastele puteri de cenzură pe internet ale dictaturii comuniste.

Xi Mingze a călătorit în SUA în 2010 pentru a studia la Universitatea Harvard din Massachusetts sub pseudonim, dar abia în 2012 mulți oameni au auzit de ea.

A studiat psihologia și limba engleză și s-a întors la Beijing după absolvire.

În 2015, și-a făcut prima apariție publică alături de părinții ei de când tatăl ei a preluat puterea în 2013, în satul îndepărtat Yanan din Liangjiahe, provincia Shaanxi, pentru a le oferi localnicilor urări de Anul Nou Lunar.

În februarie 2022, Vicky Hartzler, membru al Congresului american  a dezvăluit că singura fiică a președintelui chinez locuiește în America. Hartzler a dezvăluit acest lucru în timp ce prezenta „Legea privind protecția învățământului superior față de Partidul Comunist Chinez”.

ADVERTISEMENT