Zacuscă de vinete cu ardei copți. Rețeta tradițională cu 100 de ani vechime pe care puține gospodine o știu

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
28/08/2020, 16:49
Zacuscă de vinete cu ardei copți. Rețeta tradițională cu 100 de ani vechime pe care puține gospodine o știu
Zacuscă de vinete cu ardei copți. Rețeta tradițională cu 100 de ani vechime pe care puține gospodine o știu. Sursa foto: Pinterest.com

Zacusca de vinete cu ardei copți nu lipsește din cămara gospodinelor sau de pe rafturile marilor lanțuri de magazine fiind un preparat savuros, ideal de servit în sezonul rece. Pe Internet există tot felul de rețete, însă puțină lume știe care este cea mai vechea dintre ea, cea tradițională.

Așadar, rețeta tradițională de zacuscă de vinete cu ardei copți este pregătită numai din câteva ingrediente principale printre care se numără vinete, ardei, ceapă și ulei. Pe scurt, nu are alte legume adăugate în compoziție și cu toate acestea are un gust desăvârșit.

Mai mult decât atât, preparatul clasic cu o vechime de peste 100 de ani, se va păstra luni bune, asta dacă nu este savurat imediat. Totodată, zacusca clasică, pregătită la fel cum o făceau bunicile noastre trebuie să aibă o culoare roșie, vie și deschisă.

Rețeta zilei. Zacuscă de vinete cu ardei copți. Ingrediente necesare

Secretul zacuscăi care te va face să te lingi pe degete de plăcere constă în vinete și ardei copți pe grătar care vor oferi o aromă specifică de ars.

Atunci când preparați zacuscă trebuie să fiți extrem de atente la cantitatea de ulei pe care o folosiți pentru că de multe ori acest preparat ajunge să fie „înecat”. La fel se întâmplă și în cazul cepei, aceasta nu trebuie adăugată în mod exagerat pentru că strică gustul.

Acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru 8 borcane de zacuscă:

  • 2,5 kilograme de vinete proaspete care se vor coace pe grătar. Din această cantitate se vor obține 1,2 kg de vinete curățate
  • jumătate de kilogram de ardei kapia copți, decojiți și scurși de apă
  • 200 grame de ceapă tocată mărunt
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 foi de dafin
  • o linguriță rasă de piper măcinat
  • 2 lingurițe de sare sau în funcție de gustul fiecăruia
  • 500 ml suc gros de roșii (passata).

Mod de preparare zacuscă de vinete cu ardei copți. Care sunt pașii

  1. Vinetele coapte și curățate de coajă se toacă mărunt cu ajutorul unui cuțit inoxidabil sau din lemn
  2. Ardeii kapia se curăță la rândul lor, li se îndepărtează semințele și se pun într-un castron curat
  3. Ceapa se dă prin blender sau prin mașina de tocat clasică
  4. Într-o cratiță încăpătoare se pune uleiul la încins, ca ulterior să se adauge ceapa
  5. Ceapa se călește la foc mic până când se înmoaie. Atenție, nu trebuie să se ardă!
  6. Se adaugă în cratiță ardeii și se mai lasă pe foc câteva minute. Se amestecă ocazional
  7. Când legumele încep să clocotească se adaugă vinetele mărunțite
  8. Se amestecă bine și se asezonează cu sare și piper, în funcție de gust
  9. Tot acum se adaugă și cele două foi de dafin și sucul de roșii. Se amestecă până când se omogenizează bine
  10. Fierberea finală durează circa 30 de minute, perioadă în care trebuie să se evapore apa din legume și zacusca să înceapă să scadă
  11. Cratița se ține la foc mic și se amestecă continuu în compoziție. Sfat, aveți mare grijă pentru că zacusca stropește
  12. Zacusca este gata în momentul în care deasupra compoziției se formează mici bălți de ulei
  13. Când ajunge la punctul de fierbere zacusca este gata și se poate lua de pe aragaz. Se îndepărtează foile de dafin
  14. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se păstrează în locuri răcoroase. Spor la treabă!
Închide ×