Fotbal intern

Zboară valizele prin Play-Out? Hermannstadt-ul clanului Prodan face prăpăd cu „fluierașii”! Incredibil: Teja a făcut antrenament specific… „anti-arbitri”

11.07.2020 | 14:18
Zboara valizele prin PlayOut Hermannstadtul clanului Prodan face prapad cu fluierasii Incredibil Teja a facut antrenament specific antiarbitri
ADVERTISEMENT

În primăvară, Liga 1 a asistat la o mutare surprinzătoare, la limita legalității: clanul Prodan intra acționar la una dintre echipele de tradiție ale fotbalului nostru, sibienii de la Hermannstadt. Au urmat rapid schimbări, micșorări de salarii, promisiuni electorale, iar Vasile Miriuță a fost dat afară fără explicații, fiind înlocuit cu un ilustru anonim.

Spaniolul Ruben Albes, acest „Enrique Iglesias” din Liga 1, despre care opinia publică râde că este mai mult fotomodel decât antrenor! De altfel, Gazeta Sporturilor a sugerat într-un material recent că impresarul și Reghecampf îi fac „primul 11” lui Albes.

ADVERTISEMENT

Începutul mandatului iberic a fost dezastruos, iar Hermannstadt-ul devenise o candidată certă la retrogradare. Dacă echipa nu joacă nimic, cum te salvezi? Ca de fiecare dată, de la clasicul Jean Pădureanu până la moderna Anamaria Prodan, răspunsul e unul simplu, disperat: arbitrajul. În ultimele două etape Hermannstadt-ul a beneficiat de adevărate… minuni de arbitraje.

La Iași, Radu Petrescu a judecat totul în favoarea lui Hermannstadt. Parcă era ziua de naștere a sibienilor!

Surprinzător, deși nimeni nu le dădea vreo șansă, sibienii au câștigat sub Copou: 3-2. La Iași, cel care a împărțit dreptatea a fost Radu Petrescu. A judecat, însă, toate fazele controversate cu două balanțe. Mereu în favoarea lui Hermannstadt! Nu le-a acordat gazdelor două penalty-uri în prima repriză: la un fault în careu al lui Vodă la Grădinaru (minutul 24) și după ce Stoica l-a luat în brațe pe Luckassen ca la rugby (minutul 37).

ADVERTISEMENT

În repriza a doua, la faza dinaintea penalty-ului din care Hermannstadt a egalat la 2 (minutul 55), Radu Petrescu, care putea să joace liniștit in blockbusterul „Blinded”,  n-a sancționat un fault evident în atac al lui Caiado la Șerban, pe care „sibianul” l-a lovit cu palma peste față.

„E greu să joci așa, ce penalty le-a dat lor acolo… Dă-ne, mă, și nouă! Chiar nu-l recunosc pe băiatul ăsta (n.r. Radu Petrescu)… Și programarea a fost așa cum a fost, Hermannstadt a avut o zi în plus de odihnă… Nu merităm așa ceva, arbitrii sunt puși acolo să-și facă meseria, nu să influențeze jocul” – Mircea Rednic, după recitalul lui Radu Petrescu

Cu Chindia, arbitrului Cătălin Popa „i-a scăzut glicemia în careu… și a pus-o pe var!”

Hermanstadt a jucat apoi la Ploiești, cu Chindia Târgoviște. Și acolo a fost jaf la drumul mare!! După ce în minutul 11 arbitrul Cătălin Popa a refuzat un gol „gazdelor” pe motiv de offside, șut Yameogo de la vreo 25 de metri, anulat că ar fi fost pe direcția mingii un coechipier, Dangubic (la 15 metri de poartă), care nu influența în niciun mod faza, în repriza a doua s-a trecut la fapte și mai grave. Cătălin Popa le-a „pus-o pe var” sibienilor în minutul 49, după un duel la cap regulamentar între Martac și Caiado.

ADVERTISEMENT

Inclusiv fostul mare arbitru Ion Crăciunescu a spus, la Digi Sport, că „arbitrul Cătălin Popa a greșit cu penalty-ul acordat lui Hermannstadt după un duel fizic, în săritură, dar perfect regulamentar”. Jucătorii Chindiei n-au mai rezistat și l-au luat la mișto pe Popa.

„Legat de penalty, i-a scăzut glicemia în careu… și a pus-o pe var! Noi, jucătorii, dacă greșim, avem de suferit, pierdem bani, retrogradăm, pierdem locul din echipă… Ce să mai spun după o astfel de fază? E frustrant, nu au avut nicio ocazie! Numai arbitrul a văzut penalty-ul și așa s-a scris soarta partidei” – Andrei Pițian, fundaș Chindia Târgoviște

S-a mai petrecut ceva suspect la meciul Chindia – Hermannstadt. Cu 24 de ore înainte, arbitru ar fi trebuit să fie ecusonul FIFA Ovidiu Hațegan. Nimeni nu știe de ce a fost schimbat și înlocuit cu cel mai slab „central” al momentului, Popa. Au început să zboare valizele prin Play Out?  Poate e doar un zvon interesat…

ADVERTISEMENT

Hermannstadt – Voluntari. Arbitrează Feșnic, alt specialist al penalty-urilor inventate. Teja și-a avertizat jucătorii să fie atenți la contactele din careu

Astăzi, de la ora 17:00, Hermannstadt joacă, pe teren propriu, cu FC Voluntari, cea mai în formă grupare din play-out. Formație pe care Mihai Teja a scos-o din „foamea” retrogradării și care are, indubitabil, potențialul de a învinge gazdele. Dacă nu cumva jocurile sunt deja făcute… altfel. FANATIK a luat legătura cu managerul Voluntariului, Ioan Andone, care ne-a declarat: „Nu mi-e teamă, mergem la Sibiu să ne impunem jocul, nu să jucăm ce vor ei sau arbitri”.

FANATIK a aflat un fapt incredibil: ultimul antrenament făcut de Mihai Teja a fost unul specific… „anti-arbitri”. Teja și-a atenționat jucătorii în mod repetat să fie foarte atenți la contactele din careu. „Ați văzut ce s-a întâmplat în ultimele două etape, vreau să suflăm și-n iaurt”, a fost semnalul de alarmă tras de cel mai în vogă tehnician din Liga 1.

Centralul partidei de la Sibiu este Horațiu Feșnic. Cel mai tânăr arbitru care a oficiat un meci din Liga 1, debutând la doar 22 de ani. Lăsând la o parte faptul că este din Cluj Napoca, zonă-soră cu Sibiul, și Feșnic pare un specialist în penalty-uri inventate. În noiembrie 2019, Feșnic a ajutat FCSB să învingă Sepsi cu o lovitură de la 11 metri de care au râs nu doar gazetarii, ci și curcile… La fel, în vara trecută, a ajutat Viitorul cu un penalty inexistent să nu piardă la un 2-2 cu Sepsi. Deci pare executantul ideal pentru planul de salvare al Hermannstadt-ului.

În 2022, sunt din nou alegeri pentru șefia LPF. Anamaria Prodan și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte. Dacă așa va arăta fotbalul nostru sub cizma clanului Prodan, pentru prieteni mumă, pentru ceilalți ciumă, mai bine lipsă! Decât un președinte-jucător cu obligații și combinații, mai bine „Somnorilă” Gino. Măcar Gino e corect!

ADVERTISEMENT