News

Zbor cu turbulențe neobișnuit de severe. Șapte persoane de la bord au fost rănite

Șapte persoane aflate la bordul unui avion al companiei Lufthansa au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce aeronava a intrat într-o zonă cu turbulențe puternice.
04.03.2023 | 10:42
Zbor cu turbulente neobisnuit de severe Sapte persoane de la bord au fost ranite
Zbor cu turbulente violente la compania Lufthansa/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zborul 469 al companiei Lufthansa, de la Austin (SUA) la Frankfurt (Germania) nu a mai ajuns la destinație din cauza turbulențelor deosebit de puternice cu care s-a confruntat în cursa care a avut loc în această săptămână, scrie USA Today. Avionul a trebuit să aterizeze pe aeroportul Washington-Dulles, pentru ca persoanele rănite de la bord să primească îngrijiri medicale, necesare din cauza rănilor suferite în timpul cursei.

Centura de siguranță, obligatorie în aceste situații

Aeronava, un Airbus A330, avea la bord 174 de pasageri, iar la circa 90 de minute de la decolare a intrat într-o zonă cu turbulențe foarte intense. „Pasagerii afectați au primit îngrijiri medicale. Personalul de la sol al companiei Lufthansa de pe aeroportul Dulles se îngrijește de ceilalți pasageri și le reprogramează zborul”, a anunțat Christina Semmel, purtătoare de cuvânt a companiei, la scurtă vreme după aterizare.

ADVERTISEMENT

Turbulențele de aer sunt un fenomen frecvent în timpul zborurilor, dar în unele situații acestea sunt foarte violente. Din acest motiv, este foarte important ca pasagerii să aibă puse centurile de siguranță atât pentru siguranța lor, cât și pentru cea a celorlalți pasageri. „Oamenii care nu au centura pusă pot deveni adevărate proiectile care se pot răni și pot răni și ceilalți pasageri. Știu mulți însoțitori de zbor care au suferit răni ce le-au pus capăt carierei din cauza turbulențelor”, a precizat Sara Nelson, președintele Asociației Însoțitorilor de Zbor.

Încercările experților de a anticipa zonele cu risc de turbulențe nu au dus până acum la rezultate concrete, iar acestea putând surveni practic în orice moment al zborului, chiar și în condiții de cer senin. Pe de altă parte, acestea nu reprezintă un risc pentru aeronavele în sine, întrucât avioanele sunt proiectate să reziste la turbulențe extreme. Mai dificilă este gestionarea siguranței pasagerilor care se pot lovi, mai ales dacă nu au centurile puse.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2022, 12 pasageri au fost răniți în timpul unei curse între Spania și Argentina a companiei Aerolineas Argentinas, trei dintre ei suferind răni destul de serioase. Niciunul dintre aceștia nu purta centura de siguranță. „Potrivit informațiilor furnizate de echipaj, luminile centurii de siguranță erau aprinse și s-a făcut anunțul corespunzător. Pasagerii care au fost mai grav răniți și cei care au trebuit să fie transferați nu purtau centura de siguranță în momentul turbulențelor”, a precizat compania într-un comunicat.

Pe de altă parte, unii pasageri susțin că nu li s-a cerut să poarte centura, chiar și echipajul fiind surprins de turbulențele violente. „Ei bine, au fost niște turbulențe în timpul cărora nu ni s-a spus să ne punem centura de securitate și toată lumea a zburat. Chiar și stewardesele erau la podea”, a scris un pasager pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Incident similar la aeroportul din Iași

În România, un incident similar a avut loc în iunie 2022, în timpul zborului unui avion care decolase de pe aeroportul londonez Luton cu destinația Iași. Vântul puternic de pe aeroportul din Iași a împiedicat aterizarea, iar aeronava a făcut mai multe manevre de ocolire cu speranța că rafalele de vânt se vor mai domoli. În timpul acestor manevre, avionul a intrat într-o zonă cu turbulențe puternice.

Ne-am învârtit deasupra Iașului timp de o oră. Au fost multe turbulențe, cineva a leșinat. Este o furtună aici. Am aterizat la Bacău”, a spus unul dintre pasageri. Altora li s-a făcut rău, iar un copil de un an a avut nevoie de tratament medical din cauza problemelor respiratorii. La bord se aflau circa 200 de persoane.

ADVERTISEMENT

Din cauza vântului puternic, o aeronavă ce venea din direcţia Luton nu a putut ateriza pe pista de la Iaşi, la ora programată – 13.25. Timp de 40 de minute, avionul s-a rotit deasupra oraşului, în incercarea de a ateriza în condiţii de siguraţă. Nu a reuşit, aşa că singura soluţie a pilotului a fost redirecţionarea aeronavei pe aeroportul din Bacău”, a declarat Elena Troia, purtător de cuvânt Aeroportul Internaţional Iaşi

ADVERTISEMENT