Fotbal international

Zbor prin IAD! Chape pleacă iar spre Medellin pentru o nouă finală

Cinci luni au trecut de când se prăbuşea avionul care transporta echipa Chapecoense. Brazilienii se pregăteau de finala Copei Sudamericana, însă destinul le-a pus piedică. 19 dintre...
07.04.2017 | 11:06
Zbor prin IAD Chape pleaca iar spre Medellin pentru o noua finala
ADVERTISEMENT

Cinci luni au trecut de când se prăbuşea avionul care transporta echipa Chapecoense. Brazilienii se pregăteau de finala Copei Sudamericana, însă destinul le-a pus piedică. 19 dintre componenţii echipei au murit în tragedia aviatică, însă clubul sud-american a revenit.

În acestă săptămână, Chapecoense a câştigat manşa tur a Supercupei Americii de Sud, după ce au învins-o pe Atletico Nacional cu 2-1.

ADVERTISEMENT

Seara în care Chapecoense a devenit echipa martir a fotbalului mondial

Trebuia să fie un zbor de rutină pentru toţi cei care se aflau în aeronava Avro RJ85, în seara de 28 noiembrie. Chapecoense, o echipă obişnuită cu ligile inferioare, urma să joace manşa tur a Copei Sudamericana, a doua competiţie ca importanţă din America de Sud. Brazilienii trebuiau să ajungă la Medellin, unde aveau să o întâlnescă pe Atletico Nacional. Pilotul avionului anunţă că aeronava are probleme de natură electrică.

Aeronava se prăbuşeşte şi fotbalul mondial trece printr-o nouă tragedie. La Superga pierise marea echipă a lui FC Torino, la Munchen se pierduse generaţia formată de Matt Busby. Acum, întreaga lume se afla în faţa unei noi tragedii. Informaţia s-a propagat peste tot, suporterii din întreaga lume aflau povestea tristă a brazilienilor. Finala nu s-a mai jucat, columbienii de la Atletico Nacional au luat decizia să le cedeze brazilienilor trofeul.

ADVERTISEMENT

Povestea lui Chapecoense putea să fie alta. În manşa retur a semifinalelor Copei Sudamericana, Danilo reuşea să scoată o mingea dificilă în minutele de prelungire, când scorul era 0-0. Chapecoense şi San Lorenzo terminaseră în tur la egalitate, 1-1, iar brazilienii ajungeau în finală la trei ani de când promovaseră în prima ligă braziliană. Pe drumul spre ultimul act, Chapecoense trecuse de Cuiaba (Brazilia), Independiente (Argentina), Atletico Junior (Columbia) şi San Lorenzo (Argentina).

Cele mai mari emoţii le-au trăit în meciul împotriva lui Independiente, brazilienii calificându-se după loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT

3-0 la masa verde în campionat şi reconstrucţia

Brazilia şi fotbalul mondial erau în doliu. Suporterii lui “Chape” plângeau după cei care plecaseră mult prea devreme. Ce repede trecuse timpul, parcă mai ieri se bucurau alături de Danilo, Caramelo, Dener sau Arthur Maia. Parcă vedeau bucuria nebună a lui Caio Junior, antrenorul echipei, cel care după calificarea în finală declara că “daca aş muri mâine, as muri fericit”.

La mai puţin de două săptămâni de la accident, Chapecoense trebuia să joace în campionat. Echipa abia mai avea jucători, dar conducătorii fotbalului brazilian erau surzi. “Chape” şi Atletico Mineiro trebuiau să se întâlnească în ultima etapă, însă cele două echipe nu se prezintă la meci. Ambele cluburi pierd partida la masa verde, cu toate că Chapecoense nu avea ce jucători să mai folosească.

ADVERTISEMENT

vestiarul lui chape

Doar trei fotbalişti reuşiseră să scape din accident. Alan Ruschel, Neto şi Jakson Follmann puteau să spună că se născuseră pentru a doua oară, însă ultimul dintre cei trei spunea adio fotbalului, după ce îi fusese amputat un picior. În lotul echipei se mai aflau şi fotbaliştii care nu făcuseră deplasarea, dar şi câţiva juniori. Pe 9 decembrie, Vagner Mancini era adus pe postul de antrenor al echipei şi reconstrucţia începea. Chiar dacă în zilele de după tragedie mulţi săreau în ajutor, cu trecerea timpului s-a aflat că foarte puţini au fost cei care i-au ajutat cu adevărat pe brazilieni.

Chapecoense trăieşte şi a pornit mai puternică la drum

La începutul anului, vestiarul lui Chapecoense s-a animat din nou. Luminile s-au aprins şi nişte băieţi tineri au îmbrăcat tricoul verde pentru a merge la antrenamente. Din 30 de fotbalişti este compus lotul pentru actualul sezon, unul în care brazilienii au debutat în Copa Libertadores. Dintre cei 30, mai mult de jumătate sunt aduşi sub formă de împrumut, însă toţi se simt ca o parte importantă a marii familii “Chape”. “Am recurs la multe împrumuturi. Este o modalitate de a putea menţine împreună calitatea, viteza şi bugetul. Multe cluburi au participat la acest lucru”, declara în ianuarie Rui Costa, unul dintre conducătorii clubului.

FBL-BRAZIL-CHAPECOENSE-PALMEIRAS-SURVIVORS

La două luni de tragicul accident, Chapecoense a jucat primul meci, unul amical, împotriva lui Palmeiras. Emoţia a cuprins “Arena Conda”, stadionul lui “Chape”, mai ales că la începutul meciului, cei trei supravieţuitori au primit trofeul Copei Sudamericana. S-a terminat 2-2, dar suporterii “verzilor” erau fericiţi că echipa lor îşi revenea. Şase zile mai târziu s-a jucat şi primul meci oficial, tot un rezultat de egalitate, 0-0, împotriva lui Joinville.

Chapecoense a jucat până în prezent 12 meciuri, doar o singură dată cunoscând înfrângerea, acasă, împotriva lui Lanus, în etapa a doua a Copei Libertadores.

Mai mult decât atât, miercuri noaptea, brazilienii au câştigat cu 2-1 în faţa lui Atletico Nacional, în manşa tur a Supercupei Americii de Sud. Meciul care trebuia să joace în urmă cu cinci luni a avut loc până la urmă, însă într-o altă competiţie.

Manşa retur se va disputa pe 10 mai, la Medellin, locul unde trebuia să joace Chapecoense turul finalei Copei Sudamericana pe 30 noiembrie.

“Suntem încântaţi că am învins un adversar atât de puternic, dar mai este un meci şi va fi foarte greu”, declara la finalul meciul Vagner Mancini.

ADVERTISEMENT