News

Zborurile spre Grecia, anulate pentru 24 de ore. Protestele paralizează Atena

Zborurile spre Grecia vor fi anulate pentru cel puțin 24 de ore, după ce sindicatele au anunțat o serie de proteste de amploare.
15.03.2023 | 08:07
Zborurile spre Grecia anulate pentru 24 de ore Protestele paralizeaza Atena
Zborurile spre Grecia, paralizate. Foto: falcony.io
ADVERTISEMENT

Zborurile spre Grecia vor fi blocate 24 de ore. Blocajul va dura 24 de ore pe toată durata zilei de joi, 16 martie 2023, după ce o grevă națională a controlorilor de trafic și a angajaților din sectorul aviației civile va perturba serios sistemul. Oamenii protestează după accidentul de tren din 28 februarie, când zeci de oameni au murit pe fondul ignoranței politicienilor.

Zborurile spre Grecia, paralizate de proteste timp de 24 de ore

Grecii își acuză Guvernul că a ignorat de multe ori diverse apeluri ale sindicatelor cu privire la măsuri de urgență. ”În ziua de 16 martie, toate zborurile cu avionul vor fi oprite între ora locală 12:01 a.m. şi miezul nopţii (10:01 GMT – 22:00 GMT) urmând să fie efectuate doar zborurile de survolare, zborurile de urgenţă precum şi zborurile de căutare şi salvare”, au transmis reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile din Grecia, pentru Reuters.

ADVERTISEMENT

Protestul va afecta sute de zboruri programate joi în Grecia, pe cele 40 de aeroporturi ale țării. Aegean Airlines și Olympic Air au anunțat deja că își vor anuna toate zborurile din cauza acestei greve. Mai mult, transmite presa din Grecia, navele vor rămâne în porturile din Grecia din cauza grevei, astfel că țara va fi paralizată total timp de 24 de ore.

Aproape 60 de oameni au murit și sute au fost răniți în accidentul de tren din 28 februarie. Miraculos, un tânăr student de 20 de ani din Volos a fost singurul supraviețuitor din primul vagon al trenului, care a fost spulberat la impact. Cu toate acestea tânărul se află la Terapie Intensivă și se fac mari eforturi pentru a-i fi salvată viața.

ADVERTISEMENT

Gerasimos-Iason Georgiadis (20 de ani) călătorea în primul vagon al trenului care s-a făcut zob la impactul cu un mărfar. Băiatul a fost proiectat afară pe geam din cauza impactului, astfel că a fost ferit de explozia și incendiul care au urmat și care au ucis fără milă pe toată lumea care se afla în zonă.

Deși s-a lovit puternic la cap la impactul cu solul, Gerasimos a fost operat deja de două ori și medicii își fac tot mai mari speranțe că băiatul va supraviețui. “Fiecare oră care trece și pe care o învinge, este în favoarea lui”, transmit medicii. Familia tânărului este alături de el la spital și se roagă la un miracol salvator.

ADVERTISEMENT

Cele două trenuri care s-au ciocnit în Grecia pe 28 februarie au lăsat în urmă 57 de morți, printre care și un cetățean român. Autoritățile au recunoscut că accidentul a fost cauzat de ”o tragică eroare umană”, lucru subiliniat de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. “Totul arată că drama este cauzată, din păcate, în principal de o tragică eroare umană”, a transmis premierul.

Proteste violente au izbucnit în întreaga Grecie imediat după accident, astfel că ministrul transporturilor Kostas Karamanlis și-a dat demisia. Cu toate acestea, politicianul a dat vina și pe fostele guvernări, care i-au predat o infrastructură ”nepotrivită pentru secolul 21”. Karamanlis a recunoscut că eforturile statului greci de a îmbunătăți infrastructura nu au fost eficiente în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Cele două trenuri, un mărfar și un tren de mare viteză care transporta pasageri, s-au ciocnit frontal pe timpul nopții în zona Larisa. Deși motivul oficial al ciocnirii și al accidentului e necunoscut, șeful gării din Larisa a fost arestat și e urmărit penal pentru ”omor prin imprudență și vătămare corporală”.

ADVERTISEMENT