News

Zece ani de la căderea guvernului MRU. Ce s-a întâmplat cu cel mai scurt cabinet din istoria recentă a României

Zece ani au trecut de la căderea guvernului MRU. Ce s-a întâmplat cu cel mai scurt cabinet din istoria recentă a României și de ce a fost redus la tăcere într-un timp atât de scurt
27.04.2022 | 06:35
Zece ani de la caderea guvernului MRU Ce sa intamplat cu cel mai scurt cabinet din istoria recenta a Romaniei
Zece ani de la căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut zece ani de la căderea guvernului MRU, un cabinet care nu a rezistat prea mult și care a fost nevoit să plece acasă după doar câteva luni de conducere.

Zece ani de la căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu

Concret, guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a deținut puterea executivă în România de la 9 februarie 2012 până la 7 mai 2012. Este cea mai scurtă perioadă de timp pentru un Executiv în România modernă.

ADVERTISEMENT

De remarcat că echipa guvernamentală condusă de Ungureanu a fost cea de-a paisprezecea după Revoluția din 1989, moment care trebuia să schimbe din temelii întreaga țară.

Contextul învestirii guvernului MRU

Guvernul a fost numit prin decretul 260 din 9 februarie 2012, după ce primul ministru Emil Boc a depus mandatul cabinetului Emil Boc la 6 februarie 2012, ca reacție la manifestațiile de protest din București și din marile orașe ale țării.

ADVERTISEMENT

Executivul lui Ungureanu a fost susținut de aceeași amplă coaliție care și-a dat sprijinul și guvernului Boc II. Acesta a inclus Partidul Liberal Democrat (PD-L) (centru-dreapta), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) (reprezentant al minorității maghiare) și Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) (centru-stânga).

Împreună, majoritatea au avut 156 de deputați din 330 (egal cu 47,2% din locurile din Camera Deputaților din România ) și 66 de senatori din 137 (egal cu 48,1% din locurile din senatul român ).

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a insistat atunci pentru Mihai Răzvan Ungureanu. Președintele a apreciat CV-ul noului premier pe care l-a lăudat în mai multe rânduri.

Mihai Răzvan Ungureanu a urmat studiile Liceului de matematică-fizică “Costache Negruzzi” din Iași pe care l-a absolvit ca șef de promoție în anul 1987. A devenit apoi student al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași.

ADVERTISEMENT

În 1993 a susținut masteratul în Studii Ebraice la Centrul Oxford pentru Studii Ebraice din cadrul colegiului St. Cross al Universității Oxford, iar la 24 martie 2004 a obținut un doctorat în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză cu tema „Convertirea și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”, avându-l ca îndrumător științific pe profesorul Alexandru Zub.

De ce a fost demis cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu

Cu toate acestea, pe 27 aprilie 2012, după 78 de zile de mandat, guvernul său a fost demis prin moțiune de cenzură, fiind al doilea guvern de după Revoluție care pica în felul acesta. A continuat ca un executiv interimar, timp de 10 zile, până în 7 mai 2012.

Cel mai tânăr Guvern din istoria României a avut, aşadar, şi cea mai scurtă viaţă. Moțiunea de cenzură, intitulată “Opriți Guvernul santajabil. Așa nu, niciodată!”, a fost adoptată de Parlament cu 235 de voturi “pentru” și 9 “împotrivă”, Guvernul Ungureanu fiind astfel demis. Patru dintre cele 248 de voturi exprimate au fost anulate.

În timpul discursului ținut în Parlament, premierul Ungureanu a acuzat opoziţia de lipsă de responsabilitate la depunerea moţiunii, dar şi în acţiuni anterioare, arătând că România nu este “un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai”, făcând astfel trimitere la declaraţiile PDL privind vacanţa liderului PSD Victor Ponta.

 “Pentru a fi şantajabil, trebuie să ai ceva de ascuns şi ceva de pierdut totodată. Eu unul nu mă simt şantajabil, şi nici membrii Guvernului. Aş vrea să cred că nici dumnevoastră nu sunteţi, dar utilizarea extensivă a acestui cuvânt mă face să cred că îi ştiţi foarte bine semnificaţia şi, probabil, că aveţi o experienţă extinsă în materie”, a spus Ungureanu parlamentarilor opoziţiei

Avea să acuze la final minoritățile de care s-a simțit trădat în timpul votului. “Astăzi s-a făcut dreptate, uneori se mai face şi dreptate. Avem şase luni în care să începem drumul spre reconstrucţia României. Eu voi fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern”, tuna și fulgera Victor Ponta

Ce s-a ales de miniştrii din guvernul MRU

Interesant este că din guvernul MRU au făcut parte multe nume grele care sunt încă în politică. Marko Bella a avut atunci rolul de vicepremier. Cătălin Predoiu este cel care a condus Ministerul Justiției, post pe care îl ocupă și acum la un deceniu distanță.

Gabriel Oprea avea frâiele Internelor, dar acesta a fost tras pe linie moartă în politica românească. Lucian Bode era șef la Economie și Comerț în 2012.

Fratele lui Ludovic Orban, Leonard era omul care se ocupa de MAE. Între timp acesta a ajuns consilier al președintelui Iohannis, funcție din care și-a dat demisia. Alexandru Nazare s-a ocupat în 2012 de Transporturi și Stelian Fuia de Agricultură.

ADVERTISEMENT