Ce trebuie să faci dacă vrei să trăiești cât mai mult și cât mai bine. Potrivit specialiștilor, există anumite obiceiuri care au efecte nocive și care nu fac decât să îți scurteze viața.
Cu toții ne dorim să trăim cât mai mult și cât mai frumos. Potrivit experților, longevitatea nu este greu de atins dacă suntem atenți la ceea ce facem pe parcursul vieții. Uneori, fără să ne dăm seama, avem obiceiuri care ne sunt dăunătoare.
Unul dintre obiceiurile dăunătoare pe care le au mulți români este ignorarea controalelor medicale. Mulți merg pe premisa că ceea ce nu știu nu îi afectează, însă, în realitate, lucrurile stau diferit. Diverse analize și controale te pot ajuta să previi unele afecțiuni grave și te pot ajuta să ai o stare de sănătate bună.
Un alt obicei nociv este absența relațiilor sociale. Comunicarea face parte din viața noastră, iar conexiunea umană este importantă. Este recomandată evitarea relațiilor toxice și focusarea doar pe relațiile care îți generează o stare de bine.
Unul dintre cele mai evidente obiceiuri care scurtează viața este fumatul. Acest viciu pe care îl au milioane de români duce la apariția unor afecțiuni grave, precum cancer, boli pulmonare și afecțiuni cardiovasculare.
Tot în categoria obiceiurilor nocive se înscrie și sedentarismul, considerat de specialiști cel mai mare dușman al longevității. Dacă vrei să trăiești mult, medicii recomandă cel puțin 150 de minute de mișcare pe zi.
La fel de nocivă precum sedentarismul este și alimentația nesănătoasă. Din păcate, multe persoane nu pun accentul pe calitatea alimentelor, ci vor doar să îți satisfacă poftele culinare. Specialiștii recomandă să adopți un stil de viață sănătos cât mai devreme dacă vrei să trăiești mult.
Lipsa somnului duce la apariția bolilor cardiovasculare și a demenței. Dacă nu identifici la timp faptul că ai putea avea probleme cu odihna, vei resimți efectele mai târziu.
Stresul cronic este un alt factor care nu face decât să reducă numărul anilor de viață. Dacă stresul este constant în viața ta, atunci trebuie să știi că acesta afectează sistemul imunitar, dar și întregul metabolism.
Potrivit specialiștilor, lipsa unui plan pentru sănătate este un alt obicei dăunător. Multe persoane evită să se gândească cum vor trăi peste 10-20 de ani și nu iau în calcul faptul că s-ar putea să aibă nevoie de îngrijiri medicale.
O altă greșeală pe care o fac multe persoane este nepregătirea financiară pentru bătrânețe. Potrivit specialiștilor, multe persoane trăiesc mai mult decât și-au planificat financiar, iar asta vine la pachet cu anumite lipsuri. Tocmai de aceea, sunt recomandate investițiile și economiile cât timp poți fi activ în câmpul muncii.
Este important de reținut că evitarea acestor greșeli nu reprezintă cheia pentru o viață fără de sfârșit. Acestea sunt recomandări care te pot ajuta să te bucuri de bătrânețe, fără să ai probleme.