News

Zece români aflați în Turcia, în regiunea afectată de cutremur, au cerut repatrierea. Vor fi aduși acasă luni. Update

Apar primele informații în legătură cu persoane din România aflate în zona afectată de cutremurul din Turcia. Zece români au cerut deja ajutorul MAE.
06.02.2023 | 11:34
Zece romani aflati in Turcia in regiunea afectata de cutremur au cerut repatrierea Vor fi adusi acasa luni Update
Mai mulți români aflați în Turcia, în zona cutremurului, au cerut ajutorul MAE. ”Toți sunt în siguranță”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-02-2023
09:40

Cei 10 români aflați în zona afectată de cutremur din Turcia, repatriați luni

Cei 10 cetățeni români aflați în zona afectată de cutremur din Turcia (nouă studenți și profesorul coordonator) vor fi repatriați luni.

Un comunicat al autorităților de la București anunță că ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia.

”Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi.

Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, anunță Executivul de la București.

Un cutremur cu magnitudinea 7.8 s-a produs luni dimineață în Turcia. Seismul s-a resimțit puternic și în Siria, Liban și Cipru.

Mai mulți români aflați în Turcia, în zona cutremurului, au cerut ajutorul MAE. ”Toți sunt în siguranță”

Până în prezent, aproape 600 de persoane au murit din cauza seismului în Turcia și Siria. În jurul orei 10.00 au apărut și informații în legătură cu cetățeni din România aflați în zona puternicului seism.

ADVERTISEMENT

Dintr-un comunicat postat pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) aflăm că Ambasada României la Ankara a fost contactată, luni dimineața, pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice, de către un grup de 10 cetăţeni români.

E vorba de un profesor şi 9 studenţi Erasmus. În momentul cutremurului, ei erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş.

ADVERTISEMENT

Din fericire, toți cei 10 români sunt în siguranță și nu au avut de suferit din cauza puternicului seism de la orele dimineții.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023.

ADVERTISEMENT

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță”, informează MAE.

Cei de la MAE mai punctează că sunt în legătură cu autoritățile din Turcia pentru a afla dacă mai sunt și alți români care au nevoie de sprijin.

ADVERTISEMENT

Românii din zona afectată de cutremur, preluați de două mașini de la Ambasadă

MAE mai anunță că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat cu două autovehicule în zona unde se află românii.

Ei urmează a fi preluați, iar apoi se vor stabili detaliile privind transportul în România.

Până în prezent, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalări din partea autorităţilor turce privind cetăţeni români afectaţi”, mai precizează ministerul de la București.

MAE anunță că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940.

Românii care au de a face cu o situaţie dificilă, de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare: +90.532.318.1726

ADVERTISEMENT