News

Zeci de bușteni confiscați din Munții Maramureșului, vânduți legal de statul român. Ocolul Silvic Poieni, vizat de o anchetă despre mafia lemnului

Statul român scoate la vânzare circa 165 de bușteni confiscați la sfârșitul anului trecut pe raza Ocolului Silvic Poieni, devenit celebru pentru furturile masive de lemn.
06.11.2022 | 11:00
Zeci de busteni confiscati din Muntii Maramuresului vanduti legal de statul roman Ocolul Silvic Poieni vizat de o ancheta despre mafia lemnului
Inginerul silvic Florin Tăut a fost agresat și amenințat cu moartea de tăietorii ilegali de lemne din Munții Maramureșului / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Recorder, ANABI
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) scoate la vânzare 38,64 mc de lemn rotund esență rășinoase (molid). Este vorba despre 165 de bușteni depozitați la Ocolul Silvic Poieni (jud Maramureș), o locație devenită cunoscută după dezvăluirile făcute de publicația Recorder.

Statul român vrea să scoată 2.000 de euro din lemnul confiscat

Statul român vrea să obțină cel puțin 9.931 lei (aproximativ 2.000 de euro), adică circa 257 lei/mc, plus TVA, la licitația care va avea loc luni, 7 noiembrie. Buștenii au o lungime cuprinsă între 4 și 8 ml, și diametru între 12 și 41 cm.

ADVERTISEMENT

”Ținând seama de caracteristicile dimensionate de calitatea și starea fizică a lemnului, de condițiile de depozitare, stocul de lemn ar putea fi încadrat la sortimentul bușteni gater clasa C sau lemn rotund de rășinoase pentru construcții rurale. Ar putea fi prelucrat în grinzi, cherestea, șipci, căpriori”, se arată în anunțul de vânzare postat pe site-ul ANABI.

Arborii au fost tăiați în perioada octombrie-noiembrie 2021, iar costurile de preluare și de emitere a documentelor de însoțire a materialului lemnos vor fi suportate de cumpărător.

ADVERTISEMENT

Oricine se poate înscrie la licitație, singura condiție fiind aceea de a achita o garanție de 931 de lei (10% din valoarea estimată a bunului). Paradoxal, acesta se poate întoarce la beneficiarul inițial al tăierilor ilegale, care are acum ocazia să achiziționeze legal lemnul.

Ocolul Silvic Poieni, devenit celebru după investigația Recorder

Ocolul Silvic Poieni a fost în mijlocul unui scandal uriaș, chiar în noiembrie 2021, după dezvăluirile despre mafia lemnului, făcute de inginerul silvic Florin Tăut pentru publicația Recorder.

ADVERTISEMENT

Tăut a povestit cum a fost atacat în pădure cu o rangă de către un afacerist local, care-l tot hărțuise în perioada recentă. Tăut încercase să se opună, de unul singur, unui întreg sistem care funcționa în zonă și care viza un singur lucru: tăierea ilegală a lemnului din Parcul Național Munții Maramureșului. Pentru că a avut curajul să aplice legea, inginerul silvic a fost bătut și amenințat cu moartea.

După dezvăluirile făcute în presă, Florin Tăut a fost trimis în fața Direcției Silvice Maramureș, pentru a fi audiat, fiind acuzat că a adus prejudicii de imagine Regiei Romsilva Maramureș.

ADVERTISEMENT

În acest context, jurnalistul Alex Nedea a povestit că șeful Direcției Silvice Maramureș i-a spus că ”nu a fost conflict fizic direct, Florin Tăut s-a împiedicat”.

Sute de mii de metri cubi de lemn au dispărut din acte

Ocolul Silvic Poieni nu este la primul scandal de acest gen. În anul 2008, un control de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (care avea la vremea respectivă în portofoliu pădurile) a scos la iveală că peste 140.000 mc de lemn au dispărut pur și simplu din acte.

Rise Project a dezvăluit că echipa de inspectori a fost supusă unor presiuni puternice din partea conducerii Regiei Romsilva, iar șeful direcției silvice Baia Mare le-ar fi făcut inclusiv plângeri penale invocând abuzuri și comenzi politice.

Defrișările din zona Maramureș sunt atât de vaste încât sunt vizibile din satelit, în ciuda faptului că autoritățile din zonă nu recunosc existența unei așa-zise mafii a lemnului. Toate cele opt dosare penale întocmite după anul 2008 au fost clasate de procurori.

Hoții de lemne, tratați cu blândețe de justiție

Iar acest lucru este valabil și în ziua de astăzi. Potrivit portalului instanțelor, în ultimii cinci ani nu a fost acordată nicio condamnare cu executare în dosare penale în care Ocolul Silvic Poieni apare parte vătămată.

Cele mai multe dosare au primit ordonanță de clasare, doi inculpați au primit pedepse cu suspendare, iar într-un caz, judecătorii au dictat o amendă penală de aproape 3.500 de lei. Condamnații nu au plătit niciun leu despăgubire statului român pentru distrugerile pe care le-au creat.

ADVERTISEMENT