News

Zeci de cadavre, aduse pe mal de apele fluviului Gange. Dezastrul produs de COVID afectează tot mai multe țări din Asia

11.05.2021 | 16:41
Zeci de cadavre aduse pe mal de apele fluviului Gange Dezastrul produs de COVID afecteaza tot mai multe tari din Asia
Zeci de cadavre, aduse pe mal de apele fluviului Gange. Dezastrul produs de COVID afectează tot mai multe țări din Asia Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cadavrele a cel puțin 40 de persoane au fost aduse pe mal de apele fluviului Gange în nordul Indiei, spun oficialii. Descoperirea a fost făcută în apropiere de granița dintre statele Bihar și Uttar Pradesh.

Autoritățile nu pot spune cu certitudine de unde provin trupurile neînsuflețite și nici dacă decesele au fost cauzate de COVID. Necropsiile sunt în curs de desfășurare. Cert este ca decedații au stat în apă câteva zile.

ADVERTISEMENT

Cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19 face ravagii în India, iar situația se înrăutățește pe zi ce trece într-o serie de alte state din Asia de Sud și Sud-Est. Nepal, Sri Lanka, Maldive, Cambodgia, Indonezia și Thailanda fac cu greu față noului val de îmbolnăviri.

Zeci de cadavre, aduse pe mal de apele fluviului Gange

Nu este clar cum au ajuns cadavrele pe malurile fluviului, dar rapoartele mass-media locale sugerează că ar putea fi victime ale COVID-19. Unele relatări de presă susțin că au fost găsite până la 100 de cadavre și că starea lor sugerează că ar fi în apă de câteva zile.

ADVERTISEMENT

“Există posibilitatea ca aceste cadavre să provină din Uttar Pradesh”, a declarat pentru BBC Ashok Kumar, un oficial local. El a spus că rămășițele vor fi îngropate sau incinerate.

Autoritățile au mai precizat că trupurile neînsuflețite par să fie umflate și parțial arse și că ar fi putut ajunge în râu în urma incinerărilor victimelor coronavirusului în locații situate de-a lungul fluviului Gange din statul Uttar Pradesh.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor localnici și jurnaliști, lipsa lemnului pentru incinerări și costurile tot mai mari asociate cu înmormântările au lăsat unele familii fără altă opțiune decât să pună cadavrele celor dragi care muriseră de coronavirus direct în apele fluviului.

“Spitalele private jefuiesc oamenii. Oamenii de rând nu rămân cu bani pentru a plăti un preot și pentru a cheltui mai mult pe incinerare la malul râului. Solicită 2.000 de rupii [27 de dolari americani] doar pentru a obține cadavrul din ambulanță. Râul a devenit ultimul lor recurs, așa că oamenii scufundă cadavrele în râu”, spune Chandra Mohan, unul dintre localnici.

ADVERTISEMENT

Uttar Pradesh este cel mai populat stat din India.

Un al doilea val al pandemiei devastează părți din India, numărul deceselor crescând semnificativ în ultimele săptămâni. Majoritatea crematoriilor din țară au rămas fără spațiu.

Țara a înregistrat peste 22,6 milioane de cazuri de coronavirus și 246.116 decese legate de Covid de la începutul pandemiei, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Experții consideră că numărul real de morți ar putea fi mult mai mare.

Dezastrul produs de COVID afectează tot mai multe țări din Asia de Sud și Sud-Est

Pe măsură ce situația din India se înrăutățește, noile valuri de infecții copleșesc rapid un număr tot mai mare de națiuni din Asia de Sud și de Sud-Est, unele dintre ele confruntându-se cu cele mai grave focare de la începutul pandemiei.

“Regiunea Asiei de Sud-Est a raportat peste 2,7 milioane de cazuri noi și peste 25.000 de noi decese, o creștere de 19% și, respectiv, de 48% comparativ cu săptămâna precedentă”, a declarat OMS miercuri. “India conduce în prezent marea majoritate a acestei tendințe ascendente”, relatează CNN.

Răspândirea rapidă a virusului a pus o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și a stocurilor de materiale medicale din aceste țări. Unele au solicitat asistență internațională pe fondul crizei care se adâncește.

Sri Lanka

Sri Lanka a cunoscut o creștere accentuată a numărului cazurilor de infecție cu noul coronavirus începând cu mijlocul lunii aprilie, infecțiile depășind rapid vârful valului anterior, atins în februarie.

Vineri, țara insulară din Asia de Sud a raportat 1.895 de cazuri – de aproape cinci ori infecțiile zilnice pe care le raporta la începutul lunii aprilie.

Potrivit ministrului Sănătății din țară, Pavithra Wanniarachchi, creșterea infecțiilor s-a datorat adunărilor mari pentru Anul Nou din Sri Lanka, pe 13 și 14 aprilie, în timpul cărora oamenii s-au aglomerat pe străzi pentru a sărbători și a face cumpărături.

Înainte de eveniment, autoritățile păreau încrezătoare că epidemia este sub control și au încurajat publicul să sărbătorească respectând îndrumările privind sănătatea.

Într-un mesaj de Anul Nou pe 12 aprilie, președintele Gotabaya Rajapaksa a spus, în timp ce pandemia a împiedicat Sri Lanka să sărbătorească festivalul anul trecut, „anul acesta, toți împreună am făcut posibil să ne bucurăm de festivitățile de Anul Nou. Speranța și așteptarea mea sunt ca toți cetățenii fără nicio discriminare să se alăture serbărilor de Anul Nou Sinhala și Tamil cu noi speranțe, hotărâre și gânduri drepte”, a scris el.

Dar infecțiile au început să crească la scurt timp după aceea. Pe 27 aprilie, țara a raportat 1.111 de cazuri noi, prima dată când infecțiile zilnice au depășit 1.000 de când a început pandemia. Autoritățile au reacționat prin închiderea școlilor, interzicerea evenimentelor private și impunerea carantinei în peste 100 de zone din toată țara, cu 21 de milioane de oameni.

Dar restricțiile nu au reușit să aplatizeze numărul de cazuri în creștere. Miercuri, Sri Lanka a extins carantina în alte patru districte. Până acum măsura a fost impusă în 13 din cele 25 de regiuni administrative ale țării.

Președintele Rajapaksa a spus că singurul răspuns la focarul scăpat de sub control este vaccinarea. Dar Sri Lanka se confruntă cu o lipsă de 600.000 de doze de vaccin AstraZeneca pe care le-a comandat de la Serum Institute din India pentru a finaliza a doua rundă a programului său de inoculare.

Până în prezent, doar un milion de doze de vaccinuri au fost administrate în țară, aproximativ cinci doze la 100 de persoane. Campania este mai lentă decât cea din India, care a administrat 12 doze la 100 de persoane.

Joi, Sri Lanka a devenit ultima țară vecină care și-a închis granițele cu India, după Bangladesh și Nepal. Pasagerilor din India li s-a interzis intrarea, iar marina din Sri Lanka a declarat că a intensificat patrulele pentru a ține la distanță traulerele indiene.

Maldive

Maldive, un alt vecin al Indiei, a raportat marți 1.204 de noi cazuri de COVID-19, potrivit Agenției pentru Protecția Sănătății din țară.

Întrucât economia sa depinde în mare măsură de turism, arhipelagul din Oceanul Indian și-a redeschis granițele pentru călătorii internaționali în iulie anul trecut, după trei luni de carantină, devenind prima țară care a primit turiști străini în mijlocul pandemiei.

În timp ce ceilalți vecini ai Indiei se grăbesc acum să închidă frontierele și să impună interdicții de călătorie, stațiunile din Maldive încă primesc staruri de la Bollywood și alți indieni bogați care caută să scape de criza de acasă.

Anul acesta, India a devenit cea mai mare sursă de turiști pentru Maldive. Din ianuarie până în martie, aproape 70.000 de indieni au vizitat națiunea, reprezentând 23% din cota de piață și dublând numărul turiștilor indieni din tot 2020, potrivit Ministerului Turismului.

Luna trecută, oficialii din Maldive au anunțat planuri de a oferi vaccinări turiștilor la sosire, în încercarea de a atrage mai mulți vizitatori. Însă astfel de planuri vor fi lansate numai după ce locuitorii din Maldive vor fi complet vaccinați, au spus oficialii.

Până în prezent, țara de 530.000 de persoane a administrat peste 400.000 de doze de vaccin contra COVID-19, 76 de doze la 100 de persoane. Doar 21% din populația sa este complet vaccinată.

Deocamdată, țara se concentrează pe împiedicarea răspândirii virusului în rândul propriei populații – în special în regiunea dens populată Greater Malé.

Centrul de Operațiuni pentru Urgențe Sanitare din țară a avertizat că numărul spitalizărilor cauzate de COVID-19 s-a triplat în ultimele zile, iar o nouă variantă a coronavirusului ar fi putut intra în Maldive.

O interdicție de circulație între 21.00 și 04.00 a fost introdusă pentru regiunea Greater Malé începând de joi, în timpul căreia persoanele pot ieși doar în scopuri esențiale și servicii de livrare numai cu permisiunea poliției.

Nepal

În Nepal, situația seamănă din ce în ce mai mult cu criza din India, cu număr de cazuri în creștere, spitale copleșite și cereri de ajutor din partea altor națiuni.

Nepalul are mai puțini medici pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai mică decât vecina sa din sud.

Evenimentele publice în masă, inclusiv festivaluri, adunări politice și nunți, au permis răspândirea infecțiilor, alături de delăsarea populației și de acțiuni guvernamentale lente.

“Situația se înrăutățește zi de zi și ar putea scăpa de sub control în viitor”, a declarat luni dr. Samir Adhikari, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății și Populației din Nepal.

Thailanda

În ciuda faptului că a fost prima țară care a raportat un caz COVID-19 în afara Chinei în ianuarie anul trecut, Thailanda și-a menținut numărul infecțiilor scăzut în 2020 datorită măsurilor de izolare.

Anul acesta, însă, se confruntă cu o provocare mult mai mare. După ce a gestionat un al doilea val care a început în decembrie anul trecut, Thailanda se luptă să reducă un al treilea val de infecții care a împins numărul zilnic de cazuri și numărul morților la niveluri fără precedent.

Înainte de începerea celui mai recent val, Thailanda raportase 28.863 de cazuri până la 31 martie. În șase săptămâni, bilanțul se apropie de 87.000 de cazuri.

Focarul în curs de desfășurare a fost urmărit într-o serie de cluburi de noapte din Bangkok. Pe 5 aprilie, orașul a anunțat închiderea a 196 de locuri de divertisment timp de două săptămâni. Dar virusul s-a răspândit în continuare. A fost exacerbat în continuare de călătoriile în masă pentru Anul Nou Thai Songkran la mijlocul lunii aprilie, când sute de mii de thailandezi și-au vizitat familiile și au frecventat plajele.

Wayo Assawarungruang, un membru al opoziției parlamentare care supraveghează politica de sănătate publică a partidului său, a declarat că unele spitale din Bangkok au refuzat pacienților testele de coronavirus, deoarece nu aveau suficient paturi disponibile și au fost solicitați de guvern să interneze imediat pacienții pozitivi.

Autoritățile au înființat spitale de campanie, folosind centre sportive, săli de conferințe și hoteluri pentru a găzdui pe oricine infectat cu virusul, inclusiv cazuri asimptomatice, pentru a reduce răspândirea în comunități.

Săptămâna trecută, guvernul thailandez a lansat o campanie de vaccinare a 50.000 de persoane care trăiau într-un cartier dens populat din Bangkok, după ce peste 300 de locuitori au fost infectați.

Guvernul a fost criticat pentru că campania de vaccinare prea lentă. Într-o țară de aproape 70 de milioane de oameni, până acum au fost administrate doar două doze la fiecare 100 de persoane.

Cambodgia

Numărul cazurilor este în creștere și în Cambodgia, care până în februarie a înregistrat unul dintre cele mai mici bilanțuri ale cazurilor de coronavirus din lume și fără decese.

Dar un focar care a început la sfârșitul lunii februarie a provocat creșterea infecțiilor de la zero la sute pe zi. Numărul total de cazuri a crescut de la aproximativ 500 la sfârșitul lunii februarie la 20.223 acum, cu 131 decese asociate, potrivit datelor Worldometers.

Creșterea numărului de cazuri a pus o presiune uriașă asupra sistemului fragil de îngrijire a sănătății din țară. Pe 6 aprilie, prim-ministrul Hun Sen a ordonat pacienților cu coronavirus cu simptome ușoare să fie tratați acasă, deoarece spitalele se apropiau de capacitatea lor.

La 11 aprilie, OMS a avertizat că Cambodgia se află „în pragul unei tragedii naționale”. “În ciuda eforturilor noastre, ne străduim să controlăm virusul”, a declarat Li Ailan, reprezentantul OMS în Cambodgia. “Cu excepția cazului în care putem opri focarul, sistemul de sănătate din Cambodgia prezintă un risc ridicat de a fi copleșit, ceea ce ar avea consecințe dezastruoase”.

Li a avertizat, de asemenea, că focarul în curs este diferit de cel de anul trecut din cauza variantei contagioase din Marea Britanie, care a fost detectată în Cambodgia.

Pentru a stopa răspândirea virusului, autoritățile au impus carantina în capitala Phnom Penh și într-un district satelit pe 15 aprilie.

Zonele etichetate ca „zone roșii” – acasă la aproximativ 300.000 de persoane – au impus măsuri stricte care interziceau rezidenților să părăsească locuințele lor, cu excepția cazurilor de urgență medicală.

Grupurile de drepturi au avertizat că măsurile conduc la o criză umanitară emergentă, rezidenții luptându-se să obțină alimente și alte necesități, în timp ce grupurilor de ONG-uri li s-a interzis să intre pentru a distribui ajutor.

La începutul săptămânii trecute, Hun Sen a ordonat sfârșitul carantinei în Phnom Penh, în ciuda cazurilor în creștere.

Țara își pune speranța în vaccinări pentru a gestiona al doilea val.

La 1 mai, armata cambodgiană a început o campanie de o lună pentru vaccinarea a aproape jumătate de milion de locuitori în zonele cele mai afectate din Phnom Penh, cu vaccinuri făcute de companiile chineze Sinopharm și Sinovac.

Până în prezent, au fost administrate peste 2,6 milioane de doze în țara a 16 milioane de persoane, dar doar 6,33% din populație este complet vaccinată.

Indonezia

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății din Indonezia a confirmat că doi pacienți aveau varianta B.1.617 de coronavirus extrem de infecțioasă, identificată pentru prima dată în India.

Țara cu 270 de milioane de locuitori a înregistrat o medie zilnică de aproximativ 5.000 de cazuri COVID-19 în săptămâna trecută.

Autoritățile sunt îngrijorate de impactul viitoarei sărbători Mudik, perioadă în care zeci de milioane de oameni călătoresc pentru a-și vedea familiile în orașele lor natale pentru a sărbători Eid al-Fitr, sfârșitul Ramadanului.

Pentru a opri răspândirea COVID-19 în timpul festivităților Eid, guvernul indonezian a interzis toate călătoriile interne din 6 mai până în 17 mai. Interdicția acoperă călătoriile publice și private, inclusiv utilizarea de mașini, motociclete, autobuze, trenuri, feriboturi, nave și avioane .

În ciuda interdicției de călătorie, 18 milioane de persoane – sau 7% din populația Indoneziei – încă plănuiau să călătorească pentru Eid al-Fitr, potrivit agenției de știri de stat Antara.

Aproximativ 155.000 de angajați, inclusiv 90.000 de polițiști și 11.500 de ofițeri militari sunt detașați în posturi din toată țara pentru a impune interdicția și restricțiile în preajma sărbătorilor, a raportat Antara.

În Jakarta, peste 4.000 de angajați vor fi staționați în jurul regiunii metropolitane pentru a aplica regulile.

ADVERTISEMENT