News

Zeci de copii din zone defavorizate din țară au văzut dușul pentru prima oară: ”Ne udăm, apoi ne spălăm capul și corpul”

Zeci de copii din zone defavorizate din România au văzut dușul pentru prima oară în viața lor. Totul s-a realizat într-o campanie de conștientizare a importanței igienei.
27.08.2021 | 10:02
Zeci de copii din zone defavorizate din tara au vazut dusul pentru prima oara Ne udam apoi ne spalam capul si corpul
ADVERTISEMENT

România, stat membru al Uniunii Europene, încă are multe deficiențe în ceea ce privește regulile elementare de igienă de zi cu zi.

În 2021, există comunități izolate pentru care igiena reprezintă un lux. O serie de exemple vin în această perioadă din zona Moldovei, acolo unde copiii încă nu au văzut cum arată un duș.

ADVERTISEMENT

Zeci de copii din zone defavorizate au văzut pentru prima oară dușul. Ce reacție au avut aceștia

În plină perioadă a pandemiei de Covid-19, una în care regulile de igienă ar trebui să fie respectate cu sfințenie, în țara noastră există comunități întregi care nu au acces la apă curentă.

Numai în județul Iași, zeci de elevi au văzut cum arată o cabină de duș pentru prima dată. Totul s-a întâmplat cu ajutorul unei asociații care a ajuns cu un duș mobil în zonele defavorizate din Moldova.

ADVERTISEMENT

Grație acestei inițiative, copiii au învățat cum să se spele corect pe mâini și să aibă grijă de igiena corporală.

Este și cazul micuței Izabela, din localitate Iugani. Pentru aceasta, igiena înseamnă spălatul în lighean. Așa fac și părinții, dar și celelalte două surori ale sale.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, Izabela și alți prieteni din sat au văzut pentru prima dată ce înseamnă să te îngrijești într-o cabină de duș reală.

”Reporter: -Ți-a plăcut?
Izabela: -Da.
Reporter: Ai mai făcut până cum dus așa?
Izabela: -Da, am făcut, dar afară. Mai întâi ne udăm, apoi ne spălăm pe cap și corp”, spune copila din Iugani, conform ȘtirileProtv.

ADVERTISEMENT

Caravana MicroDUȘul, în misiune în mai multe zone defavorizate

Fundația Serviciilor Sociale Bethany, alături de Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, au demarat proiectul ”Caravana MicroDUȘul.

Acesta a pornit la drum, în debutul lunii august, într-o călătorie în 16 comunități din județele Iași și Vaslui. Pe parcursul a 5 săptămâni, cele două organizații ieșene vor să ajungă la 800 de copii pentru a le povesti ce înseamnă igiena și care este importanța ei.

Pentru mulți dintre copii, acesta va fi primul lor duș, iar această experiență are rolul de a le arăta că există și o altă realitate, dincolo de curtea în care trăiesc, unde se spală rar și doar în clasicul lighean.

MicroDUȘul care va circula prin aceste zone este complet utilat cu dușuri, chiuvetă, dar și cu produse de igienă pentru ca cei mici să experimenteze un proces de igienă cap coadă, anunță Ziarul de Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: