ADVERTISEMENT
News

Zeci de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost aruncate la Petroșani. Cum s-a ajuns în această situație

Autor: Cerasela Stafie | 18.01.2021 | 18:27
Zeci de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost aruncate la Petroșani. Cum s-a ajuns în această situație
Zeci de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost aruncate la Petroșani. Cum s-a ajuns în această situație Sursa foto: Hepta

Un număr de 60 de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost aruncate la un centru de vaccinare din Petroșani. S-a ajuns în această situație după ce o asistentă a plasat greșit cele 10 flacoane. Acestea au ajuns în congelator, și nu în frigider, nerespectând astfel condițiile de depozitare.

ADVERTISEMENT

Flacoanele cu ser au fost trimise la respectivul centru de vaccinare în ziua de duminică, 17 ianuarie. În ziua de luni procedura urma să înceapă conform planului, simultan în toate locațiile, la ora 08:00 de dimineață.

Sebastian Mezei, directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, a explicat că au fost trimise alte doze, dar că acest lucru a întârziat procesul. Persoana responsabilă a fost exclusă din centrul de vaccinare.

Zeci de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost aruncate la Petroșani. Cum s-a ajuns în această situație

„Asistenta de acolo, în loc să introducă flacoanele în frigider, le-a pus în congelator, unde au stat, timp de 18 ore, la minus 19 grade Celsius. Drept urmare, acele vaccinuri au fost compromise”, a spus șeful DSP Hunedoara pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Am fost nevoiţi să trimitem altele. În acest moment, se vaccinează persoanele programate, doar că acest lucru se desfăşoară cu întârziere”, a adăugat Sebastian Mezei. El a mai spus și că oamenii programați au fost nevoiți să aștepte ore bune sosirea altei tranșe de vaccin.

Prefectul județului Hunedoara a precizat că DSP a demarat o anchetă în acest caz și se vor stabili sancțiuni în funcție de rezultatele acesteia. Femeia care a cauzat această situație era angajată de primărie, dar plătită de Ministerul Sănătății.

„A fost o eroare a unei asistente din centrul de vaccinare. Vom vedea în urma anchetei care au dispus-o să o facă cei de la Direcţia de Sănătate Publică. S-au depozitat aceste doze de vaccin în congelator, în loc să fie puse în frigider”, a explicat prefectul județului pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

„Nu şi-a dat seama. Am dispus să nu mai facă parte din centru de vaccinare şi urmează să vedem ce măsuri administrative se vor lua”, a adăugat acesta.

Autoritățile din România au dezvăluit că dozele de vaccin nu sunt suficiente și că trebuie să adaptăm ritmul vaccinării la numărul de doze disponibile. Anunțul vine și în contextul în care compania Pfizer a precizat că o să limiteze numărul de livrări către Europa, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de producție.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT