News
notix pixel id

Zeci de lăutari, suspectați că ar fi obținut ajutoare de la stat în pandemie, cu acte false

25.02.2021 | 10:36
Zeci de lăutari, suspectați că ar fi obținut ajutoare de la stat în pandemie, cu acte false
Un bărbat din Onești a sechestrat doi muncitori. Unul dintre oameni a fost ucisSursa foto: pressbubb.ro
ADVERTISEMENT

Zeci de mandate de aducere sunt puse în aplicare în dimineața zilei de joi de către Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice din Poliţia Sectorului 1. Sunt vizați lăutari și persoane din Bucureşti şi judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa, suspectați că ar fi obținut ilegal ajutoare de la stat în pandemie.

Dosarul privește săvârșirea unor infracțiuni de înșelătorie. Indivizii au obținut sprijin financiar de la stat folosind documente false.

Valoarea totală a prejudiciului adus se ridică la 1.500.000 de lei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 supraveghează continuarea cercetărilor în acest caz.

ADVERTISEMENT

Zeci de lăutari, suspectați că ar fi obținut ajutoare de la stat în pandemie, cu acte false

„Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada martie 2020-prezent, 99 de persoane ar fi folosit documente falsificate, solicitând  și primind din partea Agenției de Plăți și Inspecție Socială indemnizații destinate sprijinirii salariaților în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS COV 2, în valoare de 4.500 de lei/ lună”, a trasmis Poliția Capitalei, potrivit Libertatea.

Totodată, surse din anchetă au declarat pentru publicația menționată că mai mulți cântăreți și lăutari sunt implicați în acest dosar. Printre ei, Toni Ialomițeanu, Silvian Voicu, fratele lui Dan Bursuc și frații Cocoș.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt suspectați că ar fi declarat că nu au venituri și ar fi depus documente în acest sens la Agenția de Plăti și Inspecție Socială, pentru a primi ajutor de la stat. De la începutul pandemiei, zeci de artiști au intrat în vizorul autorităților pentru astfel de fapte.

Funcționarii Agenției de Plăți și Inspecție Socială București au descoperit falsuri grosolane în momentul în care au început verificările dosarelor. Aceștia au anunțat Poliția și Parchetul.

ADVERTISEMENT

Lăutarii ar fi primit ilegal indemnizațiile pentru zece luni. Una dintre situațiile care le-au ridicat semne de întrebări angajaților instituției de mai sus a fost perioada în care aceștia au întocmit dosarele. Deși puteau să aplice pentru astfel de ajutoare încă din luna martie, cererile au fost depuse în masă abia spre începutul verii, prin intermediul a două firme.

De asemenea, au fost descoperite discrepanțe uriașe între datele de stare civilă sau actele de identitate. De exemplu, data la care fusese eliberată cartea de identitate era una mult ulterioară aceleia în care fusese încheiat contractul de drepturi de autor, potrivit Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri