News

Zeci de mămici sunt acuzate că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului. Prejudiciu de 5.5 milioane de lei în București

Zeci de mămici sunt acuzate că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului. Prejudiciu de 5.5 milioane de lei în București, fiind efectuate descinderi în Capitală.
23.05.2023 | 10:25
Zeci de mamici sunt acuzate ca au incasat ilegal indemnizatii de crestere a copilului Prejudiciu de 55 milioane de lei in Bucuresti
Zeci de mămici sunt acuzate de fraudă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Zeci de mămici sunt acuzate că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului. Prejudiciu de 5.5 milioane de lei în București, fiind efectuate descinderi în Capitală și Ilfov. Cazul de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii vizează zeci de femei, bănuite că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului.

Zeci de mămici sunt acuzate că au încasat ilegal indemnizații

”Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 vor pune în aplicare 58 de mandate de aducere (55 în București, 3 în județul Ilfov), emise pe numele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, uz de fals și fals în declarații”, se arată într-un comunicat al DGPMB.

ADVERTISEMENT

Concret, în perioada 2020 – 2021 femeile în cauză sunt bănuite că au indus în eroare instituțiile publice referitor la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea indemnizației de creștere a copiilor. Persoanele inculpate au prezentat ”împrejurări mincinoase legate fie de calitatea de angajat, fie de cuantumul veniturilor obținute”.

Polițiștii au intrat pe fir după ce au fost sesizați de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, cu privire la nereguli descoperite de agenții ITM. Practic, femeile intrau în perioada de creștere a copilului și prezentau hârtii eliberate de mai multe firme, din care era dedus că au salariul mai mare sau că au lucrat mai mult timp, pentru a beneficia de această indemnizație.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, indemnizația pentru creșterea copilului s-a majorat de la 1 ianuarie 2023, în momentul în care a crescut indicatorul social de referință (ISR). În acest context, mamele vor primi 180 de lei în plus la această indemnizație minimă pentru creșterea copilului. Potrivit legii, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului și de o indemnizație în cuantum de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, o anumită categorie de persoane.

Mai exact, timp de 2 ani vor primi indemnizație acei cetățeni care au realizat venituri impozitabile conform Legii nr. 571/2003, sau dacă s-au aflat în oricare situație considerată asimilată stagiului de cotizare, prin lege. Beneficiarul e obligat să comunice în scris, orice modificare intervenită în situația sa, care ar putea suspenda plata acestor drepturi.

ADVERTISEMENT

De indemnizație pot beneficia, opțional, oricare dintre părinții copilului sau persoana care a adoptat copilul sau îl are în plasament, sau persoana care e tutorele legal. Totuși, pentru a obține această indemnizație e nevoie de un dosar stufos, care trebuie să conțină mai multe documente relevante pentru autorități.

Actele necesare sunt cererea tip acordare indemnizație pentru creșterea copilului , nota de informare, consimțământul scris privind datele cu caracter personal, adeverința tip eliberată de angajator, precum și dovada eliberată de autoritățile competente sau de angajatori, din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creșterea copilului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se mai cere adeverința de la locul de munca pentru celalalt părinte din care sa rezulte nr. C.I.M. şi data angajării precum și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită acest drept. Desigur, din dosar nu trebuie să lipsească actele de identitate ale părinților sau certificatul de căsătorie. Situația se complică puțin dacă părinții nu sunt căsătoriți, însă o anchetă socială va lămuri lucrurile. În final, mai e nevoie de adăugat la dosar o declarație a titularului, prin care acesta spune dacă realizează sau nu venituri în perioada concediului de creșterea copilului, dar și un extras de cont pe numele titularului cererii de acordare a concediului pentru creșterea copilului, dacă se dorește plata în cont.

ADVERTISEMENT