News

Zeci de migranți, aduși în Portul Constanța, în urma unei misiuni de salvare care a început la Vama Veche. Video

Două Nave ale Gărzii de Coastă Constanţa şi ale ARSVOM au intervenit vineri pentru salvarea unei ambarcațiuni de lemn pe care erau între 60 și 80 de migranți.
19.08.2022 | 12:17
Zeci de migranti adusi in Portul Constanta in urma unei misiuni de salvare care a inceput la Vama Veche Video
Migranții au fost aduși în Portul Constanța. Foto: ziuaconstanta.ro - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform jurnaliștilor de la ziuaconstanta.ro, ambarcațiunea din lemn a fost identificată la 25 mile marine travers de Vama Veche, chiar în apropierea frontierei cu Bulgaria.

Au scăpat de tragedie și au ajuns la Constanța

Ulterior, pentru operațiunea de salvare au intervenit echipajele Gărzii de Coastă Constanţa şi ale ARSVOM. Din fericire, nu au existat incidente, iar migranții au ajuns în siguranță în Portul Constanța, în timp ce nava din lemn și lungă de 14 metri a fost remorcată.

ADVERTISEMENT

Conform primelor informații, amabarcațiunea plecase din Turcia și avea la bord migranți turci și sirieni. Comandanatul este un cetățean turc, iar la bordul navei sale se aflau și copii.

După ce au fost transportați în siguranță la Constanța de navele Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) și ale Gărzii de Coastă Constanţa, migranții au fost identificați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ei au primit apă și hrană. Migranții au avut noroc datorită faptului că au fost observați de nava de patrulare a Gărzii de Coastă în noaptea de joi spre vineri.

Oricând se putea întâmpla o nenorocire

Atunci s-a constatat că ambarcaţiunea era foarte aglomerată şi nu dispunea de suficiente mijloace de siguranţă. În acest context, amintim că în urmă cu 10 zile, doi șoferi au vrut să treacă prin Vama Petea cu 50 de migranți, dar ”camuflajul” a fost descoperit rapid.

ADVERTISEMENT

Poliţiştii au efectuat controlul amănunţit al mijlocului de transport, iar în compartimentul pentru marfă al autotrenului au fost descoperiţi, ascunşi printre produse, 50 de cetăţeni străini, 22 din India, 10 din Pakistan și 18 din Bangladesh (18 persoane), cu vârste cuprinse între 22 și 58 de ani.

Dintre ei, șapte sunt solicitanți ai statutului de azilant în România, iar 31 au avize de muncă în țara noastră. O a treia persoană, respectiv bărbatul care le-a propus bani şoferilor de TIR pentru a-i ajuta să transporte migranţii, este cercetată, de asemenea, în stare de reţinere pentru 24 de ore”, transmiteau la acea vreme reprezentanții Poliției de Frontieră.

ADVERTISEMENT

La 12 august, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) anunța că numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut cu 86% în intervalul ianuarie-iulie 2022, față de același interval din 2021.

 

ADVERTISEMENT