News

Zeci de migranți, salvați de Garda de Coastă. Se aflau pe o ambarcațiune fragilă, fără veste de salvare

Garda de Coastă a descoperit în largul localității Vama Veche o ambarcațiune pe care se aflau 47 de migranți care încercau să intre ilegal în România.
27.05.2023 | 11:55
Zeci de migranti salvati de Garda de Coasta Se aflau pe o ambarcatiune fragila fara veste de salvare
Migranții se aflau pe un pescador din lemn/ Foto: Poliția de Frontieră
ADVERTISEMENT

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au detectat, vineri dimineața, pe direcţia localității Vama Veche, o ambarcaţiune supraaglomerată, la bordul căreia se aflau 47 de persoane. Aceștia intenționau să intre ilegal pe teritoriul Uniunii Europene, cu ajutorul unui pescador din lemn, neinscripţionat şi fără pavilion arborat.

După interceptarea ambarcațiunii, misiunea Poliţiei de Frontieră a devenit o acțiune de salvare a vieții omenești pe mare, sub coordonarea MRCC Constanța din cadrul Autorității Navale Române, având în vedere starea precară a ambarcațiunii, faptul că aceasta era supraaglomerată, la bordul acesteia fiind femei și minori, neechipată cu mijloace de comunicatii, respectiv salvare colective și individuale și exista un risc iminent de pericol pentru persoanele aflate la bord”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Coastă.

ADVERTISEMENT

Pescadorul a fost dus în portul Constanța, iar migranții au fost predați poliției de frontieră pentru continuarea cercetărilor și stabilirea circumstanțelor în care aceștia au ajuns în apele teritoriale ale țării noastre. Există posibilitatea ca marinarii de la bord să fie puși sub acuzare pentru trafic de persoane.

Existând indicii temeinice cu privire la faptul că, persoane de origine afro-asiatică intenționau să ajungă ilegal în România, cercetările vor fi derulate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, a mai precizat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Migranții își riscă viețile pe ambarcațiuni șubrede

Un incident similar a avut loc în august 2022, când două Nave ale Gărzii de Coastă Constanţa şi ale Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare au intervenit vineri pentru salvarea unei ambarcațiuni de lemn pe care erau aproape 80 de migranți.

Ambarcațiunea plecase din Turcia și avea la bord migranți turci și sirieni. Comandanatul era un cetățean turc, iar la bordul navei sale se aflau și copii. După ce au fost transportați în siguranță la Constanța de navele Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) și ale Gărzii de Coastă Constanţa, migranții au fost identificați.

ADVERTISEMENT

Pe 12 august , Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) anunța că numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut cu 86% în intervalul ianuarie-iulie 2022, față de același interval din 2021.

Pe lângă ruta maritimă, migranții încearcă să intre și pe cale terestră pe teritoriul României, țara noastră fiind una dintre cele care trebuie să protejeze frontiera externă a Uniunii Europene. Astfel, pe 21 martie, DIICOT a anunțat reținerea unor membri ai unei rețele de trafic de persoane, care racolau migranți din taberele de refugiați din Serbia pentru a le trece granița în România, contra cost.

ADVERTISEMENT

Membrii grupului infracțional, în mod coordonat, au racolat, îndrumat, călăuzit şi transportat grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Serbia, pe raza județului Caraș-Severin. Ulterior migranții erau transportați pe raza județului Timiș, de unde erau predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest”, se spunea într-un comunicat al DIICOT.

ADVERTISEMENT