News

Zeci de mii de asteroizi aproape de Pământ. Cât de periculoși sunt pentru planeta noastră

Zeci de mii de asteroizi s-au descoperit cât mai aproape de Pământ. Cercetătorii spun că sunt periculoși pentru planeta noastră.
18.10.2022 | 09:53
Zeci de mii de asteroizi aproape de Pamant Cat de periculosi sunt pentru planeta noastra
Câți asteroizi sunt aproape de Pământ, potrivit noilor informații ESA. Sursa foto: Hepta, ESA, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Agenția Spațială Europeană (ESA) transmite că a descoperit peste 30.000 de asteroizi în apropiere de Pământ. Aproximativ 1500 prezintă riscul de a intra pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.

Peste 30.000 de asteroizi se află în apropiere de Pământ. Ce spun cercetătorii

Având în vedere situația, cercetătorii monitorizează atent totul. Există și vestea bună că mai bine de jumătate dintre asteroizi s-au descoperit în ultimii șase ani, adică din timp pentru a putea preveni o catastrofă.

ADVERTISEMENT

”Vestea bună este că mai bine de jumătate dintre asteroizii cunoscuţi de astăzi au fost descoperiţi în ultimii şase ani.

Asta arată cât de mult s-a îmbunătăţit capacitatea noastră de a-i vedea. E doar o chestiune de timp până îi vom fi găsit pe toţi”, spune Richard Moissl, liderul departamentului de apărare planetară de la ESA, potrivit Daily Mail

ADVERTISEMENT

Același om de știință precizează că din cei peste 30.000 de asteroizi, circa 10.000 ar avea un diametru mai mare de 140 de m, iar 1000 ar depăși peste 1 kilometru în diametru.

”Orice asteroid care se află aproape de Pământ este interesant, dar multe sunt foarte departe de casa noastră. Obiectele noi sunt observate în timp, mişcările lor sunt studiate, iar viitoarele lor poziţii pot fi prezise.

ADVERTISEMENT

În funcţie de numărul şi calitatea observaţiilor, aceste calcule se pot extinde pe decenii, chiar sute de ani”, a mai comunicat Richard Moissl.

Totodată, în Sistemul Solar cei mai mulți asteroizi sunt în centura de asteroizi, situată între orbitele planetelor Marte și Jupiter. În anul 1898 s-a observat primul astfel de asteroid de către astronomul german Carl Gustav Witt, iar acesta l-a denumit 433 EROS.

ADVERTISEMENT

433 EROS este la mare depărtare de planeta noastră și de 57 de ori distanța de la Terra la Lună. Mai mult, asteroidul este unul istoric, deoarece este primul pe care s-a făcut o aterizare și a fost orbitat de o navă.

”Mini-lună” lângă Jupiter

Dincolo de asteroizi, astronomii speculează că au detectat și o ”mini-lună” lângă Jupiter, ce arată precum un obiect stâncos, care orbitează în jurul unui mic asteroid de lângă cea mai mare planetă din Univers.

Dacă observația s-ar confirma, ar fi una dintre cele mai mici luni văzute vreodată în Sistemul Solar.

ADVERTISEMENT