News

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Chișinău pentru a transmite un mesaj pro-european. Maia Sandu: ”Până în 2030 în Uniunea Europeană”

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Chișinău pentru a transmite un mesaj pro-european. Maia Sandu, promisiune fermă făcută poporului: ”Până în 2030 în Uniunea Europeană”.
21.05.2023 | 12:51
Zeci de mii de oameni au iesit in strada la Chisinau pentru a transmite un mesaj proeuropean Maia Sandu Pana in 2030 in Uniunea Europeana
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Chișinău. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Chișinău pentru a transmite un mesaj pro-european. Maia Sandu, promisiune fermă făcută poporului: ”Până în 2030 în Uniunea Europeană”. Oamenii s-au adunat în cel mai mare miting pro-european, o replică la mitingul pro-rus organizat de Ilan Șor, la care au participat câteva mii de oameni, majoritatea aduși cu autocarele.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Chișinău

Oamenii au ieșit în stradă pentru a susține drumul european al Republicii Moldova și, implicit, distanțarea de Rusia. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat că obiectivul țării sale e să fie cel târziu în 2030 în Uniunea Europeană. ”Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile ce ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus.

ADVERTISEMENT

Ne-am adunat azi să spunem că dorim cu toţii ca cei care trăiesc pe acest pământ să fie liberi în casa lor azi, îndeplinirea acestei aspiraţii este mai posibil ca niciodată. Avem datoria să muncim pentru ca toţi copiii Moldovei să fie fericiţi, iar cei care se nasc azi să meargă în clasa întâi ca cetăţeni europeni” , a declarat, în fața mulțimii, Maia Sandu.

Maia Sandu și-a chemat acasă cetățenii din Diaspora, plecați la fel ca cei din România în alte țări la muncă. ”Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă, pentru că acasă va fi Uniunea Europeană. Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să fim mândri că am ales bine. Nu este un drum uşor, dar nu pentru că e greu sau uşor l-au ales moldovenii, l-am ales pentru că este unica şansă ca Moldova să se dezvolte, l-am ales pentru ca ţara noastră să nu mai fie la marginea Europei, să nu trăiască în şantajul rusesc”, a completat Maia Sandu.

ADVERTISEMENT


Mitingul este, așadar, menit să transmită un mesaj clar pro-european și, implicit, unul anti-rus, într-o țară divizată și amenințată mereu de Kremlin. ”Aş vrea să schimbăm modul în care vedem Moldova: să ne respectăm, să fim mai buni unii cu alţii. Moldova se ridică! Moldovenii se unesc! Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârşească!”, a mai transmis Maia Sandu.

”Vom fi respectaţi iar independenţa şi democraţia noastră vor fi protejate. Uniunea Europeană nu pune la îndoială că unicul stăpân în Moldova sunt moldovenii. Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare şi la viaţă, Uniunea European sprijină libertatea poporului de a-şi alege singur soarta. Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană”, a completat Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Președintele moldovean nu s-a ferit să comenteze războiul din Ucraina și să laude poporul ucrainean, care luptă impotriva invadatorului rus. ”Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Slava Ukraini! Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. Moldova va adera la Uniunea Europeană şi acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030!”, a concluzionat Maia Sandu.

La miting este prezentă inclusiv Roberta Metsola, lider al Parlamentului European. ”Veți face Europa mai puternică. Împreună putem face față la orice, pentru că Moldova este puternică. Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi Europeni. Am venit să aduc un singur mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa. Europa este familia voastră și este dreptul vostru să vă alegeți destinul țării voastre. Voi ați ales Europa, iar Europa vă va primi cu brațele deschise și cu inima deschisă. Nu există țări mari sau mici în Europa, noi credem în egalitate și dreptate. Veți face Europa mai puternică. Împreună putem face față la orice, pentru că Moldova este puternică”, a transmis Metsola.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Metsola a transmis un îndemn în limba română: ”Moldova nu este singură!”. ”Europa a văzut curajul vostru, cum ați ales libertatea în locul autocrației. Lumea a văzut extraordinara voastră generozitate cu ucrainenii, v-ați deschis casele și inimele pentru ei. Suntem pregătiți să vă sprijinim cât este nevoie. Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale”, a completat Roberta Metsola.

ADVERTISEMENT