News

Zeci de mii de români, afectați! Grecia a deschis aeroporturile din insule, dar a închis 5 puncte de frontieră la granița cu Bulgaria

01.07.2020 | 17:56
Zeci de mii de romani afectati Grecia a deschis aeroporturile din insule dar a inchis 5 puncte de frontiera la granita cu Bulgaria
ADVERTISEMENT

Zeci de mii de români sunt afectați de ultima decizie luată peste noapte de guvernul elen. Autoritățile din Grecia n-au ezitat și au anunțat că închid 5 dintre cele 6 puncte de frontieră cu Bulgaria, pentru a limita fluxul de turiști care ajung pe trasee terestre.

Mai mult de atât, Ministerul Turismului din Grecia a anunțat că măsura intră în vigoare chiar de la prima oră a zilei. Practic, în acest moment, singura vamă care a rămas deschisă este cea de la Kulata – Promahonas.

ADVERTISEMENT

Toate celelalte granițe sunt închise traficului turistic, inclusiv cele cu Macedonia de Nord, Albania și Turcia, mai puțin situațiile excepționale.

Autoritățile din Grecia, decizie care afectează zeci de mii de români

Deocamdată nu se precizează care sunt aceste motive întemeiate pentru care vameșii își pot da acceptul intrării în țara lor. Această situaţie se poate însă schimba şi vor fi redeschise mai multe puncte de trecere a frontierei în funcţie de evoluţia condiţiilor epidemiologice.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, autoritățile elene pare că își doresc să limiteze foarte mult numărul turiștilor care ajung terestru și avionul este cea mai bună opțiune acum (se va putea zbura si spre insule).

Inclusiv pe formularul care se completeaza online, de astazi mai apare doar un singur punct de trecere a frontierei daca alegi masina/autocar ca modalitate de transport: Kulata-Promachonas”, a scris pe o rețea de socializare și antreprenorul și consultantul de marketing turistic Răzvan Pascu.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte accesul pe teritoriul elen, trebuie știut că vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată este obligată să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic.

Situația a fost confirmată deja de Ministerul Afacerilor Externe care a mai menționat că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

ADVERTISEMENT

De remarcat că situația se aplică numai persoanelor care vor să intre în Grecia. În urma reclamațiilor, grecii au permis celor care se află în acest moment să treacă prin orice punct vamal în drumul lor către țară.

Interesant este că Grecia a făcut un nou pas spre încercarea de a salva sezonul turistic prin redeschiderea aeroporturilor din insule, extinderea listei pentru turiştii veniţi din alte ţări şi anularea testelor pentru cetăţenii veniţi din Spania, Italia şi Olanda. Rămân excluse până la 15 iulie zborurile directe dinspre şi spre Grecia venite din Marea Britanie, Turcia şi Suedia.

„Am aflat cu toții despre această decizie, una care ne-a luat prin surprindere. Sunt în clipa de față câteva mii de turiști români în Grecia, toți împrăștiați pe continent sau pe diferite insule. Numai în Thassos, în clipa de față, vorbim de cel puțin o mie de oameni, oameni care au rămas mască.

Într-un final am aflat că toți se pot întoarce acasă prin punctul vamal de la Makaza. Se complică puțin lucrurile pentru cei care vin din acest moment în Grecia, mai ales în această parte a ei”, a spus pentru FANATIK un român stabilit în insula Thassos.

FANATIK a luat legătura și cu proprietara unui hotel din Insula Corfu care ne-a mărturisit că decizia este una cel puțin ciudată. „Grecia a fost până acum o țară model, o țară care a respectat cu sfințenie regulile și care s-a deschis destul de repede pentru turiști. Noi din așa ceva trăim. Și deodată, o asemenea decizie pare că aruncă totul în mare, în apă. 

Nici nu știu cum pot să calific decizia aceasta. Vorbim poate de zeci, sute de kilometri pe care oamenii trebuie să îi parcurgă în plus. În Corfu veneau anual, din România, cel puțin o sută de mii de turiști cu mașinile personale”.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: