News

Zeci de morți în Africa de Sud în urma protestelor izbucnite de arestarea fostului președinte, Jacob Zuma

Zeci de persoane și-au pierdut viața în Africa de Sud în urma unor violențe extreme izbucnite după ce fostul președinte Jacob Zuma a fost arestat.
13.07.2021 | 22:56
Zeci de morti in Africa de Sud in urma protestelor izbucnite de arestarea fostului presedinte Jacob Zuma
ADVERTISEMENT

Țara din sudul Africii a fost în atenția publică după ce pe teritoriul acesteia a fost identificată prima dată o tulpină de coronavirus, la începutul acestui an.

Zeci de persoane decedate în Africa de Sud în urma protestelor

Jacob Zuma, fostul președinte al Africii de Sud, a fost arestat marți, ceea ce a declanșat o puternică escaladare a violențelor, în ciuda faptului că au fost trimiși mii de soldați pe străzi pentru a restabili ordinea, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

72 de persoane și-au pierdut viața, unele în urma unor focuri de armă, iar aproximativ 1300 de oameni au fost arestați.

Într-un incident de luni seara, zece persoane și-au pierdut viața după ce s-a creat o ambuscadă în interiorul unui mall și mai multe mărfuri dintr-un magazin au căzut. Patru ofițeri de poliție au fost răniți în acest eveniment.

ADVERTISEMENT

“Suntem încrezători că forțele noastre de instaurare a legii sunt capabile să își facă datoria cu succes. Situația din prezent este sub intensă supraveghere și ne vom asigura că nu se deteriorează mai târziu”, a declarat ministrul Bheki Cele, citat de The Guardian.

Valul de violențe a afectat campania de vaccinare, dar și accesul la servicii medicale esențială printre care oferirea de medicamente pentru pacienții care suferă de tuberculoză și HIV, a afirmat Ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Cei care au fost programați la vaccinare în zonele afectate de către proteste au fost sfătuiți să își reprogrameze inocularea.

De asemenea, mai multe clinici au fost jefuite și se înregistrează probleme majore referitoare la livrarea oxigenului către spitalele care tratează pacienții de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, violențele au fost limitate doar la două dintre regiunile cu densitatea populației cea mai crescută: Gauteng, zonă în care se află cel mai mare oraș, Johannesburg, și KwaZulu-Natal, provincia natală a fostului președinte.

Cine este Jacob Zuma

Jacob Zuma a fost președinte al Africii de Sud din 2009 până în 2018, când a fost forțat să demisioneze, după ce în 2016 formațiunea politică din care făcea partea a pierdut controlul mai multor orașe importante.

La scurt timp după ce a fost numit din nou președinte, Parlamentul a pregătit o moțiune împotriva, pe 15 februarie 2018, dar acesta a demisionat cu o seară înainte.

Curtea Constituțională a Africii de Sud a ordonat ca Zuma să depună mărturie în fața unei comisii pentru a răspunde acuzațiilor de corupție endemică din interiorul partidului.

A refuzat să facă acest lucru, respingând categoric acuzațiile și a spus că comisia Zondo, înființată chiar de fostul președinte pentru a investiga cazurile de corupție, este părtinitoare în cazul lui.

Motivul refuzului a fost că are o relație personală de prietenie cu cei din comisie, acuzație respinsă de către Zondo. În urma acestui refuz, a fost condamnat la 15 luni de închisoare pentru sfidarea curții și este încarcerat într-o închisoare din Estcourt, în estul provinciei sale natale, afirmă Bloomberg.

ADVERTISEMENT