News

Zeci de pacienți au ajuns la spital din cauza căpușelor în ultimele ore, în Timișoara. Avertismentul doctorilor pentru toți românii

19.06.2019 | 12:35
Zeci de pacienti au ajuns la spital din cauza capuselor in ultimele ore in Timisoara Avertismentul doctorilor pentru toti romanii
ADVERTISEMENT

Zeci de pacienți au ajuns la spital în județul Timiș în ultima vreme după ce au fost mușcați de căpușe, scrie tion.ro. Cele mai multe vizite la spital au avut loc în perioada Rusaliilor, conform informațiilor care vin din unitățile medicale din Timișoara. 34 de persoane s-au prezentat numai la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara pentru a cere tratament împotriva mușcăturii de căpușe, insecte care sunt culpabile de boala Lyme.

Zeci de pacienți la spital, în Timișoara, după ce au fost mușcați de căpușe

Procedura este una standard pentru orice pacient care se prezintă la spital, și anume i se administrează medicamente indiferent de cât timp este căpușa în tegument. Acesta este un nou protocol pus în funcțiune de Ministerul Sănătății, căci înainte nu se prescria niciun fel de tratament medicamentos.

ADVERTISEMENT

E important de precizat că pacienții care ajung la Urgențe, lucru recomandat în cazul mușcăturii de căpușe, nu necesită obligatoriu internare. Dacă mușcătura este recentă, iar căpușa se află în piele, se va proceda chirurgical pentru scoaterea capului insectei de sub piele, iar asta se poate face la secția de Urgențe a oricărei unități medicale.

Pacienții mușcați de căpușe trebuie să se prezinte urgent la spital. Sursa foto: blogalpin.info

Copil mușcat de căpușă, purtat printre spitale în București

Probleme din cauza invaziei căpușelor au fost constatate și în județul Buzău, unde aproape zilnic se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean persoane care acuză înțepături dureroase de țânțari, viespi sau căpușe. Conform adevărul.ro, medicii buzoieni nu au întâmpinat până acum dificultăți la extragerea căpușelor.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape două săptămâni, o situație dramatică a avut loc în Capitală. Un copil care a fost mușcat de o căpușă a fost plimbat timp de mai bine de 6 ore printre spitalele bucureștene. Cazul a fost mediatizat pe 6 iunie, când și ministrul Sorina Pintea a luat poziție. În urma acestui caz, Pintea a cerut un protocol pentru profilaxia mușcăturii de căpușă.

„Am cerut medicilor de la Institutul Național de boli infecțioase Matei Balș să elaboreze un protocol pentru profilaxia mușcăturii de căpușă care să fie distribuit tuturor spitalelor de urgență pentru copii”, scrisese ministrul Sănătății pe 6 iunie pe Facebook.

ADVERTISEMENT