News

Zeci de percheziții în România și Marea Britanie. 35 de români au obținut sume uriașe de bani, de la peste 100 de persoane

Zeci de percheziții au fost făcute atât în România, cât și în Marea Britanie. Sume uriașe au fost obținute de o grupare de români, în urma unor înșelăciuni
09.04.2025 | 20:08
Zeci de perchezitii in Romania si Marea Britanie 35 de romani au obtinut sume uriase de bani de la peste 100 de persoane
Zeci de percheziții în România și Marea Britanie. 35 de suspecți au fost luați în vizor. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT au anunțat că s-au efectuat o serie de percheziții domiciliare în opt județe din România, dar și în Marea Britanie, într-un caz de spălare de bani și înșelăciune. Peste 100 de victime au rămas fără bani în conturi.

Suspecții au obținut sume uriașe de bani din conturile păgubiților

Procurorii Biroului Teritorial Buzău al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au pus în aplicare 31 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Mehedinţi, Vrancea, Mureş şi Alba, într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor, transmite DIICOT, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Astfel, în perioada cuprinsă între anii 2018 și 2024, 35 de români au „învârtit” sume de bani uriașe în diferite conturi, provenite din fraude informatice și înșelăciuni.

Mai mulți intermediari au mers în Marea Britanie, acolo unde au deschis numeroase conturi bancare, prin care transferau banii, ca urma lor să fie pierdută. Anchetatorii au descoperit că în conturi ar fi intrat peste 1,5 milioane de lire sterline, 312.000 de euro şi 56.000 de franci elveţieni.

ADVERTISEMENT

Sumele de bani au fost obținute de la 105 victime din Marea Britanie, Romania, Franţa, Elveţia, Polonia, Italia, Germania, SUA, Slovenia şi Georgia, explică anchetatorii.

Suspecții pretindeau că sunt directorii unor companii, foloseau adrese de e-mail asemănătoare cu ale unor instituții și trimiteau victimelor informări în care le solicitau sume de bani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, românii mai foloseau o metodă prin care păcăleau oamenii. Aceștia contactau victimele și pretindeau că fac parte din departamentul antifraudă al unităţii bancare la care persoana vătămată deţinea contul şi era înştiinţată că există o tentativă de fraudă în privinţa sumelor de bani care existau în depozitul său, recomandându-i-se să mute fondurile într-un alt cont, creat în fapt de către gruparea de criminalitate organizată, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Activităţile beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Galaţi, Mureş, Alba, Serviciilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Călăraşi, Brăila, Vrancea şi Mehedinţi şi a jandarmilor din Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti.