News

Zeci de persoane dispărute și sute evacuate în Norvegia, după o masivă alunecare de teren. Video

31.12.2020 | 00:00
Zeci de persoane disparute si sute evacuate in Norvegia dupa o masiva alunecare de teren Video
ADVERTISEMENT

Finalul de an 2020 vine cu dezastre naturale de proporții în Europa. După cutremurul devastator din Croația de marți, miercuri în Norvegia a avut loc o masivă alunecare de teren care a lăsat în urmă zeci de răniți și dispăruți, dar și sute de evacuați.

În jurul orei locale 4.00, autoritățile din țara scandinavă au intrat în alertă, după ce o alunecare masivă de teren şi noroi s-a produs în localitatea Ask, din sudul Norvegiei, distrugând mai multe clădiri.

ADVERTISEMENT

Imaginile care au început să vină din zonă sunt de-a dreptul apocaliptice și arată amploarea dezastrului. Casele sunt pur și simplu înghițite de pământ și se prăbușesc în craterul imens creat.

Alunecare masivă de teren în Norvegia. Sute de evacuați și zeci de persoane dispărute

Bilanțul provizoriu anunțat de autoritățile de la Oslo este unul cutremurător: 10 persoane au fost rănite, dintre care una grav, 21 sunt date dispărute și cel puțin 700 au fost evacuate de echipele de salvare.

ADVERTISEMENT

Din filmările echipelor de intervenție de la poliție se observă cum multe case sunt distruse, iar accesul în zona afectată a fost pur și simplu blocat. Echipe de salvatori intervin la fața locului, nefiind încă informații dacă sunt persoane decedate, scrie The Guardian.

Imaginile video care au apărut pe site-urile de socializare au arătat scene dramatice din Norvegia. O casă este surprinsă în momentul în care cade în râpă. Fotografiile arată cel puțin opt clădiri distruse.

ADVERTISEMENT

Echipele de salvare au continuat să caute în zonă copii și adulți, de teamă să nu fi fost prinși sub ruine, a anunțat poliția. ”Încă ne aflăm în căutare de supraviețuitori“, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Ask, Roger Pettersen, la o conferință de presă.

Același Pettersen a spus că nu există informații despre dispăruți, dar oficialii nu au putut exclude posibilitatea să existe supraviețuitori în clădirile prăbușite. El a spus că 21 de persoane înregistrate ca locuind în zonă sunt de negăsit până la această oră.

ADVERTISEMENT

Alunecarea de teren s-a produs într-o zonă rezidenţială din municipalitatea Gjerdrum, aflată la aproximativ 30 kilometri nord de capitala Oslo. Această zonă a Norvegiei a înregistrat cantităţi mari de precipitaţii în ultimele zile, care ar fi putut determina alunecarea solului argilos predominant în zonă.

  • 5.000 de locuitori are Ask, așezarea lovită de tragedie

Mesajele autorităților de la Oslo: ”O mare catastrofă”

Regele Norvegiei, Harald, s-a declarat extrem de afectat de tragedia care a lovit sudul țării. ”Gândurile mele sunt cu toți cei care sunt afectați, răniți sau și-au pierdut casele și cei care trăiesc acum cu frică și nesiguranță cu privire la amploarea deplină a catastrofei”, a declarat monarhul de 83 de ani.

Prezent la locul alunecării de teren, premierul Erna Solberg a spus, în fața reporterilor că: ”Sunt multe persoane dispărute. Este o mare catastrofă. Mă doare să văd cum natura a distrus această așezare”.

ADVERTISEMENT