News

Zeci de persoane moarte din cauza coronavirusului în Suceava nu apar în statistici. Explicațiile directorului de la Spitalul Județean

08.05.2020 | 10:08
Zeci de persoane moarte din cauza coronavirusului in Suceava nu apar in statistici Explicatiile directorului de la Spitalul Judetean
ADVERTISEMENT

Zeci de persoane care au murit din cauza coronavirusului în județul Suceava nu apar în statisticile oferite zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.

Zeci de persoane moarte din cauza coronavirusului în Suceava nu apar în statistici

Conform Monitorul de Suceava, cifrele prezentate de Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava arată că mai multe persoane moarte din cazua coronavirusului nu apar în statisticile oficiale.

ADVERTISEMENT

Directorul intermiar al Spitalului Județean Suceava, Valeriu Gavrilovici, a explicat că de la începutul pandemiei de coronavirus în unitatea sa au murit 186 de persoane. Este vorba de 18 decese raportate în luna mai, 149 de cazuri în aprilie și 19 decese în martie.

În schimb, de la Grupul de Comunicare Strategică s-a transmis că în județul Suceava sunt 159 de decese din cauza noului virus, ceea ce înseamnă o diferență de 27 de cazuri și asta doar față de Spitalul Județean Suceava.

ADVERTISEMENT

”Este vorba de un alt algoritm de raportare”

În realitate, cifra morților este mai mare, pentru că în statistica GCS apar și persoanele care au murit în alte spitale, dar și cele raportate de Medicina Legală. Adunând și ceilalți morți s-ar ajunge ușor 200 de persoane care au decedat de COVID-19.

Întrebat de unde provine această diferență mare, de circa 50 de cazuri, medicul Valeriu Gavrilovici a precizat: ”Este vorba de un alt algoritm de raportare, respectiv al spitalului și al Direcției de Sănătate Publică”.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că aceste decese vor apărea în statisticile oficiale în perioada următoare și atunci s-au putea vorbi despre o nouă explozie de morți în județul Suceava din cauza coronavirusului.

Ultimul bilanț anunțat vineri dimineață de Grupul de Comunicare Strategică arată că numărul cazurilor de coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 14.499, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 392 de îmbolnăviri. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 891.

ADVERTISEMENT

În schimb, președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, liniștește populația României și e convins că o explozie a numărului de cazuri în apropierea datei de 15 mai e exclusă.

ADVERTISEMENT