Zeci de procurori din Iași dau statul în judecată pentru a primi un nou spor. Aceștia solicită diurnă, chiar dacă locuiesc în același oraș în care își desfășoară activitatea. Ei susțin că sunt discriminați față de magistrații membri ai fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Nemulțumirile au apărut în contextul în care aceștia din urmă aveau 2 la sută în plus, la diurnă, indiferent de orașul unde lucrează. Prin urmare, procurorii au acționat în instanță Ministerul Public, notează Ziarul de Iași.
Este vorba despre 28 de magistrați din județul Iași, care spun că diurna respectivă ar fi fost, de fapt, o creștere salarială mascată. Aceștia susțin că majorarea ar fi trebuit să se aplice și în cazul lor.
Legea prevede ca magistraților detașați în altă localitate decât cea de domiciliu să li se acorde o diurnă de 2 la sută din suma de încadrare brută acordată lunar. Potrivit procurorilor din Iași, magistrații din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție primesc această diurnă indiferent de localitatea în care domiciliază.
Astfel, procurorii în cauză solicită aceleași drepturi. Au cerut ca sporul să le fie plătit sporul retroactiv, calculându-se dobânzile și penalitățile legale. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a respins argumentele celor 28 de procurori.
Conform reclamanților, cei 2 la sută nu reprezintă „o veritabilă diurnă, ci o majorare salarială, un drept salarial acordat de lege, în mod discriminatoriu, doar acestei categorii profesionale, respectiv procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, indiferent de locul unde aceștia își au domiciliul”.
Sursa citată menționează că, în funcție de vechime și grad, indemnizația unui magistrat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal sau Curtea de Apel ajunge la 20.000 – 23.000 lei pe lună.
Diurne de 2 la sută le-ar aduce încă 400-600 de lei la salariu, dar și o pensie mai mare. Acțiunea procurorilor ieșeni a ajuns și în atenția Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că diurna reprezenta un drept de natură salarială.
Însă, motivele invocate de procurori, precum discriminarea, ar fi putut fi invocate doar de cei care ocupau o funcție asemănătoare cu cei din cadrul SIIJ. Dintre cei 28 de procurori, trei ar îndeplini condițiile pentru a primi sporul de 2 la sută.