Zeci de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” cer să fie modificat calendarul examenului de BAC 2025. Dascălii susțin că schimbările anunțate de ministrul Educației Ligia Deca ar putea duce la un „fiasco”.
Pentru prima dată, examenul de Bacalaureat urmează să fie susținut în timpul anului școlar. Competențele vor fi organizate în iarnă, în ianuarie și februarie, iar probele scrise vor avea loc începând din 10 iunie 2025.
Însă, 37 de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” spun că aceste modificări ar duce la apariția unor disfuncționalități majore în activitatea liceelor. În acest sens, cadrele didactice au semnat o scrisoare prin intermediul căreia îi solicită ministrului Educației schimbarea calendarului, arată Hot News.
Programarea examenului în timpul anului școlar nu este „în interesul elevilor și profesorilor”, susțin profesorii. Aceștia punctează că există inclusiv riscul ca elevii să fie evaluați greșit.
„Există riscul ca examenul național de bacalaureat să se transforme într-un fiasco. Aceasta atât din perspectiva lipsei resursei umane, cât și din aceea a riscului apariției unor erori în procesul de evaluare cauzat de împărțirea cadrelor didactice în procese educaționale care nu au fost niciodată și nici nu pot fi desfășurate concomitent”, se arată în scrisoarea semnată de cei 37 de profesori.
Mai mult, dascălii spun că nu este relevant argumentul Ligiei Deca potrivit căruia modificările au fost făcute din cauza schimbărilor climatice din țară. Profesorii atrag atenția că le va fi imposibil să participe la desfășurarea examenului de BAC în „cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar”.
Există incertitudini în privința desfășurării programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în timpul susținerii examenului scris la Bacalaureat. Cadrele didactice spun că această decizie intră în „contradicție cu ordinul de ministru privind structura anului şcolar 2024-2025”. Potrivit ordinului, cele două programe ar trebui organizate în intervalul 9 septembrie 2024—30 mai 2025.
De altfel, recuperarea orelor în weekend nu ar rezolva problema. „O astfel de decizie ar deregla programul săptămânal al elevilor. Aceștia ar fi nevoiți să petreacă în școli aproximativ 36 de ore într-o săptămână, curba de efort fiindu-le afectată într-un mod nejustificat.
În același timp, vă reamintim faptul că art. 137, alin. (1) din Codul Muncii stabilește că „Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica”, mai spun profesorii.
De asemenea, cadrele didactice afirmă că înțeleg decizia privind posibilitatea ca elevii să-și vadă lucrările înainte să depună contestațiile, pentru a reduce numărul mare al acestora. Pe de altă parte, schimbarea ar putea bulversa anul școlar pentru toți liceenii.
„Faptul că se caută soluții pentru punerea în practică a unei hotărâri deja adoptate este un alt neajuns pe care îl remarcăm. Este o eroare logică aceea de a căuta rezolvarea unei probleme după oferirea soluției”, susțin cadrele didactice, adăugând că speră să fie luată decizia modificării calendarului examenului de BAC, „fiind un fapt care se impune a fi realizat neîntârziat.”