News

Zeci de restaurante de pe litoral amendate de ANSVSA. Care sunt stațiunile cu cele mai mari nereguli

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a amendat 58 de localuri de pe litoral numai în ultima săptămână.
10.08.2021 | 23:15
Zeci de restaurante de pe litoral amendate de ANSVSA Care sunt statiunile cu cele mai mari nereguli
ADVERTISEMENT

Cuantumul amenzilor aplicate în săptămâna 2-8 august de către ANSVSA în urma controalelor făcute pe litoral se ridică la 492.000 lei, cele mai multe nereguli înregistrându-se în Vama Veche, Eforie Nord şi Mamaia.

Inspectorii Autorității au dispus retragerea de la vânzare a 114 kilograme de carne, peşte şi fructe de mare, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Cu ocazia acestor controale au fost confiscate şi retrase de la vânzare 113,88 kg produse alimentare (carne, peşte, fructe de mare), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Controalele ANSVSA au vizat 284 de unități

Cele mai multe amenzi au fost aplicate restaurantelor (31, în valoare totală de 274.800 de lei), urmate de unităţi de tip fast-food (11, în valoare totală de 92.400 de lei), baruri (4, în valoare de 31.200 lei), magazine alimentare (3, în valoare totală de 21.200 de lei), rulote de tip fast-food (2, în valoare totală de 20.000 de lei), beach-baruri (2, în valoarea de 20.000 de lei), gelaterii (2, în valoare totală de 20.000 de lei), snack-bar (1, în valoare de 10.000 de lei), patiserie (1, în valoare totală de 10.000 de lei) şi bufet (avertisment).

ADVERTISEMENT

În cazul unui fast-food abaterile de la regulile sanitare au fost atât de grave încât activitatea a fost suspendată.

Controalele s-au făcut în 284 de unităţi de alimentație publică: 104 restaurante, 37 de unităţi tip fast-food, 31 de magazine alimentare, 25 baruri, 19 laboratoare de cofetărie/patiserie, 16 unităţi de tip bufet, 10 beach-baruri, 6 unităţi tip bistro, 6 rulote mobile fast-food, 5 pizzerii, 5 snack-baruri, 4 braserii, 4 gelaterii, 3 cofetării, 2 supermarketuri, 2 patiserii, o clătitărie, un café-bar, o tonetă de îngheţată, un magazin de legume-fructe şi o unitate de comercializare produse congelate de patiserie.

ADVERTISEMENT

Cele mai frecvente nereguli depistate au fost manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Pentru unii agenți economici e mai presus să facă bani, iar inspectorii ANSVSA i-au sancționat dur pe aceștia, pentru că rolul nostru e să nu punem în pericol siguranța consumatorilor. Dacă un bucătar știe regulile minime de igienă, atunci și cei din jur vor respecta aceste reguli, el fiind șeful în bucătărie. Vom modifica legislația privind aceste lucruri începând de anul acesta”, a declarat Mihai Ponea, director general ANSVSA, într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT