News

Zeci de români au primit amenzi uriașe pentru mesaje politice postate pe Facebook

13.12.2020 | 13:23
Zeci de romani au primit amenzi uriase pentru mesaje politice postate pe Facebook
ADVERTISEMENT

Mai multe zeci de români au primit amenzi uriașe pentru mesaje politice postate pe Facebook după încheierea oficială a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Ministerul de Interne anunță că s-au constatat 123 de abateri din partea unor cetățeni, iar în câteva zeci de cazuri s-au aplicat și sancțiuni contravenționale de 4.500 de lei, cum prevede legea.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește, românii amendați susțin că nu aveau habar de faptul că legea interzice postarea în mediul online a mesajelor de natură electorală.

Poliția, amenzi uriașe pentru cetățenii care au postat mesaje politice pe Facebook

După alegerile parlamentare din 6 decembrie, Ministru de interne Marcel Vela a prezentat o statistică legată de propaganda electorală pe rețelele sociale.

ADVERTISEMENT

”Au fost constatate 123 de aspecte privind continuarea campaniei electorale online după încheierea acesteia”, a spus demnitarul, miercuri 9 decembrie, într-o conferință de presă.

Cel mai cunoscut caz de duminică, relatat în presă, a fost cel al unui bărbat din Năvodari, acuzat că a continuat campania electorală pe o rețea online de socializare. Acesta a fost amendat cu 4.500 de lei, a informat duminică Inspectoratul de Politie Județean Constanța.

ADVERTISEMENT

Povestea unui bărbat din Capitală amendat pentru mesaje politice

Un caz similar a fost consemnat și în București. Cei de la Libertatea prezintă cazul lui Andrei Boceanu, un bărbat care spune că nu e membru al vreunui partid și că n-a știut că legea se aplică și cetățenilor simpli care scriu pe Facebook.

După ce a fost amendat cu 4.500 de lei, economistul bucureștean Andrei Boceanu, 41 de ani, povestește ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

”Pe 5 decembrie, în jurul orei 19.30, am auzit bătăi în ușă. Nu așteptam pe nimeni. Am întrebat cine este. «Poliția», mi s-a răspuns. Erau patru persoane, un domn și o doamnă, în uniformă, și doi în civil, între care și subinspectorul care a întocmit procesul verbal.

Multe detalii nu mi-au dat, au fost evazivi. Doar că am încălcat articolul 99, punctul t, din legea cutare.

Sunt singurul pe listă de amendați? De ce mă amendați? Cum m-ați găsit? Ați mai fost la cineva? Polițiști – Ați postat un mesaj de propagandă electorală azi, la ora 11.15. Dacă îl scriați la ora 6.59, înainte de încheierea campaniei, nu era nici o problemă.”, explică Andrei.

De profesie economist, Andrei spune că a discutat cu un avocat, după ce inclusiv PSD, pe care-l susține, i-a oferit sprijinul.

”Să văd cum procedez. Am 15 zile să contest amenda. S-ar putea să fiu nevoit întâi să o plătesc, la jumătate, apoi să fac contestația. Vom vedea dacă pierd dreptul de a o achita la jumătate, dacă depun contestație”, spune el pentru publicația citată.

Au fost înregistrate cazuri similare și în Gorj (11), Călărași (8), Dolj (1), Harghita (3), Mureș, Maramureș sau Prahova.

Ce spune legea în aceste cazuri?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, a statuat în cadrul Deciziei nr. 4.546 din 2016 că Facebook este spațiu public, conform sursei citate.

În baza acestei hotărâri și a prevederilor Legii 208 din 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, orice cetățean riscă o amendă între 4.500 și 10.000 de lei dacă se face vinovat ”de continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic”.

ADVERTISEMENT