News

Zeci de români, blocați pe un aeroport din Mexic. Li s-au luat actele și telefoanele. Reacția MAE

02.02.2021 | 13:11
Zeci de romani blocati pe un aeroport din Mexic Li sau luat actele si telefoanele Reactia MAE
ADVERTISEMENT

Zeci de turiști români sunt blocați în aceste zile pe un aeroport din Mexic. De aproape trei zile, circa 80 de conaționali așteaptă să plece de la Cancun, acolo unde sunt blocați de autoritățile locale.

Pasagerii a două avioane care au aterizat în orașul turistic din Mexic sunt blocați în aeroport din 30 ianuarie. Autoritățile locale au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului.

ADVERTISEMENT

Din informațiile care au ajuns în țară de la o parte dintre românii din aeroport, reiese că aceștia au avut de îndurat comportamentul extrem de ostil al mexicanilor.

Zeci de români, blocați în Mexic, pe aeroportul din Cancun

Situație disperată pentru mai mulți conaționali. Circa 80 de români sunt blocați în aceste momente pe aeroportul din Cancun, Mexic. Situația durează deja de aproape trei zile.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile a venit și o reacție din partea MAE. Ministerul român de Externe anunță că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului, dar că acestea ar trebui să fie mai bine fundamentate.

Potrivit diplomației române, autoritățile le-au refuzat intrarea în țară din cauză că turiștii nu și-ar fi justificat ”corespunzător” scopul călătoriei. În plus, ar fi apărut alerte legate de documentele de călătorie ale acestora.

ADVERTISEMENT

”MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

ADVERTISEMENT

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competențe în a modifica deciziile autorităților din statele de reședință. Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la București în vederea clarificării situațiilor semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.

În context, MAE precizează că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Ambasada României la Ciudad de Mexico continuă dialogul cu autoritățile mexicane, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile mexicane în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072”, anunță MAE.

Ce spune românii blocați pe aeroportul din Cancun

Între timp, cetățenii români blocați în Cacun susțin că sunt ținuți captivi de 24 de ore, fără apă și mâncare, ca niște oameni arestați. Iată postarea unuia dintre conaționali:

”Suntem sechestrați în aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani …de 24 de ore. Vă rog sunați autoritățile. Scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor. Nu am primit apa și nici mâncare.

Autoritățile mexicane ne bruschează, suntem ținuți cu închiși și mergem la toaleta însoțiți.Guvernul Mexican a Arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasada. Urmează sa fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore”, scrie Gabriel Horț pe Facebook.

ADVERTISEMENT