News

Zeci de școli cu toaleta în fundul curții au reluat cursurile! România, la granița sărăciei în educație

05.05.2021 | 12:56
Zeci de scoli cu toaleta in fundul curtii au reluat cursurile Romania la granita saraciei in educatie
Zeci de mii de elevi au reluat cursurile în școli ca în Evul Mediu. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zeci de școli cu toaleta în fundul curții și-au reluat cursurile. De altfel, pandemia de coronavirus a schimbat câteva obiceiuri, dar nu și cheful autorităților de a rezolva anumite situații. Concret, în România anului 2021, peste 300 de unități de învățământ și grădinițe au grupuri sanitare insalubre.

Conform ultimei statistici oferite de Ministerul Educației, aproape 48 de mii de copii și elevi sunt nevoiți să meargă la toalete în curte, fără apă curentă și canalizare.

ADVERTISEMENT

Guvernul a transmis că vor fi alocate peste 31,2 milioane de lei pentru construcția unor toalete noi, însă autoritățile locale nu s-au îngrămădit să acceseze fondurile.

Zeci de școli cu toaleta în fundul curții au revenit la cursuri!

De altfel, aproximativ 1,9 milioane de elevi au reluat cursurile, cu prezenţă fizică în România. Vorbim despre toţi cei înscrişi în ciclul primar şi în grădiniţe, precum şi de aproape 500.000 de elevi din localităţi cu rata de infectare mai mică de 1 la mie.

ADVERTISEMENT

Pentru elevii din peste 1.100 de localităţi, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 depăşeşte acest prag, cursurile se reiau online. Elevii din clasele terminale vor reveni în bănci luni.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Nu toți vor avea parte și de condiții decente. Pentru mulți dintre elevii de la sat, o toaletă reprezintă un vis mult prea frumos și aproape imposibil de realizat.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în urmă cu doi ani de zile, nu mai puțin de 272 de școli au primit bani pentru problema toaletelor, dar ori nu au făcut lucrările sau le-au făcut necorespunzător. Au fost trecute din nou pe listă cu o altă tranșă de bani.

Între timp, alte 103 școli nou incluse în proiect au fost identificate de autorități anul trecut că nu au toalete sau acestea sunt nefolosibile.

ADVERTISEMENT

Cine trebuie să rezolve problema toaletelor în școli

Vă readucem aminte că începând din anul 2000, autorităţile locale, conform legislației în vigoare, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care își desfăşoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat.

În calitatea sa de administratori, autorităţile locale pe raza cărora sunt amplasate unităţile de învăţământ au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructiv-educativă să se desfășoare în bune condiții, prin edificarea, modernizarea, reabilitarea și dotarea imobilelor.

Sursa foto – facebook

De asemenea, sumele trimise de Minister vin în completarea celor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare urmând a fi suportate din bugetul autorităților locale.

Totodată, procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale.

La recepționarea lucrărilor autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă și canalizare fie centralizată, fie puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitățile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare.

Cât costă amenajarea unei toalete pentru o școală

Primarii ridică din umeri și spun că banii sunt insuficienți pentru o asemenea lucrare. De altfel, edupedu.ro scria că prețul unor containere dotate corespunzător și care să aibă ceva șanse să primească autorizație de funcționare de la DSP trece de 20.000 de euro.

Sursa foto – facebook

„Dacă nu există nici rețea de apă în zonă, atunci situația se complică și mai tare. Am vizitat zeci de comune în ultimii doi ani de zile de umblat prin județul Bacău.

Nu mică mi-a fost mirarea să văd cum școli fără apă curentă apar în statistici ca fiind racordate la rețeaua publică de apă în condițiile în care aceste utilități nu există în toată zona sau că au dotări pe hârtie care în realitate nu există”, a explicat Marian Damoc, Investment Manager al unui ONG care dota școli din Bacău cu astfel de utilități.

România, la granița sărăciei în educație

Nu este singurul județ cu astfel de probleme. În Ialomița există în acest moment 21 de școli cu toaletele în curte. Culmea, primarii nici măcar nu s-au mai obosit să ceară bani de la Guvern.

Doar 6 dintre acestea au făcut demersuri pentru a le transforma în grupuri sanitare conforme. Și ca într-un banc prost, o singură unitate de învățământ a și reușit să finalizeze proiectul. Alba, Botoșani și Galați sunt și ele în acest top al rușinii. AICI poți vedea lista întreagă a școlilor care aveau toaleta în curte în 2020.

Sursa foto – facebook

„Sunt foarte multe şcoli, nu numai din mediul rural, ci sunt şi şcoli din mediul urban, care au nevoie de resurse care să-i protejeze pe elevi de îmbolnăvire. (…)

Sunt primari care sau implicat dar sunt şi primari care în acest moment nu ajută şcolile”, declara Monica Anisie, fostul ministru al Educaţiei.

ADVERTISEMENT