News

Zeci de şcoli din Bucureşti, închise din cauza nevaccinării personalului. Ministrul educaţiei a dat vestea

Zeci de școli din Capitală ar putea reveni la orele online săptămâna viitoare, a anunțat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Acestea nu au atins încă pragul de imunizare de 60% al personalului.
12.01.2022 | 08:41
Zeci de scoli din Bucuresti inchise din cauza nevaccinarii personalului Ministrul educatiei a dat vestea
ADVERTISEMENT

Mai exact, un număr de 54 de unități de învățământ  din București ar putea trece, din nou, la online, de săptămâna viitoare, potrivit spuselor lui Sorin Cîmpeanu.

Tot acesta a punctat faptul că sunt multe școli unde chiar și dacă o persoană sau două s-ar vaccina anti-Covid, s-ar putea depăși pragul de imunizare de 60%, situație care nu ar mai presupune ore online.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu: ”S-ar depăși pragul de 60% dacă și o persoană sau două s-ar vaccina”

 ”În București, săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie incidența, acele 54 de școli care nu au rata de vaccinare vineri, pentru că ziua de raportare este vineri, de 60%, vor trebui din păcate să treacă în online.

Sunt multe școli unde și o persoană sau două dacă s-ar vaccina, ar depăși pragul de 60%”, a spus ministrul educației marți seară la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a precizat că în școli se respectă regulile anti-Covid mai mult decât în alte părți, dar acest lucru nu garantează faptul că elevii nu pot lua virusul SARS-COV2. Totodată, o astfel de situație nu ar trebui să ducă la închiderea școlilor, a mai clarificat Sorin Cîmpeanu.

Siguranță totală nu există. Apreciez împreună cu Ministerul Sănătății și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale”, a mai explicat ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre varianta Omicron. Acesta este conștient că tulpina sud-africană poate amplifica îmbolnăvirile, dar că elevii, fiind copii, nu pot dezvolta forme grave, ci mai degrabă o formă similară gripei după spusele unor specialiști, a explicat demnitarul.

Ministrul a reamintit și de reintrarea în vigoare a ordinului de ministru care prevede trecerea la online a școlilor unde persoanlul nu este vaccinat în proporție de peste 60%, în localitățile cu rata de infectare de peste 3 la mie.

ADVERTISEMENT

”Sub 3 la mie școala se derulează cu prezență fizică, iar peste 3 la mie este nevoie ca personalul să fie vaccinat într-o proporție mai mare de 60%”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce a declarat Sorin Cîmpeanu despre lipsa testelor de salivă din școli

Testele nu au mai ajuns în școli după ce elevii au revenit din vacanța de sărbători, din cauză că achiziția a fost contestată în instanță de către una dintre firmele participante la licitație.

Sorin Cîmpeanu este convins că situația se va rezolva, iar elevii vor putea fi din nou testați anti-Covid. Acesta lucru s-ar putea întâmpla peste o săptămână sau două.

”Ar fi fost bine să existe și teste în școli. Vor fi. Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, care de la una s-a ajuns la trei, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli. Din fericire, înțeleg că blocată fiind licitația la lotul 1, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația lotului 2

E important să fie aceste 236 de cazuri confirmate prin teste PCR am avut prin utilizarea a 1,5 milioane de teste săptămâna trecută. Înseamnă mult față de 111 cazuri confirmate din 13 milioane. Înseamnă că elevii, părinții s-au obișnuit mai mult decât erau, cu utilizarea acestor teste. Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens.

Ieri erau 456 de mii de elevi vaccinați. Ne apropiem de 40%, știut fiind faptul că avem și acea categorie de 12-15 ani în care avem doar 137 de mii de elevi vaccinați, pentru că vaccinarea a fost posibilă mai târziu pentru această categorie de vârstă”, a mai adăugat ministrul educației.

ADVERTISEMENT