News

Zelenski amenință cu ruperea negocierilor cu Rusia dacă se organizează refrendumul la Herson sau dacă militarii din Mariupol sunt uciși

Președintele ucrainean a amenințat sâmbătă că va rupe negocierile de pace cu Rusia în cazul în care militarii ce rezistă în Mariupol sunt uciși sau dacă este organizat un referendum în Herson
23.04.2022 | 21:35
Zelenski ameninta cu ruperea negocierilor cu Rusia daca se organizeaza refrendumul la Herson sau daca militarii din Mariupol sunt ucisi
Zelenski amenință că rupe complet negocierile cu Rusia. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a amenințat că Ucraina va rupe complet negocierile de pace cu Rusia în cazul în care Moscova merge înainte și organizează referendumul plănuit în Herson sau dacă militarii ce rezistă în Mariupol sunt uciși.

Zelenski amenință Moscova cu ruperea negocierilor

Sâmbătă, într-o conferință de presă ținută la metroul din Kiev, președintele Zelenski a declarat că Ucraina va rupe complet negocierile de pace cu Rusia în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii din oţelăria Azovstal, care apără Mariupolul, sau dacă are loc vreun referendum la Herson.

ADVERTISEMENT

„Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, a amenințat președintele ucrainean în contextul în care, și în prezent, între Kiev și Moscova se poartă negocieri pentru deschiderea unor culoare umanitare către orașul port din sud-estul Ucrainei.

Acesta a recunoscut că în prezent armata ucraineană nu se află în poziția de a debloca asediul asupra Mariupolului, orașul atacat de forțele ruse încă din primele zile ale războiului.

ADVERTISEMENT

„Nu suntem pregătiţi să deblocăm militar asediul la Mariupol”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev le-a cerut ucrainenilor să nu participe la referendumul pe care forțele de ocupație ruse for să-l organizeze în Herson.

„Le spun oamenilor care locuiesc în orăşele, în regiunea Herson: «nu trebuie să-i ajutăm pe ocupanţi»”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT

Kievul a acuzat Rusia că vrea să organizeze un fals referendum de independenţă în regiunile ucrainene Herson şi Zaporijjea, regiuni pe care rușii le ocupă, în sudul Ucrainei.

Antony Blinken şi Lloyd Austin, în vizită la Kiev de Paşti

Președintele ucrainean a mai anunțat în cadrul aceleiași conferințe de presă că secretarul de stat Anthony Blinken, dar și secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, vor face duminică o vizită la Kiev.

ADVERTISEMENT

„Mâine (duminică), oficiali americani vor veni la noi. Mă voi întâlni cu secretarul american al Apărării (Lloyd Austin) şi cu (secretarul de stat american) Antony Blinken”, a anunțat Zelenski.

Aceasta va fi prima vizită în Ucraina, de la începutul războiului, a unor înalți oficiali americani. Cei doi membri ai administrației Biden vor discuta la Kiev și despre procesul livrărilor de armament Ucrainei.

„Avem aşteptări mari de la această întâlnire, pentru că am dat liste care corespund nevoilor noastre şi vom discuta despre acest lucru mâine (duminică)”, a mai spus Zelenski.

Marți, în Germania, la invitația Pentagonului, va avea loc o reuniune a circa 20 de state aliate unde principalul subiect de discuția va fi calendarul livrărilor de armament către Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că miniştri ai Apărării şi generali de rang înalt din 20 de state – membre şi nemembre NATO – au acceptat această invitaţie a secretarul american al apărării Lloyd Austin la o reuniune la baza americană Ramstein.

Principala problemă ce urmează să fie discutată va fi problema ajutorului pe care-l pot acorda partenerii Ucrainei în vederea unei consolidări a puterii militare a acesteia – după terminarea războiului – subliniază Kirby.

ADVERTISEMENT