News

Zelenski, atac la Macron după apelul de a nu umili Rusia: ”De 8 ani ne ucid oamenii. Emmanuel știe foarte bine”

Volodimir Zelenski a reacționat extrem de dur față de apelul lui Emmanuel Macron de a nu umili Rusia. Liderul de la Kiev îl atacă pe omologul său de la Paris și îi reproșează această ieșire.
07.06.2022 | 21:09
Zelenski atac la Macron dupa apelul de a nu umili Rusia De 8 ani ne ucid oamenii Emmanuel stie foarte bine
Zelenski, mesaj dur pentru Macron după apelul de a nu umili Rusia. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

În weekendul trecut, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Rusia nu trebuie să fie umilită. Poziția sa a atras critici dure dinspre Kiev.

Zelenski, mesaj dur pentru Macron după apelul de a nu umili Rusia: ”De 8 ani ne ucid oamenii. Despre ce vorbim?”

Într-o primă fază, liderul de la Paris a fost contrat de șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba. Apoi, a venit rândul lui Volodmir Zelenski să ofere o replică tăioasă.

ADVERTISEMENT

Marți, într-un interviul pentru Financial Times, președintele ucrainean a criticat apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron ”de a nu umili” Rusia.

Zelenski i-a amintit lui Macron că ”pe noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid”, relatează publicaţia britanică.

ADVERTISEMENT

”Eu nu prea înţeleg ce înseamnă umilirea Rusiei? Despre ce vorbim? Despre faptul că de peste opt ani (din 2014), ei (ruşii) ne ucid oamenii?

Emmanuel cunoaşte foarte bine lucrurile, ţara sa fiind co-mediatoare, alături de Germania, a formatului de negocieri Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) pentru reglementarea conflictului în Donbas (estul Ucrainei)”, a afirmat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Ce a spus Emmanuel Macron despre pozițiile occidentale față de Rusia

Liderul de la Elysee a declarat sâmbătă, 4 iunie, că Rusia nu trebuie să fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică.

”Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu oferit sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Imediat, de la Kiev, ministrul de externe al Ucrainei a venit cu o replică dură la apelul președintelui francez.

”Apelurile de a evita umilirea Rusiei nu pot umili decât Franța și orice altă țară care transmite un mesaj similar. Pentru că Rusia este cea care se umilește singură.

Mai bine ne concentrăm cum să punem Rusia la locul ei. Asta va aduce pacea și va salva vieți”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter, la scurt timp după apelul președintelui Macron.

ADVERTISEMENT