News

Zelenski condamnă pasivitatea Consiliului de Securitate al ONU față de crimele rușilor din Ucraina: ”Trebuie să fie inevitabilă tragerea la răspundere”

Volodimir Zelenski a condamnat marți pasivitatea Consiliului de Securitate al ONU față de masacrele rușilor din Ucraina. Liderul de la Kiev consideră că Moscova trebuie trasă la răspundere.
05.04.2022 | 21:10
Zelenski condamna pasivitatea Consiliului de Securitate al ONU fata de crimele rusilor din Ucraina Trebuie sa fie inevitabila tragerea la raspundere
Volodimir Zelenski a avut un discurs critic la adresa Consiliului de Securitate al ONU. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski  a purtat marți un discurs critic în fața Consiliului de Securitate al ONU. Liderul de la Kiev condamnă pasivitatea acestuia față de crimele pe care le-au produs rușii în orașul Bucea, dar și în alte regiuni din Ucraina.

Zelenski: ”Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate?”

Zelenski consideră că ONU nu asigură pacea, așa cum garantează prin articolele sale. Președintele Ucrainei a spus că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru atrocitățile produse la adresa oamenilor din țara sa.

ADVERTISEMENT

”Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze?.

Aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul ei este menținerea păcii. Și acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?”, a spus Zelenski, în timpul discursului său din fața Consiliului de Securitate al ONU, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Zelenski a cerut și ca să fie demarate investigații față de viețile pe care rușii le-au luat ucrainenilor. De asemenea, vinovații și ”cei care le-au dat ordine” să fie judecați pentru crime de război. Și, tot cei care au ordonat masacrele să fie aduși în fața unui tribunal, identic cu cel de la Nürnberg ( care a judecat crimele naziștilor, după cel de Al Doilea Război Mondial-n.r).

”Acces total pentru jurnaliști, cooperare maximă cu instituțiile internaționale, implicarea Curții Penale Internaționale, responsabilitate completă și deplină.

ADVERTISEMENT

Sunt sigur că fiecare stat membru al ONU ar trebui să fie interesat de acest lucru. Pentru ce? Pentru a-i pedepsi pe toți cei care se consideră privilegiați și cred că pot scăpa nepedepsiți.

Arătați-le tuturor celorlalți potențiali criminali de război din lume cum vor fi pedepsiți dacă cel mai mare criminal de război este pedepsit”, a mai transmis Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Zelenski, despre masacrul rușilor din Bucea: ”I-au torturat și ucis pe oameni. Au violat și ucis femei în fața propriilor copii”

Zelenski a descris și ororile rușilor din Bucea. Președintele Ucrainei a punctat cum mulți soldați ai armatei Kremlinului au pătruns în casele oamenilor nevinovați și i-au torturat și chiar violat femei în fața propriilor copii.

”Armata rusă i-a ucis intenționat pe toți cei care și-au apărat țara. Au împușcat și au ucis femei. Au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele. Mă adresez dumneavoastră în numele oamenilor care onorează memoria celor decedați și memoria civililor care au fost împușcați după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi.

Alții au fost aruncați în fântâni. (…) Au fost uciși în apartamentele lor, în case aruncate în aer de bombe. (…) Civilii au fost striviți de tancuri în timp ce stăteau în mașinile lor în mijlocul drumului, doar pentru plăcerea lor (…) Femeile au fost violate și ucise în fața copiilor lor”, a mai spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai subliniat că Rusia ”va da vina pe toată lumea pentru a-și justifica propriile acțiuni” din Ucraina.

”Vor spune că există diferite versiuni, că este imposibil de stabilit care dintre acele versiuni este adevărată. Vor spune chiar că filmările au fost regizate, dar acum suntem în 2022”, a mai adăugat Zelenski.

ADVERTISEMENT