Volodimir Zelenski i-a transmis un mesaj dur fostului președinte american Donald Trump, rugându-l să viziteze Ucraina înainte de a lua orice decizie privind un posibil acord cu Rusia. Declarația președintelui ucrainean vine în contextul celui mai grav atac asupra civililor din acest an, după ce două rachete rusești au lovit orașul Sumî. Au fost ucise cel puțin 34 de persoane, printre care și doi copii, iar peste 100 de persoane au fost ucise.
În cadrul unui interviu acordat postului CBS, Volodomir Zelenski i-a cerut lui Trump să nu ia parte la negocieri cu Rusia fără să vadă mai întâi cu ochii lui efectele invaziei asupra populației civile. „Vă rog, înainte de orice decizii, orice forme de negocieri, veniți să vedeți oamenii, civilii, spitalele, bisericile, copiii distruși sau morți”, a fost mesajul emoționant transmis de Zelenski, conform BBC.com.
Duminică dimineață, două rachete balistice au lovit centrul orașului Sumî, explodând în apropierea Universității de Stat și a centrului de congrese. Străzile s-au transformat într-un scenariu dintr-un film de groază, cu clădiri dărâmate, trupuri neînsuflețite printre ruine, familiile victimelor plângând și încercând să își ajute răniții. Multe persoane au catalogat acest atac drept o crimă de război, mai ales într-un moment în care Rusia susține că este deschisă la negocieri pentru pace.
După atac, președintele Donald Trump, cel care încearcă să ajungă la un numitor comun în contextul războiului, a avut o reacție destul de neașteptată. El a declarat că ceea ce s-a întâmplat este „oribil” și a adăugat că „i s-a spus că Rusia a făcut o greșeală”. Nu a specificat însă cine i-ar fi oferit această informație și a evitat să ofere mai multe detalii.
„Cred că întregul război este un lucru oribil. Cred că, faptul că acel război a început este un abuz de putere. Această țară (n.r. SUA) nu ar fi permis niciodată să înceapă acel război dacă aș fi fost președinte. Războiul acela este o rușine”, a spus el reporterilor. Când i s-a cerut să explice exact ce vrea să spună prin „greșeala Rusiei”, Trump a răspuns: „Au făcut o greșeală. Cred că a fost – uite, o să-i întreb”.
Nici reacțiile liderilor internaționali nu au întârziat să apară. Emmanuel Macron a acuzat Rusia de un „dispreț flagrant față de viețile omenești, dreptul internațional și eforturile diplomatice ale președintelui Trump”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit atacul „barbar” și a subliniat că „Rusia rămâne agresorul care încalcă flagrant dreptul internațional”. Ea a cerut impunerea unor măsuri urgente pentru încetarea focului și a adăugat că Europa va continua să pună presiune pe Kremlin până când se va ajunge la o pace durabilă în condițiile stabilite de Ucraina.
Și Germania a reacționat dur. Friedrich Merz, politician conservator care urmează să devină cancelar, a numit atacul „o crimă de război gravă, deliberată și intenționată”. Cancelarul în exercițiu, Olaf Scholz, a spus că agresiunea arată „cât valorează promisiunile Rusiei privind pacea”.
Din Marea Britanie, premierul Sir Keir Starmer a transmis că este „îngrozit” de atacul asupra civililor, iar secretarul general al ONU, António Guterres, printr-un purtător de cuvânt, a declarat că este „profund alarmat și șocat” de cele întâmplate în Sumî.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că atacurile asupra civililor și a infrastructurii non-militare sunt interzise de dreptul internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat. Dublul atac de duminică asupra orașului Sumî este cel mai grav incident de acest fel din 2025. Invazia rusă declanșată în februarie 2022 a provocat moartea sau rănirea a sute de mii de oameni, majoritatea soldați. Aproape șapte milioane de ucraineni trăiesc acum ca refugiați, potrivit estimărilor ONU.