News

Zelenski, invitație pentru Biden și XI Jinping să participe la summitul pentru pace din Elveția. Ce va face Rusia

Președintele Statelor Unite nu este așteptat în Elveția, Joe Biden având programată o strângere de fonduri la Hollywood
26.05.2024 | 13:27
Zelenski invitatie pentru Biden si XI Jinping sa participe la summitul pentru pace din Elvetia Ce va face Rusia
Volodimir Zelenski, invitație pentru liderii SUA și China. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii SUA și Chinei să participe la un summit pentru a discuta proiectul de pace al Ucrainei, în timp ce Rusia își mărește formațiunile de trupe în apropierea graniței de nord-est a Ucrainei și intensifică atacurile aeriene.

Zelenski, invitație pentru Biden și Xi Jinping

Președintele ucrainean a făcut apel, sâmbătă seară, la liderii mondiali să participe la viitorul summit pentru pace din Ucraina, care va avea loc la 15-16 iunie în Elveția. El a făcut apel în special la președintele american Joe Biden, care, potrivit informațiilor din presă, este posibil să lipsească de la eveniment, și la liderul chinez Xi Jinping, a cărui participare este încă sub semnul întrebării.

ADVERTISEMENT

“Vă rog, arătați-vă leadership-ul în avansarea păcii – pacea reală și nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite”, a declarat Volodimir Zelenski.

În timp ce Rusia nu a fost invitată la summit, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că prezența Chinei ar fi foarte importantă și că Ucraina depune toate eforturile pentru a convinge delegații chinezi să participe la acest eveniment.

ADVERTISEMENT

Summitul se va axa pe formula de pace în 10 puncte a Ucrainei, un plan prezentat pentru prima dată de Zelensky în toamna anului 2022, care prevede retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriile ucrainene ocupate.

Potrivit lui Zelensky, peste 80 de țări și-au confirmat participarea la summitul global pentru pace, inclusiv India. Rusia a lăsat să se înțeleagă că nu este interesată de participarea la acest eveniment.

ADVERTISEMENT

Rusia lovește ținte civile din nordul Ucrainei

Bombe planate rusești au lovit sâmbătă un magazin de bricolaj din Harkov, ucigând cel puțin 12 persoane și rănind 43, a declarat duminică ministrul de interne Ihor Klymenko. Alte 16 persoane sunt date dispărute, a spus el. Bombele au declanșat un incendiu care a mistuit peste 10.000 de metri pătrați din magazin într-o zi aglomerată de cumpărături.

Atacul a generat indignare din partea aliaților Ucrainei și noi apeluri pentru mai mult ajutor militar. Joi, o rachetă rusă a lovit o editură din Harkov, una dintre cele mai mari din Europa, ucigând șapte angajați.

ADVERTISEMENT

“Fac un apel la liderii lumii care sunt încă deoparte de eforturile globale ale summitului mondial pentru pace”, a declarat Zelenski duminică de la Harkov, numindu-i în mod special pe președintele american Joe Biden și pe președintele chinez Xi Jinping.

“Nu vrem să vedem Carta Națiunilor Unite arsă… arsă la fel ca aceste cărți”, a spus Zelenski.

Președintele Joe Biden pare că va lipsi de la evenimentul din Elveția. Potrivit publicației Bloomberg, summitul de pare din Elveția intră în conflict cu un eveniment de strângere de fonduri pentru campania electorală la care va participa alături de George Clooney, Julia Roberts și Jimmy Kimmel. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat la 22 mai că nu poate confirma încă participarea lui Biden la summitul pentru pace.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio...
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio (Dumnezeule!)' FOTO
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”