News

Zelenski, prima deplasare oficială pe front. Președintele Ucrainei s-a întâlnit cu militarii care apără Harkovul. „Nu au nicio șansă, vom lupta și vom câștiga”

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a vizitat prima linie a frontului din regiunea Harkov la prima apariție oficială în afara Kievului de la debutul invaziei.
29.05.2022 | 18:08
Zelenski prima deplasare oficiala pe front Presedintele Ucrainei sa intalnit cu militarii care apara Harkovul Nu au nicio sansa vom lupta si vom castiga
Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu militarii aflați în prima linie în regiuneaa Harkov Foto: Serviciul de presă al Președinției Ucrainei via Reuters
ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a vizitat duminică trupele aflate în linia frontului în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

Zelenski, prima deplasare oficială pe front

“Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile aduse. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul ucrainean. Vă mulțumesc pentru că apărați independența Ucrainei. Aveți grijă de voi”, le-a spus Zelenski, conform site-ul președinției ucrainene, citat de Reuters, adăugând că a șeful statului le-a înmânat militarilor și distincții.

ADVERTISEMENT

„În acest război invadatorii încearcă să stoarcă măcar niște rezultate pentru ei. Dar de mult trebuiau sa înțeleagă că ne vom apăra pământul până la capăt. Nu au nicio șansă. Vom lupta și vom câștiga cu siguranță”, a scris ulterior Zelenski, într-o postare pe pagina lui de Facebook.

Liderul ucrainean a vizitat pozițiile de conducere ale armatei ucrainene, a inspectat infrastructura distrusă a regiunii și a ținut o ședință cu responsabilii militari din regiune.

ADVERTISEMENT

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Yermak, a scris pe contul de Telegram că președintele a vizitat și al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov.

Yermak a mai spus că Volodimir Zelenski a vizitat clădirile rezidențiale distruse, menționând că cele care le vor înlocui trebuie construite cu adăposturi anti-bombe.

ADVERTISEMENT

Șeful de cabinet al președintelui a adăugat că 31% din teritoriul regiunii Harkov este în prezent ocupat de Rusia, iar alți 5% au fost recuperat de Ucraina după ce fusese ocupat anterior.

Trupele ucrainene au împins forțele ruse înapoi din jurul Harkovului la începutul acestei luni, dar orașul a fost ținta unor noi focuri de artilerie în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Ucraina cere Occidentului arme

Anterior, Zelenski și-a exprimat speranța că aliații Ucrainei vor furniza armele atât de necesare și a spus că se așteaptă la „vești bune” în zilele următoare.

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon de la Danemarca și obuziere autopropulsate americane, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a repetat apelul pentru lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA.

Oficialii americani au declarat pentru Reuters că astfel de sisteme sunt luate în considerare în mod activ, cu o decizie posibilă în zilele următoare.

Forțele ucrainene au îndurat tiruri de artilerie grea duminică, în timp ce au oprit încercările ruse de a captura Severodonețk, cel mai mare oraș pe care Kievul încă îl controlează în regiunea Lugansk din Donbas, au declarat oficialii ucraineni.

Bombardamentul a fost atât de intens încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, a declarat guvernatorul de la Luhansk, Serhii Haidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile.

ADVERTISEMENT