News

Zelenski spune că trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei. „Nu am primit încă suficiente sisteme moderne anti-rachetă”

Președintele ucrainean a declarat că trupele rusești urmăresc să captureze regiunea Donbas, din estul Ucrainei, dar și teritoriile din sud, și a transmis aliaților că încă nu a primit sistemele anti-aeriene promise
03.04.2022 | 06:56
Zelenski spune ca trupele rusesti vor sa captureze regiunea Donbas si sudul Ucrainei Nu am primit inca suficiente sisteme moderne antiracheta
ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a avertizat, într-un mesaj video transmis în noaptea de sâmbătă spre duminică, că trupele rusești vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei și le-a atras atenția statelor aliate că armata sa încă nu a primit suficiente sisteme moderne anti-rachetă.

Rusia vrea să captureze estul şi sudul Ucrainei

Preşedintele ucrainean a anunțat că Ucraina îşi întăreşte poziţiile în direcţia estică şi în Donbas, și a precizat că Moscova vizează acum cucerirea regiunii Donbas, dar și a teritoriilor din sudul țării.

ADVERTISEMENT

„Suntem conştienţi că inamicul are rezerve pentru a creşte presiunea în est. Care este obiectivul trupelor ruseşti? Vor să captureze atât Donbasul, cât şi sudul Ucrainei. Care este obiectivul nostru? Să ne apărăm pe noi înşine, libertatea noastră, teritoriul nostru şi poporul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a subliniat însă că trupele sale au recâştigat controlul în zone din Kiev şi Cernigău. „Sunt tot mai multe steaguri ucrainene în zone care au fost ocupate temporar”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Zelenski a vorbit despre „eroicul Mariupol” şi despre locuitorii din Energodar, în sud, asupra cărora ruşii au tras focuri de armă în timp ce protestau faţă de ocupația trupelor rusești.

„Vor trebui să răspundă pentru fiecare persoană rănită”, a spus acesta, promițând dreptate pentru civilii care au protestat împotriva ocupației ruse, și a subliniat că „spiritul ucrainean nu poate fi cucerit prin presiune și violență”.

ADVERTISEMENT

Mesaj dur pentru Viktor Orban

Președintele ucrainean a ținut să-l critice dur pe liderul maghiar, Viktor Orban, chiar în ziua în care la Budapesta sunt organizate noi alegeri parlamentare.

„Toată Europa încearcă să oprească războiul, să readucă pacea. Atunci de ce este Budapesta opusă întregii Europe? De ce este împotriva tuturor țărilor civilizate? Pentru ce? Este ceea ce se cheamă onestitatea pe care Viktor Orban a pierdut-o. Probabil că a pierdut-o undeva printre contactele sale cu Moscova”, a spus președintele Zelenski.

ADVERTISEMENT

El a precizat că a vorbit franc despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus.

Zelenski a mai spus că ţara sa nu a primit încă suficiente sisteme moderne anti-rachetă din partea aliaţilor occidentali.

„Fiecare rachetă rusească care lovește orașele noastre, fiecare bombă lansată asupra populației civile, asupra copiilor noștri, reprezintă o nouă pată neagră asupra tuturor celor de care a depins această decizie”, a mai spus Zelenski.

ADVERTISEMENT