News

Zelenski a aflat ce cred americanii despre o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Semn rău

Volodimir Zelenski a aflat poziția oficiali a reprezentanților SUA în ceea ce privește crearea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. O astfel de măsură nu ar ajuta deloc statul agresat de Rusia.
10.03.2022 | 21:30
Zelenski a aflat ce cred americanii despre o zona de interdictie aeriana deasupra Ucrainei Semn rau
ADVERTISEMENT

Impunerea unei zone de interdicție aeriană (no-fly-zone) deasupra Ucrainei nu ar ajuta foarte mult statul estic să se apere de agresiunile Rusiei, spun americanii.

Ce spun americanii de o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei

Directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare din SUA, generalul Scott Berrier, spune că o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina nu ar proteja ţara de majoritatea armamentului pe care forţele ruse îl folosesc în acest moment în conflict.

ADVERTISEMENT

Oficialul american precizează că forţele invadatoare folosesc ”o combinaţie compusă predominant din rachete, artilerie, mai multe lansatoare de rachete. Există unele muniții ghidate de precizie care sunt lansate din avioane, dar numărul lor este mic”.

Acesta a subliniat că o zonă de interdicţie a zborului nu ar apăra Ucraina de ”rachete şi artilerie”, notează CNN.

ADVERTISEMENT

Zelenski a cerut din nou, miercuri, impunerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei

Miercuri, într-un nou mesaj video postat pe rețelele de socializare, președintele Volodimir Zelenski a spus că dacă nu va fi impusă o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, întreaga comunitate internațională va fi responsabilă pentru o catastrofă umanitară în masă.

”Rusia folosește rachete, avioane și elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva orașelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a spus oficialul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Încă de săptămâna trecută, NATO a respins o cerere a Kievului privind impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Această situație a fost explicată, miercuri, de șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu. Oficialul român a spus că Occidentul nu poate institui o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, din cauza riscului că ”NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia”.

ADVERTISEMENT

”Am discutat acest aspect la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul NATO, de vineri, la Bruxelles, la care am participat. După cum a afirmat după această reuniune Secretarul General al NATO, domnul Stoltenberg, din păcate, nu putem institui o astfel de zonă de interdicție aeriană asupra spațiului aerian al Ucrainei pentru că, dacă facem acest lucru, ar însemna că NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia.

Și cum Ucraina nu este stat membru NATO, Alianța nu poate face acest lucru, din păcate”, a afirmat Aurescu, la CNN.

ADVERTISEMENT