News

Zelensky și Biden, întâlnire la Casa Albă, în prima vizită externă a președintelui ucrainean de la începutul războiului

Președintele Joe Biden urmează să aibă o întâlnire miercuri la Casa Albă cu Volodimir Zelenski, în prima vizită externă a președintelui ucrainean de la începutul războiului
21.12.2022 | 07:50
Zelensky si Biden intalnire la Casa Alba in prima vizita externa a presedintelui ucrainean de la inceputul razboiului
Posibilă întâlnire între Zelenski și Joe Biden. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit CNN, care citează surse din administrația Biden, președintele ucrainean se va adresa și Congresului american, reunit special pentru această ocazie.

Zelensky și Biden, întâlnire la Casa Albă

Zelenski ar fi deja în drum spre Washington, potrivit CNN care citează două surse separate, pentru o vizită care marchează prima sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei rusești, în luna februarie a acestui an.

ADVERTISEMENT

Vizita la Casa Albă, care nu a fost finalizată și a rămas restrânsă din cauza unor probleme de securitate, va include o întâlnire cu Biden și cu oficiali de top ai administrației și este planificată să coincidă cu intenția administrației de a trimite țării un nou pachet de asistență pentru apărare. Biden va anunța în timpul vizitei preconizate o asistență suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, o creștere semnificativă a ajutorului, care are în prim plan sistemele de rachete Patriot din cadrul pachetului, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunț se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari în asistență de securitate oferită de SUA Ucrainei de la începutul invaziei rusești și va veni în același moment în care legislatorii americani analizează o măsură de cheltuieli guvernamentale de amploare care include un ajutor de urgență suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru această țară.

ADVERTISEMENT

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la o potențială vizită sau la anunțul lui Biden sau la noi anunțuri de asistență de securitate.

Un discurs în Congresul american

Este de asemenea de așteptat ca Zelenski să viziteze Capitoliul pentru a vorbi miercuri seara, deși sursele spun că vizita nu a fost finalizată, deoarece oficialii lucrează la pregătirile de securitate. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a dorit să confirme informațiile potrivit cărora Zelenski va veni miercuri la Capitoliu, spunând: “Nu știu dacă se va întâmpla asta”.

ADVERTISEMENT

“Nu știm încă. Pur și simplu nu știm”, a spus ea.

Când a fost întrebată de CNN dacă invitația i-a fost făcută, ea a spus: “Nu. Nu până nu știm dacă poate veni”.

O vizită a liderului ucrainean la Washington ar însemna un moment important la 10 luni de la începutul războiului Rusiei în Ucraina. Zelenski a apărut ca o personificare internațională a rezistenței ucrainene la invazie și și-a petrecut o mare parte a anului cerând sprijinul națiunilor.

ADVERTISEMENT

El a transmis aceste apeluri în mod virtual, transmițând în cadrul summit-urilor internaționale și al legislaturilor globale pentru a-și prezenta cazul pentru mai multe arme și fonduri. El a rămas în interiorul țării sale pe durata războiului, ceea ce reflectă atât dorința sa de a-și mobiliza țara asediată, cât și situația precară de securitate cu care s-ar confrunta în afara Ucrainei.

La începutul războiului, Zelenski a rămas izolat în capitala Kiev, adresându-se adesea națiunii din locații confidențiale. Mai recent, el a călătorit pe unele dintre fronturile războiului, inclusiv marți, când a vizitat orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Forțele ucrainene și cele rusești sunt prinse în lupte brutale acolo de luni de zile.

Zelensky s-a întâlnit cu soldații și a înmânat premii, potrivit biroului său. O înregistrare video postată de televiziunea de stat l-a arătat pe președinte îmbrăcat în trening și vestă antiglonț înmânând premii trupelor. Bakhmut a cunoscut unele dintre cele mai crâncene lupte din întreaga țară de când forțele rusești au lansat cu adevărat asediul asupra orașului în luna mai, transformându-l în ruine.

Pelosi a dat telefoane deputaților, îndemnându-i să se prezinte miercuri la Capitoliu, de teamă că sala va fi goală înainte de vacanța de sărbători, a declarat un membru. Pelosi a cerut ca membrii să fie prezenți miercuri seara “pentru un accent foarte special pe Democrație”.

Așteptarea membrilor, conform mai multor surse, este ca Zelenski să se adreseze Congresului miercuri. Dar sursele avertizează că acest lucru ar putea să nu fie încă definitiv din cauza unor probleme de securitate.

Ucraina a solicitat SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în timp ce se află sub un baraj de atacuri rusești cu rachete și drone care au distrus infrastructura cheie din întreaga țară.

O baterie de rachete Patriot ar fi cel mai eficient sistem de armament defensiv cu rază lungă de acțiune trimis în țară, iar oficialii spun că va contribui la securizarea spațiului aerian pentru națiunile NATO din Europa de Est. CNN a relatat pentru prima dată săptămâna trecută că SUA intenționează să trimită sisteme Patriot în Ucraina.

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, dar o baterie Patriot tipică include un set de radare care detectează și urmărește țintele, computere, echipamente de generare a energiei, o stație de control al angajamentului și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete gata de tragere.

Odată ce planurile vor fi finalizate, se așteaptă ca Patriot-urile să fie livrate rapid în zilele următoare, iar ucrainenii vor fi instruiți să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au declarat oficialii.

Ucraina a cerut sistemul de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea și operarea acestuia sunt imense. În ciuda acestor obstacole, “realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren” a determinat administrația să ia această decizie, a declarat pentru CNN oficialul de rang înalt al administrației, menționând că barajele intense de rachete rusești continuă.

Spre deosebire de sistemele de apărare antiaeriană mai mici, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mult mai mari, fiind nevoie de zeci de persoane pentru a le opera în mod corespunzător. Antrenamentul pentru bateriile de rachete Patriot durează în mod normal mai multe luni, proces pe care Statele Unite îl vor efectua acum sub presiunea atacurilor aeriene aproape zilnice din partea Rusiei.

Sistemul este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acțiune pentru apărarea spațiului aerian împotriva rachetelor balistice și de croazieră care se apropie, precum și a unor aeronave. Datorită capacității sale cu rază lungă de acțiune și de mare altitudine, poate doborî potențial rachete și aeronave rusești la mare distanță de țintele lor prevăzute în interiorul Ucrainei.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Când se vor da pensiile în luna martie. Motivul întârzierii plăților
Când se vor da pensiile în luna martie. Motivul întârzierii plăților
Viorel a uitat de tot de Vulpița. Acum iubește din nou. Cine e...
Viorel a uitat de tot de Vulpița. Acum iubește din nou. Cine e aleasa
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând...
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând o să fiu mireasă!
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână