Life

Zi de sărbătoare în calendarul ortodox. Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail. Rugăciunea zilei

Pe 6 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea minunii înfăptuită de Sfântul Arhanghel Mihail în Colose.
06.09.2021 | 11:01
Zi de sarbatoare in calendarul ortodox Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail Rugaciunea zilei
Zi de sărbătoare în calendarul ortodox. Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail. Rugăciunea zilei
ADVERTISEMENT

De-a lungul anului sunt mai multe sărbători închinate Sfinților Arhangheli. Pe 6 septembrie se pomenește o minune a Sfântului Arhanghel Mihail care a fost săvârșită în Colose, Frigia.

Mai există soboarele prăznuite pe 26 martie, 13 iulie și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil de pe 8 noiembrie, sărbătoare pe care Biserica o dedică îngerilor.

ADVERTISEMENT

Există și o rugăciune specială care se spune în această zi de sărbătoare.

Zi de sărbătoare în calendarul ortodox. Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail

Potrivit tradiției, Sfântul Apostol Ioan împreună cu Filip ar fi predicat Evanghelia la Heretop, în apropierea cetății Colose (în Frigia – veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici – Turcia de azi). El a privit spre un loc și a spus că de acolo va țâșni un izvor cu ape vindecătoare și că va fi sub paza Sfântului Arhanghel Mihail. Nu după mult timp totul s-a adeverit. Oamenii veneau din toate colțurile pentru a fi vindecați.

Sfântul Mihail i s-a arătat unui păgân și l-a îndemnat să-și ducă fiica bolnavă (nu putea vorbi) la izvor pentru a se vindeca. Fata și-a revenit și a început să vorbească după ce a băut apă. În semn de recunoștință, tatăl fetei a zidit acolo o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.

ADVERTISEMENT

După 90 de ani un copil de 10 ani, Arhip a ajuns în acel loc și a decis să rămână în biserică. După ce a crescut, păgânii au văzut că Arhip boteza sute de necredincioși așa că au decis să acopere apa izvorului și să-l omoare.

S-au apropiat de biserică, dar mâinile le-au amorțit imediat, iar cei care începuseră să sape pentru a strica izvorul au fost izgoniți de o flacără ce a ieșit din apă.

ADVERTISEMENT

Când au văzut ce s-a întâmplat, păgânii au săpat o nouă albie și au deviat râurile Licocaper și Kufos pentru a distruge biserica. Văzând acestea se spune că Sfântul Mihail s-ar fi arătat în chip de om și a oprit distrugerea, după ce a poruncit apelor să nu se miște. Apoi a deschis o prăpastie și acestea au intrat în ea.

De atunci locul a fost numit Hones, adică mistuire, pentru că acolo apa se mistuie în piatră.

Rugăciune pentru Sfântul Arhanghel Mihail

În această zi este bine să fie rostită o rugăciune închinată Sfântului Arhanghel Mihail.

“Mai mare Voievodule al Oștilor Cerești, Mihaile, rugămu-te pe tine noi, nevrednicii, ca să ne acoperi pe noi cu rugăciunile tale și cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupești. Păzește-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm: mântuiește-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus.

ADVERTISEMENT

Deschide-voi gura mea și se va umple de Duhul; și cuvânt voi răspunde Împărătesei Maici; și mă voi arăta luminat prăznuind și voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Stih: Sfinte Arhanghele Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce ești luminat totdeauna cu Dumnezeieștile străluciri, luminează gândul meu, ca să te laud pe tine, Arhistrategule al Oștilor celor de sus, cel ce ești întărirea tuturor celor ce aleargă către tine.

Stih: Sfinte Arhanghele Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Gândul cel mai înainte fără de început te-a arătat pe tine începător cetei celei mai presus de lume, Arhistrategule, lumină celor din întuneric şi Dumnezeiască strălucire Bisericii Lui, pururea pomenite.

Stih: Sfinte Arhanghele Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind povățuitor minților celor îngerești întru Duhul, Preabunule Mihaile, te-ai dat celor de jos ocrotire, tărie și sabie, înjunghiind și pierzând pe vrăjmași.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Fecioară fără prihană, Podoaba îngerilor, Ajutătoarea oamenilor, tu îmi ajută mie celui ce sunt primejduit în marea vieții și pururea cad în viforul păcatului.

Nu întru înțelepciune și în putere și în bogăție ne lăudăm; ci întru Tine, Înțelepciunea Tatălui Cea Ipostatică, Hristoase. Că nu este sfânt afară de Tine, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Arhanghele Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Putere Dumnezeiască, prealăudate Voievodule al Oștilor, înconjori tot pământul, scoțându-ne din răutăți pe noi, care chemăm Dumnezeiesc numele tău.

Stih: Sfinte Arhanghele Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătatu-te-ai oglindă curată Dumnezeieștii Lumini, primind luminat arătările cinstitului Duh, Mihaile întâiule Înger, vrednicule de minuni.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Cel Ce a alcătuit mințile cele fără de materie, S-a sălășluit în pântecele tău cel de materie, de bunăvoie, Preacurată, Cel Nevăzut arătându-Se cu Trup.

Amin”

ADVERTISEMENT